A magyar alapítású tőzsdei céget a Francisco Partners és az Evergreen Coast Capital konzorciuma szerezte meg.

Megközelítőleg 4,3 milliárd dollárt fizetett két magántőke-társaság a magyar alapítású LogMeIn-ért, jelentette be tegnap egy a befektetőit tájékoztató közleményben a vállalat.

A Francisco Partners és az Evergreen Coast Capital leányvállalataiból összeálló konzorcium részvényenként 86,05 dollárt fizet a cégért. A felvásárlásról a tárgyalásokat már szeptemberben bejelentették, a bejelentés előtti árfolyamhoz képest a vevők 25 százalékos felárat fizetnek a részvényekért. A LogMeIn igazgatótanácsa már jóváhagyta az ügyletet, és azt javasolja a részvényeseknek, hogy szavazzanak a felvásárlás mellett – írja a vállalat közleménye.

A LogMeIn elnök-vezérigazgatója, Bill Wagner szerint az új tulajdonosok belépése a hosszú távon fenntartható növekedés eléréséhez szükséges operatív előnyöket biztosít a vállalatnak.

Másfél hónapig még lehet licitálni a cégre

A felvásárlást a szükséges jóváhagyások megszerzése után, 2020 közepéig szeretnék lezárni a felek. Emellett a megállapodás 45 napos ún. go-shop időszakot is hagy a LogMeIn-nek, azaz a vállalat ez alatt az idő alatt alternatív befektetési ajánlatokat is kereshet.

A bejelentés után a vállalat papírjai pár százalékot erősödtek a Nasdaqon. Az elmúlt egy évben a vállalat árfolyama hektikusan alakult. Februárban például voltak napok, amikor 96 dollár közelében is járt a papír, majd szeptemberre 66 dollár alá ment. A részvények november közepén kezdtek ismét erősödni, jelenleg 86 dollár körül folyik a kereskedés.

A magyar alapítású vállalat 2009-ben ment tőzsdére. A 2010-es években az organikus növekedést felvásárlásokkal is erősítették, főleg az utóbbi néhány évben. Az első jelentősebb akciójuk a LastPass jelszókezelőt megszerzése volt 2015-ben, melyért 125 millió dollárt fizettek. Alig háromnegyed évvel később szintet lépett a cég: 1,8 milliárdot adott a Citrix távelérés- és távkonferencia-üzletágáért. Ebben a LogMeIn számára a legnagyobb érték a GoTo kis- és középvállalkozások számára fejlesztett kollaborációs kommunikációs megoldásai jelentették. A felvásárlással ráadásul a bevételét és az ügyfélbázisát is nagymértékben tudta növelni, éves bevételei a GoTo üzlettel 1 milliárd dollár fölé mentek.

A GoTo után egy kisebb izraeli startup következett: a Nanorep chatbotfejlesztő cégért, illetve annak technológiáiért mindössze 45 milliót fizettek. 2018-ban pedig a unified communications piacán erősített a Jive Communications felvásárlásával. A felvásárlások mellett volt portfóliótisztítás is, eladták a Google-nek a Xively IoT-platformot és az azt fejlesztő magyar csapatot.

 
LogMeIn nettó bevételei, 2018-2019
Infogram


A LogMeIn legnagyobb előnye, hogy a B2B szegmensben érdekelt felhős cégként teljesítménye kiegyenlített, negyedéves bevételei látványos növekedés nélkül, enyhén emelkednek. A legutóbbi lezárt negyedévben a teljes bevétel 317 millió dollár, a működési eredmény 236 millió dollár, míg a nettó profit 5,1 millió dollár volt.

Cloud & big data

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.