Bár több újdonság is volt az Oracle partnerkonferenciájának első napján, a legfontosabb mindenképpen az Ellison által bejelentett Database 18c volt.

Bár úgy illik, hogy a nagy bejelentések körül nagy legyen a felhajtás is, San Franciscóban, az Oracle OpenWorld közönségét nem érhette meglepetésként Larry Ellison egyik leghangsúlyosabb bejelentése – az elnök megfogalmazása szerint a legfontosabb dolog, amit nagyon hosszú idő óta a vállalat csinált –, miszerint a Database 18c automatizált és autonóm lesz. Ez ugyanis már jó ideje tudható volt, hiszen az Oracle számos fórumon megszellőztette (még fizetett felületeken is), hogy ezen dolgozik. És hogy trendi legyen a dolog, a kulcsszavakat is az önvezető autók köréből hozták: "self driving" és "fully autonomous" adatbázisról beszélnek. (Ellison teljes előadása már a YouTube-on is nézhető.)

Azzal is az autonóm járművek világát idézte Ellison, hogy az emberi hiba kiküszöbölhetőségét domborította ki az új adatbázis-kezelőnél. Az Oracle Autonomous Database Cloud – ez a 18c hivatalos neve – az adminisztráció terén automatizálja a patchelést, a frissítést, karbantartást, hogy meg lehessen szüntetni az adminisztrátorok alacsony szintű hozzáférését. Ez a hozzáfejlesztést is segíti, mivel a fejlesztőknek nem az adminisztrátorok egyedi optimalizáló megoldásaival, hanem csak szabványos lehetőségekkel kell számolniuk.

Ez persze nagyon szigorú korlát a testre szabásban, de cserébe Ellison 99,995-es rendelkezésre állást ígér, ami évente kevesebb mint 30 perc nem tervezett leállást jelent úgy, hogy közben a biztonsági javítások telepítése azonnal és teljes mértékben automatikusan történik, leállás nélkül. Mivel az adminisztrátorok csak szabványos keretek között férnek hozzá a rendszerhez, megszűnnek a félrekonfigurálásból eredő hibák is.

Ember helyett gépi tanulás

Amit eddig az ember csinált, azt átveszi a gépi tanulás. Ez igaz lesz az Autonomous Database Cloud ra, és természetesen minden üzleti területre is. Az Oracle mindenhova valamilyen mesterséges intelligenciát képzel el.

Az AI Platform Cloud Service a vállalati mesterséges intelligencia szolgáltatások fejlesztésétől kezdve lényegében a teljes portfóliót átszövi (előbb-utóbb). A vállalat közleménye egyébként ezt kész tényként tálalja: "jelenleg csak az Oracle tud minden üzleti alkalmazást lefedő mesterséges intelligencia szolgáltatást nyújtani" – írja a cég közleménye.

Az adatbázis estében a felhasználóknak csak az irányelveket kell meghatározniuk, és az adatbázis a beépített gépi tanulás segítségével mident automatikusan elvégez, és folyamatosan finomhangol. Segít az analitikában (Analytics Cloud) és az adatvizualizációban is: természetes nyelven kérhető jelentés, és a rendszer automatikusan kiválasztja az adatok megjelenítésének optimális formáját. De ott van például az infrastruktúra optimalizálásában is (költség-teljesítmény egyensúly megtalálása) stb.

Kötelező körök: okos chatbot, blockchain

És persze AI vezérli a Mobile Cloud frissítéseként megjelent chatbot funkciókat is. Az új megoldás többcsatornás platformot kínál, mélyelemzési és egyszerű botfejlesztési lehetőségekkel. A rendszer a legtöbb népszerű üzenetküldő alkalmazással és digitális asszisztenssel képes együttműködni (Facebook Messenger, Kik, Skype, Slack, Amazon Echo, Amazon Dot, GoogleHome, Apple Siri, GoogleVoice, Microsoft Cortana).

Szintén az OpenWorld újdonsága, hogy a Microsoft és az IBM után végre az Oracle is előjött a saját felhős blockchain-szolgáltatásával (az IBM tavaly, a Micorosoft idén nyáron indított ilyen szolgáltatást). Ez többek között annak a hozadéka, hogy az Oracle is csatlakozott a Linux Foudation által elindított és felügyelt Hyperledger Projecthez.

A körítés, Mark Hurd a felhőről

Mindehhez a körítést Mark Hurd biztosította, aki ismét jósolt a felhő alapú világ jövőjéről. A társ-vezérigazgató szerint 2025-ben már csak felhőben folyik alkalmazásfejlesztés és -tesztelés. Minden vállalati adatot felhőben fognak tárolni, mert a nagyvállalati felhő lesz a legbiztonságosabb helye az informatikai folyamatoknak.

2025-ben 80 százalékos lesz a felhő sikere: az alkalmazásoknak ugyanis 80 százaléka fog felhőben futni, és a vállalatok IT költségvetésüknek ugyanekkora arányát költik majd felhőszolgáltatásokra. Ezzel együtt csökken a teljes büdzsében az üzemeltetési rész, mindössze 20 százalékot visz el, a maradék 80 százalékot viszont üzleti innovációra fordítják.

Cloud & big data

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.