Idén Európa több mint harminc országában rendezik meg az e-Skills Week eseményeit, amellyel a digitális készségek fontosságára hívják fel a kontinens munkavállalóinak figyelmét.

Idén március és április folyamán rendezik Európa-szerte az e-Skills Week 2012 programsorozatot, melyből a hazai események szervezését az IVSZ, az infokommunikációs vállalatokat tömörítő szövetség vállalta magára.

Jó álláshoz tudás kell  Az EU Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága, a Digitaleuropa és az European Schoolnet azért hívták életre ezt a rendezvénysorozatot, hogy megmutassák, mekkora jelentősége van ma az informatikai eszközök, megoldások használatában szerzett tudásnak a munkavállalás minden területén.


A programsorozatban résztvevő európai országok

Március és április folyamán itthon öt nagyváros – Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs Szeged – középiskolás diákjai hallhatnak előadásokat ismert informatikai vállalkozások és helyi cégek vezetőitől arról, milyen alapvető informatikai tudásra van szükség ahhoz, hogy valaki sikeresen léphessen be a munka világába. Megismerkedhetnek azokkal a lehetőségekkel is, amelyek azok előtt állnak, akik mérnöknek, informatikusnak szeretnének tanulni.  


A jól képzett magyar munkaerő legendája  A digitális írástudás, az informatikai ismeretek fontosságára valóban nem árt minél többször és több helyen felhívni az emberek figyelmét. Különösen igaz ez hazánkra, ahol egy korábbi felmérésből kiderült, hogy kritikán aluli a hazai munkavállalók informatikai tudása. A GKIeNET kutatásából kiderült, tízből hét alkalmazott semmilyen informatikai jellegű képesítéssel nem rendelkezik. Ráadásul a munkavállalók piacképességét tekintve még sötétebb a kép, ha figyelembe vesszük, hogy a fennmaradó 30 százalék is felerészben csak olyan egyszerűbb kiegészítő képzésben szerzett képesítést (például az alapkészségeket oktató ECDL), amelyet a munkaadók ma már nem értékelnek valódi előnyként.

Az IVSZ alelnöke lapunknak nemrégiben adott interjújában a hazai oktatási rendszer problémáiról is beszélt. Gacsal József szerint önmagában a megfelelő számú felsőoktatási hely sem lenne elégséges a terület potenciáljának kihasználására. Ehhez még tudással bíró jelentkezőkre is szükség van, ám Magyarországon már az alapokkal komoly problémák vannak, hiszen a felsőfokú képzés menetrendszerűen a felzárkóztató matematikával és fizikával indul.

90 százalék Az IVSZ elnöke, Laufer Tamás a rendezvénysorozat kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy évek óta ismert az az előrejelzés, amely szerint 2015-ben – legyen szó bármilyen szektorról – a munkahelyek 90 százalékát nem lehet betölteni bizonyos szintű digitális írástudás nélkül. Azoknak az álláskeresőknek tehát, akik nem akarják lehetőségeiket a maradék 10 százalékra szűkíteni, mindenképpen foglalkozniuk kell ilyen irányú fejlődésükkel is. Az e-Skills Week rendezvényein a szakmai szervezet szeretné felhívni a diákok figyelmét is arra is, hogy keresett és továbbfejlődést biztosító szakmát választ, aki mérnöknek, informatikusnak tanul.

A másik probléma, hogy a hazai kis- és középvállalkozások sem használják ki a rendelkezésre álló infokommunikációs eszközöket és szolgáltatásokat, ami az IVSZ elnöke szerint jelentős akadályt jelent a hatékonyságuk és versenyképességük növekedésében. Ezért az iparági tömörülés tagvállalatai és szakmai szervező partnerként a helyi kereskedelmi és iparkamarák az említett öt nagyvárosban helyi kis- és középvállalkozások számára rendezett eseményeken mutatják be azokat az informatikai megoldásokat, amelyek segíthetik őket a továbblépésben, a versenyképességük javításában.

Kicsiknek és cégeknek is  A hazai e-Skills Week kampány a fiatalabb korosztályt is megszólítja. A 10-15 éves általános iskolások számára „Számítógépen innen és túl” címmel rajzversenyt hirdettek. Arról várnak rajzokat, mit tanítanának meg szüleiknek a számítástechnika világából, illetve szüleik mire használják a számítógépet, az internetet a munkahelyükön.

Az e-Skills Week itthoni eseményeiről a www.szuletettinformatikus.eu oldalon olvashatnak részletesen az érdeklődők, míg a vállalkozásoknak szóló programokról az IVSZ oldalán található további felvilágosítás.

Informatikai és műszaki végzettséggel lehet a legtöbbet keresni
Már nem menő a matek kettes
Kritikán aluli a hazai informatikai képzettség

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.