A Yettel-ügyfelek körében végzett nagymintás kutatásából kiderült az is, hányan égették már meg magukat kiberbiztonsági témában.

Országos felmérést készített ügyfelei körében a Yettel, melyben azt igyekeztek kideríteni, mennyire vannak tisztában a hazai felhasználók az internetes veszélyekkel, illetve hogy milyen eszközökkel igyekeznek a kiberbiztonsági kockázatokat mérsékelni.

A nagymintás kutatása egyik legfontosabb megállapítása, hogy a válaszadók többsége (61%) számára elsődleges a személyes adatok biztonsága. Ami a felkészültséget illeti, csak a megkérdezettek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tisztában van az internet használatával járó veszélyekkel. Utóbbiakból pedig akad bőven, hiszen az ügyfelek több mint kétharmada vagy saját kárán (38%), vagy közeli ismerőse, hozzátartozója (30%) esetén keresztül szembesült már valamilyen internetbiztonsági problémával, például vírussal, adatlopással vagy azzal, hogy gyermeke korának nem megfelelő tartalommal találkozott az interneten.

Tudni tudják, csak nem sejtik

A veszélyek elleni védekezés kérdésében érdekes kettősség rajzolódik ki a beérkezett válaszokból. A felhasználók nagy többsége (68%) szerint ugyanis természetes, hogy az okostelefonokat is olyan biztonsági szoftverekkel szükséges védeni, mint amilyeneket a számítógépeken használnak. Ehhez képest míg laptopon vagy PC-n a válaszadók kétharmada használ biztonsági szoftvereket, okostelefonon csupán 43 százalék ez az arány.

A kutatás eredményeiből a távközlési cégnél kiolvasták az üzleti lehetőséget is, ugyanis a Yettel NetPajzs néven új szolgáltatást indított a héten. Ennek lényege, hogy a felhasználó mobiljára érkező (Yettel-hálózaton bonyolított) internetes forgalmat a szolgáltató előre megszűri, blokkolva ezáltal a káros és veszélyes tartalmak, oldalak eljutását az előfizető készülékére.

A társaság tájékoztatása szerint a havi 390 forintért kínált extra védelem keretében a felhasználó egyénileg állíthatja be a kívánt biztonsági szintet, és külön rendelkezhet bizonyos témák kizárásáról is. Utóbbi miatt a szolgáltatás alkalmas lehet a kiskorúak okostelefonos netezésének biztonságosabbá tételére is. Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy a felmérésbe bevont felhasználók 47 százaléka teljesen, további 42 százalékuk pedig inkább egyetértett azzal, hogy a szülők nyomon követhessék és szükség esetén korlátozhassák, hogy gyermekeik milyen tartalmakat látnak az interneten.

Biztonság

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.