A mobilgyártó szerdán jelentette be, hogy globális átszervezés keretében összesen 4 ezer dolgozójától válik meg, köztük a komáromi gyár 2300 munkavállalójától.
A Nokia sajtóközleményben tudatta, hogy Komáromból, a mexikói Reynosából és a finn Salóból a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4 ezer dolgozótól válnak meg. Az átszervezés a jelenleg 4400 főt foglalkoztató magyar egységnél a tervek szerint 2050 fizikai és 250 szellemi munkakör megszűnését eredményezi.

A vállalat tájékoztatása szerint a leépítéssel érintett három gyár a jövőben az okostelefonok testre szabását végzi az európai és amerikai vevők számára, ugyanakkor az üzemekben csökken a termelés élőmunka igénye. A leépítések a tervek szerint 2012 végéig, fokozatosan mennek végbe.Már nem nekik áll a zászló...

Simai Anna, a komáromi Nokia kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a gyár továbbra is a vállalat ellátási láncának fontos része marad. A gyártás átszervezése nem a gyár teljesítményétől és a végzett munka minőségétől függött – tette hozzá.

Rossz ütemű példálózás  A bejelentésnek különös politikai felhangot kölcsönöz, hogy Orbán Viktor miniszterelnök alig néhány órával korábban, kedden tartott évértékelőjében külön is kitért a Nokiára, amelyet "tisztes haszon ellenében munkahelyeket és értéket teremtő" cégként említett. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mindenesetre sajnálkozásának adott hangot a Nokia döntésével kapcsolatban, és bejelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe jutott dolgozók mielőbb munkahelyhez jussanak. Ennek érdekében a gyár képviselőivel már megállapodtak egy közös munkacsoport felállításáról – közölte az NGM.

Az elmúlt hónapokban két, a Nokiával kapcsolatban álló beszállító is bejelentette komáromi tevékenyégének megszüntetését. A ZA-CO Kft. 282 embert, a Valid Technologies 136 embert bocsátott el.

Lassú sorvadás  A Nokia korábban szinte egyeduralkodó szerepben tündökölt a mobilgyártók között, ám a helyzet az utóbbi években alaposan megváltozott. A cég tátott szájjal figyelte az Apple iPhone és a Google operációs rendszerével készülő androidos okostelefonok előretörését, pozíciója pedig csak azért nem romlik sokkal látványosabban, mert a fejlődő régiókban az alacsony kategóriás készülékek szegmense még képes valamennyire fékezni a lejtmenetet.

Leépítés és olcsó oprendszer: menekül a Nokia
A Nokia kivonul a frankfurti tőzsdéről
Mindent a Windows Phone 7-re tesz fel a Nokia

A Nokia egy éve a Microsofttal kötött szövetségbe menekült, ám ennek a paktumnak a távlati hatásai egyelőre ködösek. Ugyan a hírek szerint a 2011 végén földrajzilag korlátozott piacokon megjelent új, windowsos Lumia készülékekből körülbelül egymillió darabot szállítottak le, ez önmagában még nem fogja újra naggyá tenni a céget.

Többszörös leépítés A költségcsökkentési lehetőségeket kétségbeesetten kereső cég már egy fél évvel ezelőtt is komoly leépítésekről döntött. Az akkori átszervezésnek többek között a Nokia kolozsvári gyárának dolgozói látták kárát: az üzemet tavaly teljesen bezárták, és tették át szintén az olcsóbb lehetőségeket biztosító ázsiai régióba. Az akkori bejelentés során egyébként már jelezte a cég, hogy a magyar gyár funkciója teljesen átalakul a finn és mexikói egységekkel együtt.


Alig néhány hónappal ezelőtt a cég azt is kénytelen volt bejelenteni, hogy a frankfurti tőzsdéről is kivezetni részvényeit. A Nokia a papírok tartósan alacsony árfolyamára hivatkozva szánta el magát a lépésre, amelyeket egyébként már a londoni, párizsi és sctockholmi tőzsdéről is kivont, így azok csak a helsinki és a New York-i értékpapírpiacon maradnak forgalomban.

Mobilos testszkenner oldaná meg az online ruhavásárlás problémáit

A mesterséges intelligenciára épülő eszköz a fejlesztők szerint nagyban hozzájárulhat a visszaküldött rendelések arányának csökkentéséhez, ezen keresztül pedig a divatipar ökolőgiai ábnyomának karcsúsításához is.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.