Az Apple nemrég kiadott statisztikái alapján 428 ezer fejlesztői fiókot és 282 millió felhasználói profilt voltak kénytelenek letiltani az előző évben.

Az Apple kedden kiadott közleménye szerint tavaly az App Store-ban közel 1,7 millió alkalmazást utasítottak el, amiért nem feleltek meg az alkalmazásáruház adatvédelmi és biztonsági szabályainak, és összességében több mint 2 milliárd dollár értékben sikerült megakadályozni csaló tranzakciókat a védelmi intézkedéseknek és felülvizsgálati folyamatoknak köszönhetően. A bemutatott statisztika alapján 428 ezer fejlesztői fiókot és 105 ezer terméket függesztettek fel potenciálisan rosszhiszemű tevékenységek miatt, miközben 282 millió felhasználói profilt is kénytelenek voltak deaktiválni hasonló okokból.

Ezek a számok akármilyen magasnak tűnnek, a tájékoztatásból kiderül, hogy sokkal alacsonyabbak az előző évi mennyiségeknél – a megszüntetett fejlesztői fiókok száma például csaknem lefeleződött 2021-hez képest azoknak az új módszereknek és protokolloknak köszönhetően, amelyek a lehetséges visszaélések gyanújával már a létrehozásukat is megakadályozzák. Az Apple azt is megjegyzi, hogy 2022-ben közel 57 ezer megbízhatatlan alkalmazást sikerült leszerelnie azokban az illegitim alkalmazástárházakban, amelyek nem rendelkeznek az App Store-ban működő, beépített adatvédelmi és biztonsági rendszerekkel.

Szerintük csak odabent biztonságos

A közlemény egy nagy csomó statisztikával igyekszik alátámasztani a vállalat álláspontját a harmadik fél által üzemeltetett alkalmazásboltokról, illetve arról az egyre többet támadott álláspontjáról, hogy továbbra sem hajlandó megnyitni ezek előtt az iPhone-okat és iPadeket. Az Apple a törvényhozóknál is régóta lobbizik az úgynevezett sideloading veszélyeivel, ami ebben az esetben a nem ellenőrzött forrásból származó alkalmazások telepítését jelenti az App Store megkerülésével. Ez odahaza egyelőre működik, de az európai uniós digitális piaci versenyszabályok nemsokára változtatásokra kényszerítik majd a céget.

Az Apple tájékoztatása kitér az Apple a fizetési technológiái, például a StoreKit és az Apple Pay biztonságára is: eszerint tavaly már majdnem 3,9 millió ellopott hitelkártyát blokkoltak, amikor azokkal a csalók vásárolni próbáltak, és 714 ezer fiókban tiltották le a megismételt tranzakciókat. 2022-ben egyébként majdnem 1,7 millió alkalmazást utasítottak el, köztük 400 ezret adatvédelmi megfontolásokból, és az App Store működésével összefüggésben 198 millió csalási kísérletet blokkoltak 2022-ben, mielőtt még létrejöhettek volna. A társaság számításai szerint a lefülelt tranzakciók pontos értéke 2,09 milliárd dollár volt.

Biztonság

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.