A Gartner előrejelzése szerint belátható időn belül automatizálják a PM feladatok négyötödét, kiváltva az elavult eszközöket is.

A projektmenedzsment (PM) tudományágban pillanatnyilag alkalmazott eszközök és feladatok négyötöd része egyszerűen felszívódhat a következő évtized végére. A Gartner előrejelzése szerint a mesterséges intelligenciával támogatott megoldások teljesen átveszik addigra az olyan funkciókat, mint amilyen az adatgyűjtés, a nyomonkövetés vagy a jelentéskészítés. A projektportfolió-menedzsment (PPM) szegmensben dolgozó vezetők addigra forradalmian új lehetőségekhez  jutnak az üzleti célok támogatására: a piackutató úgy látja, hogy a mostani eszköztáruk már nem felel meg a digitalizálódó üzleti működés követelményeinek, az MI-technológiák viszont ezt a területet is felforgatják.

A Gartner már erre az évre jósolja az olyan, mesterséges intelligenciára épülő PPM-megoldásoknak a felszínre törését, amelyek a PM-szakemberek felhasználói élményét is jelentősen fokozhatják. Ez a fókusz nem csak a munka hatékonyságát növeli, de már 2023 körül azt eredményezheti, hogy a digitális platformokra, az MI-re vagy a virtuális valóságra koncentráló technológiai szolgáltatók diszruptív erővé válnak a PPM-piacon, és már a hagyományos szolgáltatókat is arra kényszerítik, hogy egyértelmű válaszokat adjanak mindezekre a kihívásokra.

Itt is alapképesség lesz az MI-technológiák adaptációja

A már említett adatgyűjtés, adatelemzés vagy jelentéskészítés adja a PPM gerincét, és a mesterséges intelligencia éppen itt fejti ki a leglátványosabb hatásokat, javítva az ezekhez kapcsolódó munka eredményeit. A gép nyilvánvalóan gyorsabban végzi az analitikai feladatokat, mint bármilyen emberi felhasználó, és az elemzések kimenetét is hatékonyabban alkalmazza a teljesítmény általános fejlesztésére. Ahogy a szegmensben átalakulnak a szabványok, a PPM és PMO vezetők is olyan munkatársakat keresnek majd a megújuló szervezetekbe, akik képesek kiaknázni az MI és az okos gépek lehetőségeit.

Itt olyasmire kell gondolni, mint például a chatbotok és a hangvezérelt MI-technológiák, amelyek billentyűzet és egér használata nélkül képesek végrehajtani a megfelelő utasításokat. Az eddig sem volt titok, hogy a projektmenedzsment valamivel többet jelent egy terv elkészítésénél és a terv következetes végrehajtásánál. A Gartner szerint azonban az új technológiákat alkalmazó szakemberek hamar tapasztalni fogják, hogy a gépi tanulással és a prediktív analitikával a projektekben is sokkal ritkábban bukkannak fel előre nem látható események, és az emberi tényezőből adódó hibák is sokkal alacsonyabb kockázatot jelentenek majd.

A piackutató előrejelzése összefüggésbe helyezi néhány nappal ezelőtt megjelent cikkünket is, amelyben Szalkai Gergely projektmenedzsment-szakértő vizsgálta a projektiroda helyzetét a szervezeteken belül. Ebből kiderült, hogy a projektmenedzsment-csapat sem kizárólag az üzleti szegmensben, sem közvetlenül az IT-operáció alá sorolva nem tudja betölteni független leszállítói feladatát, megtartva a projektek önálló értékeit. Nem nehéz elképzelni, hogy az automatizálás és a mesterséges intelligenciára épülő, szolgáltatott megoldások ebben a tekintetben is változást hozhatnak, és segíthetnek abban, hogy a PMO kiemelt pozíciót szerezzen a vállalati szervezeten belül.

Piaci hírek

Oximoron helyett: újabb próbálkozás az olcsó iPhone-ra

A jóslataival általában betaláló híres Apple-elemző több részletét, például az árát is megszellőztette a várhatóan jövő év elején érkező alsóbb kategóriás iPhone-nak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.