Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
Hirdetés
 

Több ország hatóságainak összehangolt akciója nyomán sikerült felszámolni jelentős bűnözői csoportokat Európában. A hatóságok rengeteg embert letartóztattak – csak az Egyesült Királyságban több mint 700 bűnözőt –, lefoglaltak több tonna kábítószert, fegyvereket, a hollandok több mint 20 millió, a britek közel 60 millió eurónyi készpénzt, és megsemmisítettek több kábítószerlabort.

A történetben azonban az igazán érdekes az, hogy épp a nagy konspiráció és a speciális hálózat segített abban, hogy a hatóságok azonosítsanak több ezer bűnözőt, és lehallgassák a kommunikációjukat. Így sikerült felderíteni több olyan bűnözői hálózatot, melyek illegális fegyverkereskedelemmel és/vagy kábítószer-kereskedelemmel foglalkoztak. A holland rendőrség szerint tervezett gyilkosságokat is sikerült megakadályozniuk.

A kulcs: EncroChat

A rendőröket az segítette, hogy sikerült beépülniük egy Franciaországból üzemeltetett, titkosított kommunikációt biztosító hálózatba, az EncroChatbe. Miután egy nemzetközi szakértői csapat idén márciusban visszafejtette a rendszer titkosítását, a hatóságok minden fontos üzenetváltást valós időben tudtak figyelni, és ha kellett, be is tudtak avatkozni.

A franciaországi Lille-ből üzemeltett EncroChat voltaképpen egy olyan "internetes mobilhálózat" volt, amit csak speciális, némileg átalakított androidos telefonkészülékkel lehetett használni.

Mint a brit Independent írja, az anonimitást ígérő EncroPhone-ok kifejezetten a konspiratív kommunikációra voltak kihegyezve. Két operációs rendszer futott rajtuk, egy legális, valamint egy módosított. Utóbbi biztosította titkosított és anonim üzenetküldést és hanghívást, letiltotta a nyomkövetési lehetőségeket, valamint a kamerát is, sőt alapesetben a mikrofon is le volt tiltva. A küldött szöveges tartalmakat bizonyos idő után automatikusan és visszaállíthatatlanul megsemmisítette. Volt rajta egy pániktörlés funkció is. Ehhez be kellett állítani egy speciális PIN-kódot, és ha a felhasználó azzal nyitotta fel a képernyő-zárat, a telefon automatikusan törölt minden, a felhasználóra utaló adatot.
 

Az EncroPhone és az EncroChat teljesen úgy működött, mint egy mobilszolgáltatás, azzal a  különbséggel, hogy itt a telefon és a szolgáltatás elválaszthatatlanok voltak egymástól. A BBC értesülései szerintA BBC értesülései szerint a telefonokat nagyjából ezer euróért (kb. 350-360 ezer forint) adták, hozzá a szolgáltatás félévente 1500 euróba került.

Későn kapcsoltak a bűnözők

Azt, hogy az európai bűnözői csoportok használnak ilyen telefonokat, a francia hatóságok fedezték fel 2017-ben. Onnantól pedig több olyan bűnesetet is azonosítottak, amelyben használták az EncroChatet. A szolgáltatásnak 2020-ra mintegy 60 ezer előfizetője lehetett, csak a brit rendőrség 10 ezer felhasználót azonosított, miután a francia hatóságoknak sikerült bejutniuk a EncroChat szervereire.

Azt, hogy a hatóságok figyelik a hálózaton folyó kommunikációt, az üzemeltetők is érzékelték, de már későn. Június közepén riadóztatták a felhasználókat, hogy nem tudják garantálni a platform biztonságát, mert a hatóságok bejutottak a rendszereikbe. Üzenetükben mindenkinek azt javasolták, azonnal kapcsolja ki, majd fizikailag is semmisítse meg az EncroPhone-ját.

Addigra azonban már a hatóságok kezébe került több millió üzenetváltás, aminek egy részét még fel sem dolgozták.

Biztonság

Egy MI fogja elmagyarázni, hogy mit érdemes tudni a műalkotásokról

Vagy legalábbis arról, hogy hova tartoznak és mire hasonlítanak. Az új fejlesztésnek azonban sokkal fontosabb felhasználásai is lehetnek, például a deepfake hamisítványok kiszűrésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.