Szerencsére nem balesetről, hanem egy több éve tartó kísérlet újabb fázisáról van szó.

A Project Natick elnevezésű program keretében Skócia partjai mellett hullámsírba szállt az a 12 méter hosszúságú konténer, amelyben egy sor szerver fog kísérleti üzemben működni az elkövetkező hónapokban. A többéves ötlet lényege, hogy az adatközpontokat a sűrűn lakott part menti szakaszokon a víz alá helyezik, ezzel egycsapásra lehetne energiát spórolni és javítani a kiszolgálás sebességét.

Kósza ötletből született

A projekt egy belső "ötletbörzén" merült a cég mérnökei között, ami annyira elnyerte a felettesek tetszését, hogy 2014-től formálisan is nekiláthattak a víz alatti adatközpont megvalósításához. Erről a nagyközönség csak bő két évvel ezelőtt értesülhetett, amikor már az első éles próbán is túl volt a csapat. Akkor még egy jóval kisebb tárolóegységben juttattak a kaliforniai vízekbe egyetlen szervert, hogy megvizsgálják annak működését.

 

 

A héten bejelentett második fázis viszont már jóval komolyabb arzenált vonultat fel. Az egyik kis skót sziget mellett lebocsátott eszköz nagyjából akkora, mint egy hajózási konténer, belsejében pedig 864 szerver dolgozik immár 35 méter mélyen. A helyszín meglehetősen praktikus, egyben szimbolikus jelentőséggel is bír. Itt található ugyanis az Európai Tengeri Energiaközpont, amelyet zöld energiával kapcsolatos fejlesztések tesztelésére alakították ki. Így a hullámok és az árapály energiája, illetve a környező épületekre telepített napelemek egy kábel segítségével elláthatják árammal a víz alatt dolgozó gépeket, míg azok viszonzásul számításokat végeznek a szigeten élők számára. 

Elméletben a konténerben lévő szerverek akár öt évig is bírják közvetlen fizikai karbantartási beavatkozás nélkül, míg az egész egység teljes élettartama simán meghaladhatja a tíz évet. Legalábbis elméletben, de pont erről szól a mostani kísérlet, hogy mindezt a gyakorlatban is tesztelhessék a mérnökök. A tervek szerint az egyelőre kritikus feladatokat egyelőre nem kapó számítógépek egy évig dolgoznak majd lent, aztán kiemelik az egységet és alapos vizsgálatnak vetik alá őket. Azok fényében lehet majd eldönteni, hogy lesz-e folytatása a tengeri kalandnak.

Cloud & big data

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.