Az új telefonadó nyomán képződő terhek megosztására készül a Vodafone Magyarország. A mobilszolgáltató csütörtökön tette közzé az általános szerződési feltételekben a július elsejétől ezzel kapcsolatban érvényes tarifaváltozásokat, cég vezetése ennek részleteiről számolt be.
A terhek áthárítása kapcsán két okot is említett Diego Massidda vezérigazgató, az egyik, hogy a tervezett telefonadó pénzügyi hatásában meghaladja a válság kapcsán 2010 őszén bevezetett távközlési adó mértékét, ráadásul az előbbi nem ígérkezik átmenetinek, hanem jó pár évig lehet vele számolni. Mint ismert, az utóbbi adót átmenetinek szánta a kormány, a tervek szerint 2013-ban kivezetik. 

Csökkenő forgalom, kevesebb áfabevétel  Beck György elnök emlékeztetett rá, hogy a két adóteher együttesen 100 milliárd forintos többletköltséget ró az iparág számára. Hozzátette, a sűrű jogszabályi változások komoly informatikai beruházásokat igényelnek a szolgáltatóktól akiknél ma már az ezirányú projektek többsége ennek követéséről szól. Ezek költségterhe már rövid távon is többszáz millió forintos többletkiadást jelent, de hosszabb távon elérheti a milliárdos mértéket is. 

Elhangzott, hogy az újonnan bevezetendő telefonadó 8-10 milliárd forint terhet jelent a Vodafone Magyarország számára, a válságadóként ismert ágazati különadó mértéke ettől  1-2 milliárd forinttal kevesebb.  Arra egyelőre a cég vezetése nem kívánt konkrét számokkal szolgálni, hogy a telefonadó nyomán mekkora bevételkieséssel számolnak, de hogy számolhatnak vele, azt megerősítették. Hozzátették a forgalom egy ideje már a válság miatt is csökken, a telefonadó ezt tovább erősíti, így a költségvetés a szektorból származó forgalmi adó visszaesésével is számolhat. 

Ahány cég, annyi koncepció  A telefonadóterhek megosztása kapcsán mindhárom mobilszolgáltató másfajta koncepcióval készül. A cég a telefonadó mechanizmusát és alkalmazását is rendkívül bonyolultnak tartja, ezért úgy döntött,hogy egyszerűbb megoldást alkalmaz. Ezzel szándéka szerint megmaradhat a díjcsomagok átláthatósága és az eddig kínált díjkedvezmények is. Ahol megoldható a Vodafone egyszerűen megnöveli a havidíjat egy fix összeggel, ennek mértéke függ a díjcsomagban foglalt percektől, de egyik esetében sem haladja meg a törvényi előírásban rögzítettet. 

A feltöltőkártyás ügyfeleknél ez az elv nem alkalmazható, mivel ők nem fizetnek havidíjat. Esetükben a Vodafone emeli a perc és az sms díjakat, a törvényben meghatározott nettó 2 forintnál kisebb mértékben. A Bitport kérdésére, hogy utóbbiak esetében az adótehernél hogyan tarthatóak az idei tört évre tervezett 400, illetve a jövőre tervezett 700 forintos felső limitek, Diego Massidda kifejtette, hogy az előzetes számítások szerint az ebbe a körbe tartozó ügyfeleknek kevesebb, mint a két százaléka lépheti esetleg túl a szóban forgó határokat.  

 A kisvállalati ügyfelek esetében SIM kártyánként fix kiegészítő havi előfizetési díjat vezetnek be, de ennek mértéke a havi  nettó 1250 forintot egyik tarifacsomagnál sem haladja meg, ez a jogszabály által erre a körre megjelölt maximum. A változások ugyanakkor egyik ügyfélkör esetében sem érintik a bónusz perceket, illetve az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket sem.

Meglepetés: az emberek fizetik majd a telefonadót
10 milliárdba fáj a Telekomnak idén a távközlési adó
 

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.