Az egyre kevésbé életszerű szabadalmi rendszer már olyan költséget támaszt a vállalatok felé, ami komolyan veszélyezteti az innovációt, az induló vállalkozásokat pedig ellehetetleníti.
Az elmúlt időszakban egyre több forrásból érkeznek a hírek a nagy techvállalatok jogi ámokfutásáról, különösen a mobil iparágban. A Google és az Apple szabadalmi csatája csak a jéghegy csúcsa, miközben mindkét cégnek saját fejlesztőit is meg kell védenie az úgynevezett "patent trolloktól". Utóbbiak olyan szabadalom-felvásárlók, akik a szóban forgó találmányokat nem hasznosítják, hanem kereskedelmi termékekkel rendelkező társaságokat perelnek be a haszon reményében.

Az ügy szempontjából meghatározó jelentőségű az amerikai szabadalmi rendszer, amely mindezt lehetővé teszi - a témáról nem csak az abszurd állapotok, hanem Obama elnök reformtervei miatt is sokat hallani. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány statisztikát, ami jól szemlélteti jelenlegi a szabályozás furcsaságait.

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.