Hogyan tudnak a hazai vállalkozások mielőbb igazodni a nemzetközi infokommunikációs trendekhez? A T-Systems szimpóziumán jártunk.

Üzleti és fogyasztói infokommunikációs jövőképet egyaránt felvázolt a T-Systems Magyarország szerdai szimpóziuma, amit másodszor rendezett meg a Magyar Telekom leányvállalata.

Az esemény plenáris részében Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár elmondta, hogy a 2020-ig megnyíló újabb uniós források révén a kormány azt tervezi, hogy öt év múlva már minden hazai háztartás legalább 30 Mbps sebességű internetkapcsolattal rendelkezik majd, és minden második háztartásban elérhető lesz akár a 100 Mbps-os sebesség is.

Vége a hét szűk esztendőnek?

Vályi-Nagy elismerte, hogy a mostani kormányzati ciklusban az állam spórolt az informatikai kiadásokon, az elmúlt években a megszokott 100 milliárd forintról 70 milliárdra csökkent az ez irányú éves költés. Az államtitkár ezt az adósságteher okozta nyomással magyarázta. Jövő évtől azonban, az újonnan megnyíló brüsszeli forrásokból az infokommunikációs szektorban több száz milliárdos projektek indulhatnak.

A kormány tervei között megemlítette a még az idén küszöbön álló 800/2600 megaherzes tartományú frekvenciák értékesítését, ami a szélessávú mobilinternet hazai fejlesztését segíti elő. Az a javaslat pedig, amely legalább az ágazatban működő kis- és középvállalatok számára lényegesen csökkentené a korábban kivetett közműadó mértékét, már az országgyűlés elé került.

Jön a szoftver- és adatalapú világ

Másfajta jövőképet vázolt az üzleti szférának Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és Rékasi Tibor, a T-Systems vezérigazgatója. Előbbi arról beszélt, hogy a digitális forradalom új szinteken folytatódik, a hardverfókuszú világot felváltja a szoftver- és adatalapú világ, ami nagyon izgalmas lehetőségeket tár fel, de egyáltalán nem mindegy, hogy ki valósítja meg azokat. Mint mondta. a Magyar Telekom ebben a világban mindenképpen kulcsszereplő kíván lenni. Mattheisen külön kiemelte a mobilitást, amely szerinte mindenre befolyással lesz. Ezt segítheti az is, hogy a jelenleg 30 százalékos okostelefon-penetrációja néhány éven belül eléri már az 50 százalékot.

Rékasi Tibor hazai üzleti világban új fogalomakról, a transzformációról és a transzformációs partnerségről beszélt. Előbbi minden olyan vállalkozásra érvényes, amely fejlődni akar, és fel akarja használni az infokommunikációs szektor kínálta újabb lehetőségeket. Az utóbbi az IKT szolgáltatókra vonatkozik, amelyeknek a jelenlegi gazdasági környezetben különösen fontos lehet a szerepük. Szerinte a cégek transzformációjának három fontos eleme van: legyen jövőképük, legyenek szakembereik, akik a víziót megvalósítják, valamint kell az a folyamat, amely leírja a jövőbeni működés mikéntjét. „A transzformációban pedig akkor tudunk jó partnerek lenni, ha a megfelelő technológiát az ennek a folyamatoknak a mentén vezetjük be” – mondta a szolgáltatói szerepről a T-Systems vezérigazgatója.

Lejárt a dobozos megoldások ideje

Rákasi szerint a jövőben még inkább kell a versenyképességre fókuszálni, és nemcsak a sajátra, hanem az ügyfelekére is. A versenyképesség fontos tényezői az üzleti mobilitást – hogy bárhol és bármikor hozzáférhessünk cégünk kulcsadataihoz –, valamint a robbanásszerűen képződő adathalmazok (big data) valós idejű elemzésének a lehetősége. Mint mondta, az okostelefonok aránya nagyvállalati környezetben már most eléri az 50 százalékot, ráadásul az új készülék 70 százalékához a cégek már mobilinternet előfizetést is vesznek. A felhőszolgáltatások is robbanás előtt állnak. Jelenleg a hazai cégek 40 százaléka használ valamilyen cloud szolgáltatást, és arányuk az előrejelzések szerint 2-4 éven belül  70 százalékra nőhet.

Rékasi Tibor: jövőre 1,3 százalékos növekedés is bekövetkezhet

Rékasi úgy értékelte, hogy ezeknek a technológiáknak az implementálásához kellő kompetencia halmozódott fel a T-Sytemsben. Az ügyféligényeknek vállalatokra szabottan akarnak megfelelni, nem pedig dobozos megoldásokat szállítani. Ebben nagy szerpepet szánnak az erős partneri hálózatuknak: "nemcsak osztani akarjuk az észt, hanem meg is hallgatjuk őket" – mondta ezzel kapcsolatban. Ráadásul az anyavállalat, a Deutsche Telekom stabil nemzetközi hátteret nyújt partnereiknek a regionális tudásexporthoz is. A Rékasi vezette cég idén maga tudásközponttá vált: a Deutsche Telekom és a T-Systems International nemrégiben úgy döntött, hogy a T-Systems Magyarországon belül hozza létre regionális e-egészségügyi kompetenciaközpontját.

Kicsi is, szerény is, de növekszünk?

Rékasi Tibor is utalt az infokommunikációs ágazat utóbbi években tapasztalt sanyarú helyzetére, a csökkenő távközlési és a nagyon szerényen növekvő IT-szektorra. A Bellresearch adataira hivatkozva jegyezte meg, hogy az IKT ágazat az idén még fél százalékos csökkenéssel számolhat, jövőre viszont már szerény, 1,3 százalékos növekedés is bekövetkezhet.

A plenáris programot a horizontális és vertikális trendeket bemutató szakmai szekciók követték, amelyekben a T-Systems Magyarország szakértői mellett ügyfeleik és a partnercégek képviselői is megszólaltak.

Mobilitás

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.