A két ország hosszú ideje tartó kereskedelmi konfliktusában hozhat némi enyhülést a tegnap aláírt egyezmény. A technológiai szektort is fenekestül felforgató korlátozások azonban egyelőre maradnak.

A nagy szavaktól sosem tartózkodó amerikai elnök "történelmi jelentőségűnek" titulálta a szerdán, az Egyesült Államokban aláírt megállapodást. Azzal viszont valószínűleg még Donald Trump is tisztában van, hogy ez az úgynevezett első fázisú kereskedelmi egyezmény csak egy ingatag lépés a viszony normalizálásához vezető úton.

Kezdetnek megteszi

Az angol nyelven 86 oldalas dokumentum egy sor problémás területet igyekszik lefedni, valaminttöbb kötelezettségvállalást tartalmaz a kínai fél oldaláról. Utóbbiak közül talán a legkönnyebben betartható rész az, hogy Peking a következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben vásárol amerikai árucikkeket és szolgáltatásokat.

Ennél azonban sokkal érdekesebb (és bizonytalanabb kimenetelű) például az a vállalás, hogy a kínai kormányzat komoly erőfeszítéseket tesz a hamisítások és a szellemi tulajdont illető visszaélések megakadályozására. Az USA rendszeresen felhánytorgatott vádjai szerint Kínában nagyüzemi szinten folynak ezek a tevékenységek, ami nehezen képzelhető el az autoriter állam minimum jóindulatú semlegessége nélkül.

A megállapodásban szerepel az is, hogy az amerikai vállalatoknak nem kell majd ahhoz Kínában bejegyzett helyi vállalkozást alapítania ahhoz, hogy az országban kereskedelmi tevékenységet folytassanak. A megállapodás egyik fejezetében rögzítették a felek Kína kötelezettségvállalását arról, hogy a továbbiakban nem manipulálja nemzeti valutáját, azaz a napi érdekeinek megfelelően "nem változtatgatja az árfolyamot".

A korlátozások maradnak

A mindkét fél által méltatott megállapodás aláírásánál azért Trump világossá tette, hogy a kínai árukra az utóbbi években kivetett súlyos büntetővámok mindaddig életben maradnak, amíg a két országnak nem sikerül egy teljes, minden konfliktusos témára megnyugtató választ adó egyezményt kötni. A részleges kereskedelmi egyezmény február közepén lép életbe, és várhatóan ezt követően meg is kezdődnek a tárgyalások a megállapodás második szakaszáról.

Bár a politikusok mindkét oldalon igyekeztek jelentőségénél jobban fényezni a most aláírt egyezményt, a szakértői nyilatkozatok egybehangzóan arra figyelmeztetnek, hogy a legkényesebb témák még hátra vannak. Ilyen például a Kínának tulajdonított számítógépes lopások és a kínai vállalatok állami támogatásának kérdése.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.