A Sony, a Hitachi és a Toshiba kiszervezi LCD üzletágát, amelyek Japan Display KK néven, állami tőkebevonással egyesülnek egy szupervállalattá. A jókorra időzített fúzióból az alapítók és Japán gazdaságpolitikája is profitálhat.
Júniusban még csak pletykák és részinformációk szintjén bukkant elő a három nagy gyártó LCD-divízióinak leválasztása, most azonban vezető lapok is tényként közölték, hogy az üzletágakból új vállalat alakul. Bár egyes híroldalak államosításról is beszélnek, valójában komoly állami szerepvállalásról van szó, amelytől Japán azt reméli, a szigetország ipara felveheti a versenyt Tajvannal és Dél-Koreával.


Három plusz egy A három gyártó által kiszervezett, majd új vállalattá formált részlegek együtt a világ legnagyobbjává teszik a Japan Displayt a kis és közepes méretű LCD-panelek piacán. A tervek szerint főként az okostelefonok és tabletek kijelzőire fókuszálna a vállalat, ahol eddig hazai konkurenciaként a Sharp, Dél-Koreában a Samsung, Tajvanban pedig az AU Optronics számított a legerősebbnek. A televíziókba és nagyméretű monitorokba szánt panelek piaca mostanra beállt egy állandó, és viszonylag átlagos árréssel működő szintre, viszont a kisebb paneleket használó eszközök száma egyre nő, és az elemzések szerint a nyereség is nagyobb.

Külön-külön mindhárom résztvevő veszteséget, vagy zéró közeli eredményt könyvelt el a kis panelek gyártásából, ezért döntöttek a kiszervezés mellett: így az anyacégek egyéb tevékenységeikre fókuszálhatnak, míg az új vállalat az összevont gyártás és stratégia okán járhat jól pénzügyileg.

Tavaly a Sony, a Hitachi és a Toshiba együtt a kis és közepes LCD- panelek piacának 21,5 százalékát birtokolták, így az összevonás után az eddigi vezető Sharp (14,8 százalék) és a második Samsung (11,9 százalék) is erős hátrányba kerülnek. Ráadásul az elemzők bizakodóak, szerintük ez a piac 22 százalékkal is növekedhet idén a 2010-es forgalomhoz képest.

A japán földrengés megrengeti az informatikai piacot is
Drágulnak az LCD-k, ha gyengül az euró
Kínából Japánba költözik a HP

A felkelő LCD-k országa A három alapító mellett a vállalat legnagyobb új tulajdonosa maga a japán állam lesz: a kormány által 2009-ben megalapított Innovation Network Corporation of Japan egy olyan ipari fejlesztési alap, amelyet kifejezetten ilyen üzleti lehetőségek kiaknázására hoztak létre. Az alapítók szlogenje szerint a szervezet "akkor lép be a képbe, ha egy üzlet nagy lehetőségekkel kecsegtet, de hiányzik az ehhez szükséges tőke".

A 92 milliárd jen (körülbelül 227 milliárd forint) alaptőkével létrehozott INCJ most 200 milliárd jen (492 millió forint) értékű tőkebefektetéssel szállt be a Japan Display indulásába, természetesen a megfelelő arányú részesedés fejében: az állami szervezet az új vállalat 70 százalékának tulajdonosává válik, a három leválasztott üzletág anyacégei egyaránt 10-10 százalékon osztozhatnak.

Az első közlemények szerint a japán állam azért vállalt ilyen markáns szerepet az új vállalat megalapításába, mivel az illetékes minisztériumok és szakmai szervezetek már régóta az ipari vállalatok gyakorlatának megváltoztatását szorgalmazták, amelyre a Japan Display tökéletes példa lehet. A szigetország összes nagy gyártója szigorúan titkos kutatás-fejlesztés mellett dolgozott, egymás elől is gondosan védve stratégiájukat és fejlesztéseiket. Ez viszont összességében Japán befolyását csökkenti, így az ország gazdaságpolitikáját tekintve mindenképpen előnyös lépés az erők összevonása. Az ígéretek szerint a Japan Display 2012 tavaszára fejezi be a gyártás és fejlesztés összeolvasztását, és kezdi meg az újragondolt munkát.

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.