Saját gyártású VR eszközt nem, helyette Androidba integrált virtuális valóságot kapunk.

A Google idei fejlesztői konferenciája szinte egy az egyben azt hozta, amire a tech világban uralkodó trendek alapján következtetni lehetett. Az Android hamarosan érkező új verziójának csiszolgatása alap, az sem rázta meg nagyon a világot (sőt, kötelező lépésnek mondható), hogy két új csevegő, illetve videó alkalmazást indítanak útjára, és a VR piacon való erősítés is egyenes következménye az eddigieknek.

Nappali álmodozók

A legerősebb pletyka a Google és a VR viszonyáról sokáig azt vetítette elő, hogy az egyébként sikeres Cardboard éra után saját headset és az azt kiszolgáló szoftveres platform érkezik. Ebből csak az utóbbi valósult meg, hiszen az Android N már alapból támogatni fogja a virtuális valóság alapú tartalmakat, alkalmazásokat, ami viszont egy egészen új szintre emeli, emelheti ezt az iparágat.

A Google rendszer szempontból közelít a témához és egy egyébként logikusnak tűnő Nexus VR helyett a hardverben utazó vállalatokat szeretné rávenni arra, hogy készítsék el a Daydream névre keresztelt, androidos VR világot támogató szemüvegeket. A referencia alapú stratégia mentén élőben nem is láthattuk az elképzelt VR eszközt, az azonban egyértelművé vált, hogy az Oculus, illetve HTC Vive prémium megoldásaihoz képest a Google egy bárki számára megfizethető virtuális valóság élményt szeretne nyújtani.

A bemutatók arról tanúskodnak, hogy az Androidban megtalálható alap alkalmazásoknak már elkészültek a VR kompatibilis verziói, az ezt támogató mobilok azonban még nem jelentek meg a piacon. A Google idén őszre ígéri a kompatibilis készülékeket, és az is több mint valószínű, hogy akkorra az azokat kiszolgáló headsetekben sem lesz hiány (ahogy az a Cardboard esetében is történt).

Otthon, intelligens otthon

A Google otthonnal kapcsolatos tervei is egyre jobban körvonalazódnak, amit mi sem példáz jobban, mint az Amazon Echo rivális, a Home. A hazai, de legalábbis az alapvetően magyarul kommunikáló felhasználóknak egyelőre nem annyira izgalmas eszköz a lakás szórakoztató és információs központja szeretne lenni, amihez a Google az összes, eddig felhalmozott tudását, technológiáját be akarja vetni. A Home egyrészt egy zenék lejátszására használható, hanggal vezérelhető állomás, ami a Chromecast kompatibilitás miatt jól beilleszthető a már működő rendszerekbe.

Másrészt a Home az okosotthon vízió egyik látványos kiteljesülése is lehet, mivel segítségével szinte az összes, hálózatba rendezett eszköz vagy berendezés vezérelhetővé válik. A Home harmadik felhasználási területe az információk hangvezérléssel történő beszerzése, amit az új generációs Asszisztens szolgál ki.

A nyitóelőadás során kiderült, hogy ez nemcsak a Home, hanem az összes újonnan bemutatott eszköz, vagy szolgáltatás (pl. Allo) esetén fontos szerepet játszik. Az új Asszisztens a gépi tanuláson alapulva fejlődik, igazodik a felhasználóhoz, és sokkal valósabb, élőbb dialógusokat tesz lehetővé, mint eddig.

A N-edik Android

Az Android N előzetes kiadását már márciusban megismerhettük, így most a leleplezés helyett egy új bétaverziót, illetve annak új képességeit ismerhettük meg. Ezek továbbra is a rendszer csiszolásáról, gyorsításáról, a hatékonyság növeléséről szólnak. Ilyen pl. a Vulkan API, ami a GPU közvetlen elérését engedi meg a fejlesztőknek; a JIT Compiler bevezetése, ami az appok sokkal (75 százalékkal) gyorsabb telepítését teszi majd lehetővé; vagy a már korábban is bemutatott több ablakos nézet, az értesítésekből való közvetlen válaszlehetőség, és egy teljesen új emoji szett.

Az oprendszerhez tartozó újdonság az Android Instant Apps, vagyis az appok futtatása telepítés nélkül. Erre rendszerint akkor van, lehet szükség, amikor csak ritkán használunk egy-egy szolgáltatást, így az azokhoz tartozó applikációra sincs feltétlenül szükség. Ilyenkor az appnak csak az éppen szükséges elemei töltődnek be, így annak teljes telepítése nélkül is hozzájutunk a kívánt információhoz.

Az Android Auto is változik, ami azoknak kedvez, akik nem rendelkeznek kompatibilis fejegységgel az kocsijukban. A szoftver így a mobil kijelzőjén vált át vezető módba, lesznek nagyobbak, jobban láthatók, kezelhetők az appok, és a beérkező hívások.

Konzumer tech

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.