Az FBI más hivatalokkal együtt arra figyelmeztet, hogy a hekkerek már nem csak kémkednek, hanem úgy próbálják pozicionálni magukat, hogy egy jövőbeni konfliktus esetén pusztító támadásokat indíthassanak az Egyesült Államok létfontosságú infrastruktúrái ellen.

Kínai támogatásal dolgozó hekkerek legalább kritikus amerikai infrastruktúrákhoz igyekeznek hozzáférsét szerezni azzal a távlati céllal, hogy szükség esetén pusztító kibertámadásokat indíthassanak ellenük – olvasható az NSA, a CISA és az FBI szerdán kiadott közös figyelmeztetésében, amelyben brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kormnyányzati szervezetek megfigyeléseire is hivatkoznak. Az ügynökségek szerint a kínai székhelyű, államilag szponzorált Volt Typhoon hekkercsoport például legalább öt éven keresztül tartott fenn hozzáférést meg nem nevezett kommunikációs, közlekedési, energiaipari, illetve víz- és szennyvízhálózat-üzemeltető szervezetek rendszereihez.

Ez a közlemény alapján stratégiai irányváltást jelent a már hagyományosnak tekintett kiberkémkedéshez és hírszerzési műveletekhez képest, amennyiben Kína igyekszik úgy pozicionálni magát, hogy egy nagyobb válság esetén összeomlást okozhasson a fenti rendszereket működtető technológiákban. A beszámolók kiemelik, hogy az FBI igazgatója, Christopher Wray egy képviselőházi bizottsági meghallgatáson nemrégiben "nemzedékünk meghatározó fenyegetésének" nevezte a kínai kiberfenyegetést, külön kitérve a Volt Typhoohnra, ami az amerikai katonai mozgósítási képességek megzavarása törekszik egy esetleges tajvani konfliktus vagy más összeütközés kapcsán.

Hosszú távra rendezkednek be

A közlemény értelmében a hekkerek kiterjedt felderítést végeznek a célszervezetek hálózati architektúráját és működési protokolljait illetően. A Volt Typhoon routerek, tűzfalak és VPN-ek sérülékenységeit használta ki, hogy hozzáférjen a kritikus infrastruktúrához, a megszerzett hitelesítési adatok segítségével pedig hozzáférést tartott fenn az érintett rendszerekhez. Ez állítólag olyan lehetőségeket adott volna a támadóknak, mint az adatközpontok szellőzésének és hűtésének manipulálása, vagy a kritikus energia- és vízszabályozás megzavarása, egyes esetekben pedig képesek lehettek hozzáférni a kritikus infrastrukturális létesítmények kamerás megfigyelő rendszereihez is.

A hosszú távú, észrevétlen jelenlét fenntartására a rendszerekben már működő, legitim eszközöket és funkciókat használták fel, óvatosságukra pedig jellemző volt, hogy tartózkodtak az ellopott hitelesítő adatok normál munkaidőn kívüli használatától is, elkerülve a szokatlan felhasználói tevékenységből fakadó riasztásokat. A TechCrunch vonatkozó riportja szerint a Microsoft tavaly májusban már arról számolt be egyik biztonsági jelentésében, hogy a Volt Typhoon legalább 2021 közepe óta támadhatja az Egyesült Államok kritikus infrastruktúráját, az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium pedig a múlt héten jelentette be a csoport által üzemeltetett egyik botnet kiiktatását.

Biztonság

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.