Az egykori kanadai mobilpiaci óriás újabb borzasztó negyedéven van túl. Az elkerülhetetlennek látszó véget nem is a félmilliárdos veszteség, sokkal inkább a BlackBerry 10 megjelenésének 2013-ra csúsztatása jelzi.
Nem vártak sokat az elemzők, de még ezt is sikerült alulmúlnia az évek óta csak vergődő Research In Motionnek. A kanadai gyártó tegnap este közölte 2013-as pénzügyi évének első negyedéves eredményeit.

95 százalékot
esett a RIM-papírok árfolyama az elmúlt négy év során.
Az említett szerény elemzői konszenzus 3,1 milliárd dolláros forgalmat várt, ehhez képest is lényegesen kevesebb, csak 2,8 jött össze. Ez az előző negyedévhez képest 33, az egy évvel korábbi első periódushoz viszonyítva pedig 43 százalékkal gyengébb összbevételt jelent. Ennél is kínosabb a profit alakulása: miközben tavaly ilyenkor még közel 700 millió maradt tisztán a kasszában, most 518 milliós veszteséget kénytelenek elkönyvelni a waterloo-i főhadiszálláson.

A régi nem fogy, az új nem jön  A meglévő termékekkel kapcsolatban leszállított darabszámot közöltek, azaz ezek a számok nem egyenlőek a ténylegesen értékesített mennyiséggel. Ami az okostelefonokat illeti, BlackBerrykből 7,8 milliót szállítottak, ami körülbelül a fele a tavalyi mennyiségnek. A meglehetősen sanyarú sorsú RIM táblagép, a PlayBook sem rúgta ki a ház oldalát a szerény, 260 ezres becsült darabszámával. Összehasonlításképpen az Apple az idei első negyedévben több mint 35 millió iPhone-t és közel 12 millió iPad-et értékesített.

Ám a fenti problémák akár még ideiglenesen orvosolhatóak is lehetnének, hiszen a cég likvid pénzállománya még mindig 2,2 milliárd dollárt tesz ki, azaz van miből átvészelni néhány szűkös hónapot. A baj csak az, hogy a megváltóként várt új generációs készülék megjelenését a mostani bejelentéssel egy időben tolták távolabb. A BlackBerry 10 a tervek szerint valamikor 2013 elején érkezhet, ami minden bizonnyal túl késő lesz ahhoz, hogy az egykor az okostelefonok királyaként emlegetett kanadai cég talpon maradhasson. A halogatás következtében a Microsoft és az Apple is előbb fog kijönni legújabb generációs modelljével, így még nehezebb startpozícióból kellene csodát tennie a BB10-nek.

Pozitív kilátástalanság  A menedzsment természetesen nem győzött kapaszkodóként használható pozitív jeleket kutatni a negyedév eredményeinek értékelésekor. Egy ilyen halvány reménysugárként említették a BlackBerry felhasználói szám bővülését (igaz, Észak-Amerikában ez is már hanyatlásba fordult), illetve azt is, hogy a BlackBerry 10 rendszerével ismerkedő fejlesztők nagyon lelkesek és alig várják, hogy mindenféle alkalmazásokat készítsenek rá.

Furcsa, de pusztán pénzügyi, befektetői szempontból pozitív hír az is, hogy a korábban bejelentett óriási leépítési program keretében az elkövetkező kilenc hónapban ötezer dolgozótól válik meg a RIM, ami a becslések szerint egymilliárd dolláros megtakarítással jár. Ami a közvetlen jövőt illeti, maga a cég sem túl optimista, hiszen az angol challenging kifejezéssel illeték az előttük álló hónapokat. Aki kicsit is járatos a pénzügyi jelentések szóhasználatában, az tudja, hogy ez nem jelent mást, mint a létező legnehezebb szituációt. Persze lehet mondani, hogy innen szép nyerni. A baj csak az, hogy valószínűleg innen már nem lehet...

Felnégyelni!  Egyre inkább valósággá válik tehát a napokban megszellőztetett információ, miszerint a vészforgatókönyvek között szerepel a cég egyes részeinek leválasztása és eladása. Mások a teljes felvásárlást sem tartják elképzelhetetlennek, bár kétséges, hogy kinek érné meg a rogyadozó vár bekebelezése. A Reuters friss értesülései pedig arról számolnak be, hogy a Microsoft már hónapokkal ezelőtt megkörnyékezte a RIM-et egy a Nokiával korábban kötötthöz hasonló stratégiai szövetséggel. A hírügynökségi forrás úgy tudja, ezt egyelőre a kanadai menedzsment nem támogatta, mert az egyet jelentene a RIM függetlenségének végével. A most nyilvánosságra hozott eredmények tükrében azonban nem lennénk meglepődve, ha rövidesen átértékelődne házon belül a függetlenség fontossága.

Darabokra szakadhat a BlackBerryk gyártója
Ezreket rúghat ki az okostelefon-gyártó
Így fest majd az új BlackBerry 10
 

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.