Az FBI más hivatalokkal együtt arra figyelmeztet, hogy a hekkerek már nem csak kémkednek, hanem úgy próbálják pozicionálni magukat, hogy egy jövőbeni konfliktus esetén pusztító támadásokat indíthassanak az Egyesült Államok létfontosságú infrastruktúrái ellen.
Hirdetés
 

Kínai támogatásal dolgozó hekkerek legalább kritikus amerikai infrastruktúrákhoz igyekeznek hozzáférsét szerezni azzal a távlati céllal, hogy szükség esetén pusztító kibertámadásokat indíthassanak ellenük – olvasható az NSA, a CISA és az FBI szerdán kiadott közös figyelmeztetésében, amelyben brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kormnyányzati szervezetek megfigyeléseire is hivatkoznak. Az ügynökségek szerint a kínai székhelyű, államilag szponzorált Volt Typhoon hekkercsoport például legalább öt éven keresztül tartott fenn hozzáférést meg nem nevezett kommunikációs, közlekedési, energiaipari, illetve víz- és szennyvízhálózat-üzemeltető szervezetek rendszereihez.

Ez a közlemény alapján stratégiai irányváltást jelent a már hagyományosnak tekintett kiberkémkedéshez és hírszerzési műveletekhez képest, amennyiben Kína igyekszik úgy pozicionálni magát, hogy egy nagyobb válság esetén összeomlást okozhasson a fenti rendszereket működtető technológiákban. A beszámolók kiemelik, hogy az FBI igazgatója, Christopher Wray egy képviselőházi bizottsági meghallgatáson nemrégiben "nemzedékünk meghatározó fenyegetésének" nevezte a kínai kiberfenyegetést, külön kitérve a Volt Typhoohnra, ami az amerikai katonai mozgósítási képességek megzavarása törekszik egy esetleges tajvani konfliktus vagy más összeütközés kapcsán.

Hosszú távra rendezkednek be

A közlemény értelmében a hekkerek kiterjedt felderítést végeznek a célszervezetek hálózati architektúráját és működési protokolljait illetően. A Volt Typhoon routerek, tűzfalak és VPN-ek sérülékenységeit használta ki, hogy hozzáférjen a kritikus infrastruktúrához, a megszerzett hitelesítési adatok segítségével pedig hozzáférést tartott fenn az érintett rendszerekhez. Ez állítólag olyan lehetőségeket adott volna a támadóknak, mint az adatközpontok szellőzésének és hűtésének manipulálása, vagy a kritikus energia- és vízszabályozás megzavarása, egyes esetekben pedig képesek lehettek hozzáférni a kritikus infrastrukturális létesítmények kamerás megfigyelő rendszereihez is.

A hosszú távú, észrevétlen jelenlét fenntartására a rendszerekben már működő, legitim eszközöket és funkciókat használták fel, óvatosságukra pedig jellemző volt, hogy tartózkodtak az ellopott hitelesítő adatok normál munkaidőn kívüli használatától is, elkerülve a szokatlan felhasználói tevékenységből fakadó riasztásokat. A TechCrunch vonatkozó riportja szerint a Microsoft tavaly májusban már arról számolt be egyik biztonsági jelentésében, hogy a Volt Typhoon legalább 2021 közepe óta támadhatja az Egyesült Államok kritikus infrastruktúráját, az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium pedig a múlt héten jelentette be a csoport által üzemeltetett egyik botnet kiiktatását.

Biztonság

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.