A Gartner előrejelzése szerint belátható időn belül automatizálják a PM feladatok négyötödét, kiváltva az elavult eszközöket is.

A projektmenedzsment (PM) tudományágban pillanatnyilag alkalmazott eszközök és feladatok négyötöd része egyszerűen felszívódhat a következő évtized végére. A Gartner előrejelzése szerint a mesterséges intelligenciával támogatott megoldások teljesen átveszik addigra az olyan funkciókat, mint amilyen az adatgyűjtés, a nyomonkövetés vagy a jelentéskészítés. A projektportfolió-menedzsment (PPM) szegmensben dolgozó vezetők addigra forradalmian új lehetőségekhez  jutnak az üzleti célok támogatására: a piackutató úgy látja, hogy a mostani eszköztáruk már nem felel meg a digitalizálódó üzleti működés követelményeinek, az MI-technológiák viszont ezt a területet is felforgatják.

A Gartner már erre az évre jósolja az olyan, mesterséges intelligenciára épülő PPM-megoldásoknak a felszínre törését, amelyek a PM-szakemberek felhasználói élményét is jelentősen fokozhatják. Ez a fókusz nem csak a munka hatékonyságát növeli, de már 2023 körül azt eredményezheti, hogy a digitális platformokra, az MI-re vagy a virtuális valóságra koncentráló technológiai szolgáltatók diszruptív erővé válnak a PPM-piacon, és már a hagyományos szolgáltatókat is arra kényszerítik, hogy egyértelmű válaszokat adjanak mindezekre a kihívásokra.

Itt is alapképesség lesz az MI-technológiák adaptációja

A már említett adatgyűjtés, adatelemzés vagy jelentéskészítés adja a PPM gerincét, és a mesterséges intelligencia éppen itt fejti ki a leglátványosabb hatásokat, javítva az ezekhez kapcsolódó munka eredményeit. A gép nyilvánvalóan gyorsabban végzi az analitikai feladatokat, mint bármilyen emberi felhasználó, és az elemzések kimenetét is hatékonyabban alkalmazza a teljesítmény általános fejlesztésére. Ahogy a szegmensben átalakulnak a szabványok, a PPM és PMO vezetők is olyan munkatársakat keresnek majd a megújuló szervezetekbe, akik képesek kiaknázni az MI és az okos gépek lehetőségeit.

Itt olyasmire kell gondolni, mint például a chatbotok és a hangvezérelt MI-technológiák, amelyek billentyűzet és egér használata nélkül képesek végrehajtani a megfelelő utasításokat. Az eddig sem volt titok, hogy a projektmenedzsment valamivel többet jelent egy terv elkészítésénél és a terv következetes végrehajtásánál. A Gartner szerint azonban az új technológiákat alkalmazó szakemberek hamar tapasztalni fogják, hogy a gépi tanulással és a prediktív analitikával a projektekben is sokkal ritkábban bukkannak fel előre nem látható események, és az emberi tényezőből adódó hibák is sokkal alacsonyabb kockázatot jelentenek majd.

A piackutató előrejelzése összefüggésbe helyezi néhány nappal ezelőtt megjelent cikkünket is, amelyben Szalkai Gergely projektmenedzsment-szakértő vizsgálta a projektiroda helyzetét a szervezeteken belül. Ebből kiderült, hogy a projektmenedzsment-csapat sem kizárólag az üzleti szegmensben, sem közvetlenül az IT-operáció alá sorolva nem tudja betölteni független leszállítói feladatát, megtartva a projektek önálló értékeit. Nem nehéz elképzelni, hogy az automatizálás és a mesterséges intelligenciára épülő, szolgáltatott megoldások ebben a tekintetben is változást hozhatnak, és segíthetnek abban, hogy a PMO kiemelt pozíciót szerezzen a vállalati szervezeten belül.

Piaci hírek

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.