Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
Hirdetés
 

Az emberek alapvető jogainak visszaszerzésével kampányolva igyekszik promótálni legújabb üzletét John McAfee, akit legtöbben nyilván a nevéről elnevezett biztonsági cégről ismernek. A 76 éves brit-amerikai fenegyerek ugyanakkor foglalkozott már kísérleti drogok kikeverésével, körözték gyilkosság gyanúsítottjaként, számos országban letartóztatták különböző jogsértések vádjával, adót egyáltalán nem szeret fizetni, ami miatt folyamatosan bujkál az amerikai adóhatóság elől, viszont indult már kétszer az elnökválasztáson és pereskedett a McAfee-t 2010-ben megvásárló Intellel is, miután ugyanazzal a névvel akart új biztonsági céget alapítani.

Titkosított szellem

McAfee a héten jelentette be, hogy Ghost Cell Phone Data névvel különleges mobilnetes szolgáltatást indít, amelynek specialitása az anonimitás és a lekövethetetlenség lesz. Az új szolgáltatás a már kiépülőben lévő Ghost "termékcsalád" friss tagja lehet, hiszen a Ghost anonim tranzakciók végrehajtására szánt proof-of-stake privátcoin mellett pár hete elindult a GhostX Exchange decentralizált tőzsde is. McAfee elképzelései szerint ezek a termékek praktikus, mindennapi életben is használható eszközöket adnak azok kezébe, akik vissza szeretnék nyerni a megfigyelésmentes magánélethez való jogukat.

Az év későbbi periódusában élesedő mobilnetes szolgáltatás a rendelkezésre álló információk szerint eSIM használatával igyekszik tulajdonosának "láthatatlanságot" biztosítani, egyelőre 35 országben (köztük Magyarországon is). Az ügyfelek az adatkapcsolat létrehozásakor több mint 2000 IP-cím közül választhatnak, amelyek alapján természetesen tévesen lehet majd meghatározni a pozíciójukat. A tetszés szerinti rendszerességgel váltogatott IP-címek mellett az adatkommunikáció védelmét szolgálja az is, hogy az információk több anonimizált szerver között pattognak, lehetetlenné téve ezzel a netező ügyfél kilétének visszafejtését - ígéri McAfee vállalkozása.

Az adathálózat használatához az eSIM-kompatibilis készülék mellett elegendő egy QR-kód beolvasása, amelyet a felhasználó az előfizetési csomag megvásárlása után kap meg. Az ügylet egy pre-paid adatcsomagnak tekinthető, amely alapesetben 1 gigabájt forgalmat biztosít. A vásárlás során nincs szükség semmiféle személyes információ kiadására, vagy bármilyen szerződés megkötésére.

Nem eszik olyan forrón...

A témában megszólaló biztonsági szakértők azonban több lehetséges problémára és kockázatra is felhívták a figyelmet a Ghost mobilnetes szolgáltatásával kapcsolatban. A teljes anonimitás hangoztatása például elég meredek állítás, amit nem igazán tud senki és semmi garantálni. (Itt mindenképpen érdemes megemlíteni a Bitfi esetét: a startup épp McAfee arcával hirdette büszkén feltörhetetlennek mondott tárcáját, ám gyorsan csúfos felsülés lett a jól hangzó reklámszlogenből.)

Ráadásul amennyiben mégis sikerülne minden lehetséges próbálkozás ellenére anonimizálni egy kommunikációs szolgáltatást, azt nem sok ország hatósága hagyná szabadon használni, hiszen a titkosszolgálatoktól a rendőri szervekig sehol nem látnának szívesen egy ilyen megoldást.

A Ghost tervezett mobilnetje egyébként igen sok hasonlóságot mutat azzal az illegális, titkosított mobilkommunikációt biztosító szolgáltatással, amelyről nemrégiben derült ki, hogy azt rendőröknek sikerült kompromittálni. Az ott lehallgatott beszélgetések segítségével több ezer bűnözőt azonosítottak a nyomozók, majd a napokban egy nagyszabású, összehangolt akció keretében teljes bűnbandákat számoljanak fel szerte Európában.

Biztonság

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.