Az ingyenes és hirdetésmentes enciklopédiát működtető Wikimedia Foundation még 20 milliót szedne össze egy erős év végi hajrával. Sok a látogató, magas a villanyszámla.

A Wikipedia látogatói szinte kivétel nélkül találkoztak már az oldalon felbukkanó adománygyűjtő kampányokkal, amelyek hatalmas banneren kérik a felhasználókat, hogy járuljanak hozzá az enciklopédia hirdetésektől mentes működéséhez. A jelek szerint ennek az olvasók is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, amit a Wikipediát üzemeltető Wikimedia Foundation bevételei is igazolnak: nem csak a teljes összeg emelkedik, de a legutóbbi évben már az adományozók átlagos hozzájárulása is 15 dollár volt.

Több információ, magasabb számlák

A legutóbb lezárt egyéves, 2013. július 1. és 2014. június 31. közötti kampány során az alapítvány 52,6 millió dollárt szedett össze, vagyis a 2004-es forrásainak több mint ötszázszorosát. A pénznek azonban most is lesz helye, hiszen a villanyszámla, a szerverek költsége vagy az alkalmazottak száma a látogatottsággal párhuzamosan emelkedik, nem beszélve az olyan szükséges fejlesztésekről, mint a mobil appok, a tartalomfordító, a szolgáltatás sebességének növelése vagy a megújuló kereső.

Az alapítvány mindezeken felül olyan kezdeményezéseket is támogat, mint például a Wikipedia Zero program, amely 34 ország 40 mobilszolgáltatójának részvételével közel 400 millió ember számára teszi lehetővé a Wikipedia díjmentes használatát és szerkesztését, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak az ehhez szükséges mobil adatforgalmi díjak kifizetését.

Ehhez tényleg pénz kell

A Wikipedia jelenleg több mint 33,5 millió szócikket tartalmaz 287 nyelven, szerkesztéséhez – illetve más Wikimedia projektekhez – havi szinten 70-80 ezer felhasználó járul hozzá. A comScore októberi adatai szerint az oldal egyedi látogatóinak száma a 460 milliót is elérte, amibe a mobil eszközökről indított kereséseket bele sem számítják – ez nagyságrendileg 20 milliárd oldalletöltést jelent. Maga a Wikipedia – és vele együtt az olyan projektek, mint mondjuk a közismert Wikimedia Commons – már stabilan a világ 10 leglátogatottabb oldala között van.

A Wikimedia decemberben indított, év végi adománygyűjtő kampánya ezúttal önmagában is a 20 millió dolláros bevételt célozza meg. Ennek alakulását és a folyamatban lévő fejlesztéseket a Wikimedia blogon érdemes követni.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.