Az Európa Tanács határozata arra ösztönzi a tagállamok szolgáltatóit, hogy önszabályozó kódexet alkotva biztosítsák a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságát a világhálón.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése Strasbourgban határozatban szólította fel a tagállamokat, hogy biztosítsák a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságát az interneten és az online média világában, a közszolgálati és a kereskedelmi szférában egyaránt.

Kódexbe vetve ■ A dokumentum szerint a tagállamoknak bátorítaniuk kell az internetszolgáltatókat és a mobiltelefon-szolgáltatókat arra, hogy önszabályozó kódexet alkossanak a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságának biztosítása, az ehhez fűződő jogok érvényesítése érdekében.

Másfelől a határozat arra az álláspontra helyezkedik, hogy a jogellenes tartalomért ezeket a közvetítő szolgáltatókat is felelőssé kell tenni. Külön nevesíti a jogellenes tartalom vonatkozásában a gyermekpornográfiát, valamint az idegengyűlölő és rasszista diszkriminációt, a gyűlölet szítását, az erőszak és a terrorizmus hirdetését.

Az internettel csak a baj van  Az Európai Unió különböző szervei nem először próbálnak tervezetek, állásfoglalások vagy éppen jogszabályok formájában úrrá lenni az internet fejlődéséhez köthető újabb és újabb problémákon. Várhatóan 2014-ben vagy 2015-ben tehetnek pontot a már idén is 17 éves régi adatvédelmi törvény frissítésére, hogy az alkalmas legyen a határok nélkül működő közösségi hálózatok, hirdetési rendszerek és felhőszolgáltatások által megváltoztatott játékszabályok kezelésére. Tavaly fontos ítéletet hozott az Európai Bíróság is, amikor kimondta, hogy nem kényszeríthetők kémkedésre az uniós internetszolgáltatók. Legutóbb pedig az verte ki a biztosítékot Európa-szerte, hogy az uniós államok többsége csatlakozott a kalózellenes törvényként elhíresült ACTA egyezményhez.

Csak pozitívan: az Instagram is cenzúrába kezd
Térképen az internet idei ellenségei
Nő az ellenállás a kalózellenes egyezménnyel szemben

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.