A tengeri talapzaton csücsülő szerverpark üzemeltetője több hónapos tesztperiódussal igyekszik meggyőzni a potenciális kuncsaftokat.

30-tól 90 napig terjedő tesztüzemet hirdetett a Subsea Cloud, az egyik első vállalkozás a világon, amely kereskedelmi szolgáltatásként árulja víz alatt működő szerverkonténereit. A jelek szerint ugyanakkor a korábbi megközelítés, hogy egy-egy ügyféllel személyre szabott projekt keretében próbálják ki a lehetőségeket, nem volt kellően eredményes. Ezért indítják be most az OTTO-projektet, amellyel egy sokkal általánosabb megközelítésben igyekeznek reménybeli ügyfeleket gyűjteni.

A Norvégia délnyugati partjainál elhelyezett egység a cég állítása szerint 40 százalékkal képes csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, miközben az üzemeltetési költségek is jelentősen, 30 százalékkal mérsékeltebbek, mint egy hagyományos felszíni központban. Hűtésre például egyáltalán nem kell költeni, mivel azt a tenger ingyen megoldja.

A hivatalos tájékoztatás szerint az érdeklődők gördülő rendszerben vehetnek részt a programban, de egy-egy jelentkező maximum egyszer. Az azonban nem egyértelmű, hogy a tesztben résztvevő partnereknek kell-e, és ha igen, milyen jellegű és mértékű költségekkel számolnia.

Különleges szerverfürdő

A Subsea Cloud egységei a tengeri szállítmányozásban használatos konténerek méretével rendelkeznek, és az ezekben elhelyezett 16 tárolóban összesen több mint 800 szerver fér meg egymás mellett. Amennyiben ez kevésnek bizonyulna, egy újabb kapszula hozzáadásával a kapacitás könnyedén bővíthető. A Washington közelében létesített első helyszínen a víz alatti központot egy 100 Gbps sebességű adatkábel kapcsolta össze a szárazfölddel.

A Subsea tárolóiban elhelyezett eszközök speciális hűtőfolyadékba vannak merítve, amely a hőt igen, ám az elektromosságot nem vezeti. A kapszulákat úgy tervezték, hogy a hőt passzívan oszlassák el, nem pedig szivattyúkkal, ahogyan az a szárazföldi adatközpontokban a merített hűtésnél jellemző.

Természetesen adódik a kérdés: mi történik, ha meghibásodik valami? A Subsea szerint az ügyfelek ütemezhetik az időszakos karbantartást, beleértve a szervercserét is. A vállalat ígérete alapján 4-16 órát vesz igénybe, amíg egy csapat a helyszínre ér, felhozza a szükséges egység(ek)et, és kicseréli a berendezéseket.

Másnak is eszébe jutott már

A tenger és az adatközpontok közvetlen párosításának ötletével mások is aktívan kísérleteznek. A legismertebb talán ezek között a még 2014-ben kezdődő Project Natick. A kísérletet ugyanis nem kisebb név, mint a Microsoft végezte. Ennek keretében a skóciai Orkney-szigetek mellett bocsátottak le egy 864 szervert tartalmazó kapszulát, amelyet két év fürdőzés után 2020-ban emeltek ki. Redmond akkor igen kedvezően nyilatkozott a teszt eredményeivel kapcsolatban. A Subsea megoldásával ellentétben a Project Natick szervereit nem folyadék, hanem nitrogén ölelte körül.

Kínában a Beijing Highlander elnevezésű vállalkozás sikeres teszteket követően 2021 végén írt alá megállapodást egy kereskedelmi célú víz alatti adatközpont-rendszer kiépítésére. A Hajnan szigete mellé tervezett projekt értéke eléri az 5,6 milliárd jüant (kb. 810 millió dollár), és a NewScientist értesülései alapján az első tárolóegységet már víz alá is merítették.

Cloud & big data

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.