Az első tőzsdei nap alapján azoknak sem lett igaza, akik bankrobbantást vártak a Facebook részvényektől, de azok is csalódtak, akik hirtelen halálról és újabb dotkomlufiról beszéltek.

Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor indult a Facebook részvények kereskedelme... azaz csak indult volna, mert már a bevezetést is sikerült némelyest eltolni, ugyanis a NASDAQ rendszerei állítólag túlterhelődtek a felfokozott érdeklődés miatt. Végül több mint fél órával a hivatalos nyitást követően derült ki, hogy a 38 dolláros jegyzést követően 42,99 dolláron indult a papírok csereberéje. Aztán jött a hullámvasút.

Egyszer fent, egyszer lent

A nyitás után máris 82 millió Facebook részvény forgott aktívan a kereskedelemben, az tehát a késleltetett induláson és a kezdeti felfokozott érdeklődésen is látszik, hogy mindenki térdelőrajtban várta, hogy harapjon egyet a közösségi pénzhegyeiből. Később azonban nem ízlett mindenkinek a falat.


Az első napi Facebook-hullámvasút grafikonja (forrás: Google Finance)

 

Már az első órában egy erős mélyrepüléssel kezdtek a "kék papírok", két lépcsőben a nyitó árfolyamig, 38 dollárig esett az értékük. Aztán a napi kereskedés során több újabb hajrával ismét stabilan 40 dollár fölé tornászták fel az árfolyamot az öltönyös szerencsejátékosok, végül azonban a hivatalos kereskedés végeztével újra az eredeti ár környékén jegyezték a papírokat. Ez ráadásul leginkább azoknak a brókerházaknak és pénzintézeteknek volt köszönhető, akik még a kereskedés megkezdése előtt hosszabb garanciát vállaltak a jegyzési árszintre.

Még semmi sincs veszve

Végül a zárás, majd pedig az "after hours" kereskedés sem hozott csodát, a papírok 38,23 dolláron, tehát a jegyzéshez képest mindössze 0,61 százalékos pluszban várják a második napot. Az első napon viszont összesen 571 millió részvény cserélt gazdát, amely mindenképpen rekordnak számít a tőzsdére lépő vállalatok papírjaihoz kapcsolódó érdeklődés tekintetében. Emellett az elemzők szinte mindegyike kivár, és arra figyelmeztetik a gyorsan ítélőket: még a tőzsdére korábban belépő óriásvállalatok esetében is gyakran előfordult, hogy az első napokban az elvárásokhoz képest gyengébben teljesítettek.

Érdekes módon a Facebook első napján a hasonló területről érkező vállalatok részvényei egyaránt erőset buktak: a Groupon részvényei 6, a Pandoráé 5, a LinkedIn-é pedig 2,6 százalékkal értek kevesebbet a nap végén, de a nagy versenytárs Google is 3,64 százalékkal lejjeb zárt, mint a kereskedés nyitásakor.

A Facebook mindenesetre első tőzsdei napján is magabiztosnak akart látszani, ezért erre a napra időzítettek egy új felvásárlást. A legújabb bekebelezett cég a Karma, amely közösségi ajándékozásra kínál megoldásokat: a 16 főt foglalkoztató cég a hírek szerint nem olvad be teljesen a Facebookba, külön entitásként működik tovább, viszont szorosan a közösségi oldalhoz faragott szolgáltatásokat fejleszt.
 

Nagy szám! A Facebook értéke a magyar GDP-t is túlnőheti
Miért nem veszek Facebook részvényt?

 

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.