Az IBM által fejlesztett, és a híres Jeopardy vetélkedőben is győzedelmeskedő Watson nagyon komoly feladatot kap. A közeljövőben komplikált orvosi eseteknél fog diagnosztikai tippeket adni.
Az IBM Watson nevű speciális megoldása számítógépekkel eddig megoldhatatlannak tűnő feladatokat is képes végrehajtani. Ennek köszönhetően az év elején könnyen diadalmaskodott a Mindent vagy semmit vetélkedőhöz hasonló, amerikai Jeopardy kvízjátékban.

Most újabb, ám sokkal komolyabb feladatot kap Watson, hiszen az USA-ban működő WellPoint egészségbiztosító megállapodást kötött a használatáról. Bár pontos részletek nem láttak napvilágot az egyezségről, annyi azért kiderült, hogy Watson jövőre áll munkába, és többek között feladata lesz a doktoroknak javaslatot tenni a daganatos megbetegedésben szenvedő páciensek kezelésének lehetséges módjaira.

Pénz és eredményesség Bár az egészségbiztosító hangsúlyozta, hogy a projekt legfontosabb kritériuma az lesz, mennyire lesz hasznos a számítógépes segítség a gyógyításban, profitorientált vállalkozásként bizonyára nem utolsó szempont az sem, ha Watson alkalmazásával csökkenhetnek a fajlagos költségek.

A tervek szerint az IBM megoldása a rendelkezésére bocsátott, mérhetetlenül terjedelmes orvosi háttéranyagok, a páciens kórtörténete, leletei és egyéb információk alapján hozza meg diagnózisát. A javaslat mellé az orvosok megkapják azokat a forrásokat is, amelyek alapján Watson az adott döntésre jutott, így ellenőrizni lehet, hogy orvosilag megfelelő-e a felállított diagnózis, miközben a doktor nem tölti az idejét kutatással, régi dokumentumok böngészésével.

Első fecske A WellPointtal kötött szerződés az első, de az IBM várakozásai szerint bizonyosan nem utolsó üzleti megállapodás a Watson nyújtotta lehetőségek kiaknázására. Becslések szerint hamarosan évi egymilliárd dolláros piaccá nőheti ki magát a speciális számítógép alkalmazása különböző iparágakban. A felhasználási területek között jó eséllyel megtaláljuk majd a mérnöki és tudományos kutatási munkákat, sőt a call centerek hatékonyságát is képes lehet növelni doktor Watson.

Kvízjátékban győzött az IBM mesterséges intelligenciája
A sajtszeletelőtől Watsonig: 100 éves az IBM

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.