Negyedéves jelentésében enyhén csökkenő bevételről számolt be a nagyvállalat.
Hirdetés
 

Éves összevetésben 1 százalékkal csökkent az Oracle bevétele, amivel némileg csalódást okozott a befektetőknek annak ellenére, hogy a vállalat már korábban is gyengébb teljesítménnyel számolt.

A február 28-án zárt – az Oracle júniustól májusig tartó pénzügyi éve szerinti – harmadik negyedévben a teljes bevétel 9,61 milliárd dollár volt szemben az egy évvel korábbi 9,68 milliárddal. Ezt annak ellenére sikerült összehozni, hogy a felhőszolgáltatásokból és a helyszíni licencek támogatásából származó bevételek – ez adja a vállalat bevételeinek több mint kétharmadát – emelkedtek: a szegmens a mostani negyedévben 6,66 milliárd dollárt termelt a tavalyi 6,58 milliárddal szemben.

Ugyanakkor az értékesítés (felhő és új licenc) csökkent, ebből 1,25 milliárd dollár bevétele származott a vállalatnak (tavaly 1,3 milliárd). Csökkent a hardverértékesítés is, a tavaly 994 millió dollárral szemben most csak 915 millió lett az üzletág bevétele.

Az elemzők számára egyébként nem hozott meglepetést a negyedév: az előzetes konszenzus 9,59 milliárd dollár bevétel volt, az egy részvényre jutó profit pedig meg is haladta a várakozásokat, 0,87 cent lett szemben a várt 0,84 centtel.

A felhőben is a vállalati alkalmazásokra koncentrálnak

Összességében azonban a számok már más képet mutatnak az Oracle-ről, mint egy éve, bár már akkor is lehetett érzékelni a felhős átállás ütemének lassulását. Akkor azonban még a bevételek 6 százalékos növekedéséről számolhattak be a cég vezetői.

Pedig ambiciózus tervekből nincs hiány az Oracle-nél. Mark Hurd vezérigazgató januárban a Bloomberg TV-nek adott interjút, melyben arról beszélt, hogy a vállalati felhős alkalmazáspiac felét meg akarják szerezni, bár arról nem beszélt, hogy milyen időtávban gondolnák ezt elérni. Hurd arra alapozta a tervét, hogy a jelenleg nagyjából 125 milliárd dollárosra becsült piac belátható időn belül elérheti a 400 milliárdot. Ez némileg irányváltást is jelenthet: minta a vállalat belátta volna, hogy a felhős infrastruktúra piacán minden erőfeszítése ellenére sem tudja megszorítani a jelenlegi piacvezetőket, ugyanakkor az alkalmazáspiacon, mindenekelőtt az adatbázisok terén egyértelmű az Oracle fölénye.

 
Az Oracle bevételei szegmensenként, 2018-2019
Infogram


Arról, hogy pontosan hogyan alakultak a vállalati felhős alkalmazások, csak néhány kiragadott adatot osztott meg a vállalat. Mark Hurd állítása szerint a Fusion HCM, az ERP, a Supply Chain és a Manufacturing Cloud bevételei együttesen 32 százalékkal, míg a NetSuite ERP Cloud bevételei 30 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

És ami a Hurd által megcélzott piaci részesedést illeti, a vezérigazgató utalt az IDC legfrissebb éves adataira, mely szerint Észak-Amerikában az Oracle a vállalati alkalmazások piacának első számú szállítója, megelőzve a Salforce.com-ot és az SAP-t.

A Bloomberg ugyanakkor a mostani negyedévvel kapcsolatban megjegyzi: bár a tavaly májusban zárt negyedév óta az Oracle már nem közli külön a felhős eredményeket és az on-premise licencértékesítéshez kötödő bevételeket (értékesítés + support), a legnagyobb bevételi tételt adó "felhős szolgáltatások és licenctámogatás" (Cloud Service and License Support) jelentős részét továbbra is a licenctámogatás adhatja. Pontos adatokat nem lehet tudni, mert a tavaly júniusban kezdődött pénzügyi évtől a vállalat nem közli önállóan a felhős bevételeit, hanem összevonja az on-premise licencekhez kapcsolódó bevételekkel. Az előző év azonos időszakában például a teljes bevétel 51 százaléka jött az on-premsie licencek frissítéséből és a támogatásból.

A felhős és az on-premise licencek értékesítésében tapasztalható csökkenés részben az árfolyamhatásnak tudható be, azt kiszűrve a mostani negyedév bevétele azonos az egy évvel korábbival. Ugyanakkor – figyelmeztet a Bloomberg – ez mindenképpen arra utal, hogy az Oracle egyre nehezebben szerez új ügyfeleket, akik inkább az Oracle Bring Your Own License programjával viszik a felhőbe már meglévő licenceiket. Ezt a 2017-ben bejelentett könnyítést (a licencelési változásokról itt írtunk részletesen) nagyon sok Oracle-ügyfél kihasználta.

Az Autonomous Database egyértemű siker

Az autonóm felhős adatbázis, amit a 2017-es OpenWorldön jelentettek be, az Oracle főkonstruktőre, Larry Ellison szerint egyre népszerűbb. A pénzügyi eredmények kapcsán szervezett elemzői konferenciahíváson Ellison arról beszélt, hogy már mintegy ezer fizetős ügyfele van a szolgáltatásnak, és további négyezer ügyfél igényelt a harmadik negyedévben próbaverziót. Ellison egyenesen úgy jellemezte az Autonomous Database-t, hogy az Oracle negyvenéves történetének legsikeresebb termékbevezetése.

Cloud & big data

Újabb robotflotta vág bele az ételszállításba

A Rev-1 névre keresztelt járgány három kerekével, méretével és közlekedési szokásaival hoz némi színt az egyre sűrűbb mezőnyben.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.