Az Amazon felhős leányvállalata Textract néven indít új szolgáltatást, amely az ígéretek szerint intelligensen és gyorsan kezeli a feldolgozandó szöveges dokumentumokat.
Hirdetés
 

Ha minden jól megy, lassan elfelejthetjük azokat az értelmetlen betűhalmazokat, amelyeket a hagyományos szövegfelismerő szoftverek (OCR) adnak ki magukból végeredmény gyanánt, amennyiben a digitalizálásra váró anyag egy kicsit is eltér a jól strukturált folyószövegtől.

Átadás kulcsrakész állapotban

Az Amazon leányvállalataként működő AWS ugyanis előállt cloudos portfóliója legújabb elemével. A még tavaly novemberben beharangozott Textract szolgáltatás úgy ad erős mesterséges intelligenciával támogatott eszközt a felhasználók kezébe, hogy azoknak semmiféle ilyen irányú előképzettségre nincs szüksége. A nyomtatott anyagokról készült digitális másolatot az amerikai cég megoldása a korábban megszokottnál lényegesen jobb hatásfokkal, az eredetivel megegyező struktúrában tudja számítógépek számára feldolgozható adattömeggé konvertálni.

 

 

Ahogy ebből a rövid tavalyi bemutatóból is kitűnik, a rendszer nem csupán gyorsan dolgozik, de közben felismeri a táblázatokat és a különböző űrlapokat is. Ezeket pedig nem sima szövegként, gépiesen írja egymás mellé, hanem ugyanolyan formában rögzíti, ahogy azt az eredeti dokumentum logikája megköveteli.

A táblázatokból kinyert információk tehát digitálisan is táblázatos formában születnek meg, a kitöltött űrlapmezőknél pedig nem az elrendezés, hanem az adatok típusa lesz a döntő. Utóbbi esetében a karaktersorokat például nem "agyatlanul" vizsgálja, hanem felismeri a személyi számot, a születési időt, a társadalombiztosítási kódot stb. Ráadásul a rendszer tanulni is képes: ha egy űrlapon átrendezik a mezőket, az sem hozza zavarba a gépi feldolgozást, mert azonosítja az eltérő tartalmú mezőket és annak megfelelően rögzíti az adatokat.

A jól strukturált digitalizálás legnagyobb előnye, hogy így nincs szükség emberi beavatkozásra, a bevitt adatok utólagos javítására. Az ügyfélnek csak azt kell eldöntenie, hogy hol és mire használja fel a frissen elkészült adattengert.

Pár cent és más semmi

A cég egyelőre három amerikai központjából, valamint az európai ügyfeleket kiszolgáló ír bázisról kínálja a Textract képességeit, de a tervek szerint folyamatban van a földrajzi lefedettség kiterjesztése. Ami az árakat illeti, az függ a mennyiségtől és az elvégzendő feladat összetettségétől is: laponként a szó szerint fillérektől a pár forinting terjed a skála.

Cloud & big data

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.