A hazai nagyvállalati informatikai büdzsék továbbra is bizonytalanok, így a legtöbb új hardverbeszerzés idén a közigazgatásban várható - véli a HP nagyvállalati terméküzletágának vezetője. A szállító a közelmúltban tovább növelte hazai disztribútorainak számát.
Az elmúlt években a hazai nagyvállalati hardverpiac a gazdasági visszaesés következtében leállt informatikai beruházások miatt - finoman szólva - nem prosperált. A nemzetközi fellendülést követően idén végre megmozdulhat a hazai piac is: a szállítók várakozása szerint lassan elindulnak a nagy államigazgatási beruházások, és a  hosszú ideje várt központosított közbeszerzési keretszerződések közül is megjelent a hálózati eszközökre vonatkozó pályázat.


A HP az akvizícióknak köszönhetően megerősítette nagyvállalati portfolióját

A 2011-es esztendő ezzel együtt még mindig nagyrészt a várakozás jegyében telik: a nagyvállalati büdzsék továbbra is bizonytalanok, míg a piac jelentős részét kitevő - az elmúlt években szinte teljesen leállt - államigazgatási projektek egyelőre sok esetben csak a pályázatok szintjén láthatók - magyarázta egy, a napokban tartott sajtóbeszélgetésen Mohai Gábor, a HP Magyarország nagyvállalati terméküzletág vezetője.  Érdekes módon a kis- és közepes vállalati szektor a nehézségek ellenére is egyre többet invesztál informatikába: a HP-nál például tavaly több mint 30 százalékkal növekedett ez a szegmens.

Új partner A HP az elmúlt években végrehajtott felvásárlásainak köszönhetően - ilyen volt például az EDS, a 3Com vagy legutóbb a 3Par bekebelezése - jelentősen megerősítette nagyvállalati portfolióját. A nemzetközi piacon lezajlott akvizíciók miatt itthon is indokolt volt, hogy változtassanak az indirekt értékesítési csatornán és újabb disztribútorokat vonjanak be az értékesítésbe.

Ennek érdekében a Hewlett-Packard Magyarország Kft. 2010 végén disztribúciós szerződést kötött az Avnet Technology Solutions Kft.-vel; a világ egyik legnagyobb hardver- és szoftverdisztribútorának hazai leányvállalata a HP termékeit és szolgáltatásait kifejezetten az IT viszonteladó cégeknek kínálja. A HP a mostani megállapodással négy plusz kettő disztribútoron keresztül árulja itthon a termékeit, az Avnet mellett az Ingram Micro, a CHS és a Ramiris, míg kifejezetten a hálózati üzletág termékeivel a HRP és az RRC van jelen.

Értéknövelt szolgáltatások Mohai Gábor szerint a gyártó szemszögéből az célszerű, ha kevés kiemelt disztribútorral dolgoznak. A hazai piacon is megfigyelhető, hogy a nagykereskedők által nyújtott szakértelem és különösen a pénzügyi feltételek egyre komolyabban befolyásolják, hogy melyik disztribútornál vásárolnak a viszonteladók. A disztribútoroknál ezért kifejezetten fontosak az értéknövelt szolgáltatások, ezek közül is a műszaki-technikai támogatás, valamint a logisztikai és pénzügyi szolgáltatások.

A disztribútor cég komoly lehetőségeket lát a HP szerverek és tárolórendszerek eladási projektjeiben, az üzletekhez kötődő  tervezési, konfigurálási, oktatási és marketingszolgáltatások területén. A HP-vel kötött partnerség célja, hogy a partneri bázist tovább szélesítsék a középkategóriás és high end Intel-alapú termékek és a kapcsolódó tárolórendszerek piacán. Az Avnet a nagyvállalati hardverek terén a HP mellett több vezető gyártó, így az IBM és az Oracle (Sun) termékeit is kínálja - tudtuk meg Bartha Pétertől, az Avnet Kft. ügyvezető igazgatójától.

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.