Kijött a Deloitte idei Technology Fast 50 listája, amely régiónk leggyorsabban növekvő technológiai cégeit rangsorolja. Ezúttal sajnos egy magyar vállalat sem fért be, de három hazai cég teljesítményét így is értékelték a készítők.
Hirdetés
 

A Deloitte rendszeresen megjelenteti a (kelet-)közép-európai régió leggyorsabban növekvő feltörekvő vállalkozásait lajstromozó összeállítását. Az idei Technology Fast 50 helyezettjei között ugyan nem találunk itthoni rangsoroltat, ám a frissen bevezetett Growth Stars és Impact Stars elnevezésű kategóriákban azért Magyarország is felkerült a térképre.

Dőltek a rekordok

A tanácsadó cég tájékoztatása szerint idén minden eddiginél több, közel 450 vállalat pályázott. A rekordok sora azonban itt nem ér véget, hiszen az 50 toplistás cég a vizsgált 2017 és 2020 közötti időszakban átlagosan 2278 százalékkal növelte bevételét. Tavaly ugyanez a mutató 1460 százalékon állt.

A fő "versenyszámot" jelentő Fast 50-as rangsort valósággal letarolták a cseh és lengyel cégek (19 és 16 helyezett), de jelentős számban képviselteti magát Szlovákia is (5 helyezett). A három turbó fokozatra kapcsolt ország mellett másoknak már alig maradt hely, de például egy albán vállalkozásnak azért így is sikerült felkapaszkodnia a legjobbak közé.   

Stílusosan az élen is egy csehországi startup, az FTMO áll. A cég egyedülálló oktatási platformot fejlesztett ki a pénzügyi piacokon tevékenykedő kereskedők számára. A nemzetközi porondra csak 2017-ben lépő vállalkozás 39 432 százalékos bevételnövekedést produkált az elmúlt pár év alatt.

Egy kis hazai

Arról, hogy ne kedvetlenedjünk el teljesen, a Deloitte két frissen bevezetett besorolása gondoskodott. A Growth Stars kategóriában, azokat a vállalatokat ismerték el, amelyek saját piacukon a legnagyobb potenciált mutatják, de még korai fázisú szakaszban vannak ahhoz, hogy megfeleljenek a Fast 50-be való besorolás kritériumainak.

Az ebben a kategóriában 10. helyezést elért hazai SEON Technologies csalásmegelőzési eszközöket kínál, amelyek segítik a banki, biztosítási, e-kereskedelmi, online hitelezési, utazási és más iparágak vállalkozásait a személyazonosság és a pénzügyi csalások felderítésében és megelőzésében.

A 2020-ban indított Impact Stars egy speciális kategória, amely olyan vállalatokat ismer el, amelyek sikeresen összekapcsolják a termékeket/szolgáltatásokat a következő területek legalább egyikére gyakorolt pozitív hatással: társadalom, üzlet, innováció, környezetvédelem és sokszínűség. Ebben a kategóriában is a díjazottak közé került két hazai vállalat, a Szállás.hu és a CraftUnique.

A CraftUnique 3D nyomtatók fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A cég első FFF technológiát használó 3D nyomtatója 2014 augusztusában jelent meg a piacon, egy kiemelkedően sikeres bevezetéssel. Megalakulásuk óta a CraftUnique 10 különböző 3D nyomtató modellt tervezett és gyártott, és több mint 10 ezer példányt értékesített világszerte.

A másik díjazott, a Szallas.hu célja, hogy összehozza az utazót és a szállásadót, valós vendégértékelésekkel segítve a keresőket. Az online platformon összesen több, mint 75 ezer hazai és külföldi szállás széles választéka található meg, a kis vendégházaktól kezdve a legnagyobb szállodákon át. (A cég korábban egyébként többször előkelő helyen végzett a Fast 50 listákon. 2014-ben például első volt.)

Piaci hírek

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.