Az első tőzsdei nap alapján azoknak sem lett igaza, akik bankrobbantást vártak a Facebook részvényektől, de azok is csalódtak, akik hirtelen halálról és újabb dotkomlufiról beszéltek.

Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor indult a Facebook részvények kereskedelme... azaz csak indult volna, mert már a bevezetést is sikerült némelyest eltolni, ugyanis a NASDAQ rendszerei állítólag túlterhelődtek a felfokozott érdeklődés miatt. Végül több mint fél órával a hivatalos nyitást követően derült ki, hogy a 38 dolláros jegyzést követően 42,99 dolláron indult a papírok csereberéje. Aztán jött a hullámvasút.

Egyszer fent, egyszer lent

A nyitás után máris 82 millió Facebook részvény forgott aktívan a kereskedelemben, az tehát a késleltetett induláson és a kezdeti felfokozott érdeklődésen is látszik, hogy mindenki térdelőrajtban várta, hogy harapjon egyet a közösségi pénzhegyeiből. Később azonban nem ízlett mindenkinek a falat.


Az első napi Facebook-hullámvasút grafikonja (forrás: Google Finance)

 

Már az első órában egy erős mélyrepüléssel kezdtek a "kék papírok", két lépcsőben a nyitó árfolyamig, 38 dollárig esett az értékük. Aztán a napi kereskedés során több újabb hajrával ismét stabilan 40 dollár fölé tornászták fel az árfolyamot az öltönyös szerencsejátékosok, végül azonban a hivatalos kereskedés végeztével újra az eredeti ár környékén jegyezték a papírokat. Ez ráadásul leginkább azoknak a brókerházaknak és pénzintézeteknek volt köszönhető, akik még a kereskedés megkezdése előtt hosszabb garanciát vállaltak a jegyzési árszintre.

Még semmi sincs veszve

Végül a zárás, majd pedig az "after hours" kereskedés sem hozott csodát, a papírok 38,23 dolláron, tehát a jegyzéshez képest mindössze 0,61 százalékos pluszban várják a második napot. Az első napon viszont összesen 571 millió részvény cserélt gazdát, amely mindenképpen rekordnak számít a tőzsdére lépő vállalatok papírjaihoz kapcsolódó érdeklődés tekintetében. Emellett az elemzők szinte mindegyike kivár, és arra figyelmeztetik a gyorsan ítélőket: még a tőzsdére korábban belépő óriásvállalatok esetében is gyakran előfordult, hogy az első napokban az elvárásokhoz képest gyengébben teljesítettek.

Érdekes módon a Facebook első napján a hasonló területről érkező vállalatok részvényei egyaránt erőset buktak: a Groupon részvényei 6, a Pandoráé 5, a LinkedIn-é pedig 2,6 százalékkal értek kevesebbet a nap végén, de a nagy versenytárs Google is 3,64 százalékkal lejjeb zárt, mint a kereskedés nyitásakor.

A Facebook mindenesetre első tőzsdei napján is magabiztosnak akart látszani, ezért erre a napra időzítettek egy új felvásárlást. A legújabb bekebelezett cég a Karma, amely közösségi ajándékozásra kínál megoldásokat: a 16 főt foglalkoztató cég a hírek szerint nem olvad be teljesen a Facebookba, külön entitásként működik tovább, viszont szorosan a közösségi oldalhoz faragott szolgáltatásokat fejleszt.
 

Nagy szám! A Facebook értéke a magyar GDP-t is túlnőheti
Miért nem veszek Facebook részvényt?

 

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.