Ha a Duolingo tesztjei beválnak, alapjaiban változhat meg a nyelvvizsga szerzés folyamata.

A Duolingo nevű nyelvoktató alkalmazás tavaly, a magyar kiadás megjelenésével vált ismertebbé a hazai felhasználók körében. A játék alapú, ingyenes oktatóprogram a magyarok között is népszerűnek viszonyult, mivel a cég információi szerint a 30 milliós táborhoz 620 ezer hazai nyelvtanuló csatlakozott, akik a közeljövőben akár nyelvvizsgát is tehetnek az app segítségével.

Nyelvvizsga gyorsan, hatékonyan, olcsón

A Duolingo Test Center célja az, hogy aki külföldön szeretne munkát vállalna, vagy csak egyszerűen boldogulni, akkor számukra különösebb anyagi megterhelés nélkül, egy praktikusan, mobil eszközökkel elvégezhető nyelvvizsgát biztosítson. A béta teszt jelenleg is fut, ami teljesen ingyenes, utána az alkalmazás segítségével a vizsgázók egy átlagos nyelvvizsga árának töredékéért, mindössze 20 dollár (kevesebb, mint kb. 5000 Ft) ellenében, mobiljukról, akár otthonról is számot adhatnak angoltudásukról.

A módszer felveti azt a kérdést, hogy miként lehet így valós, a tanuló tudását tükröző tesztet írni. Erről a Duolingo fejlesztői által megalkotott English Proficiency Exam gondoskodik, amit úgy alakítottak ki, hogy megbízható eredményt adjon. A számítógépes adaptív teszt a vizsgázó teljesítményéhez igazodik, a kitöltése – szemben a hagyományos tesztekhez szükséges 2 órával – csupán körülbelül 20 percet igényel, a kérdések pedig ritkán ismétlődnek. Egy vizsgáztató videókapcsolaton keresztül kíséri figyelemmel a folyamatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vizsgázó nem használ tiltott segítséget.

Máris akadnak támogatók

Egy nyelvvizsga módszer akkor ér valamit, ha minél több intézmény elismeri, illetve megfelelő minősítés áll mögötte. A Duolingo vizsgája nem  több amerikai egyetemmel folytat előrehaladott tárgyalásokat. A Carnegie Mellon University (CMU), mint első egyetemi partner, a tanulástudomány és az adatelemzés terén világviszonylatban is vezető kutatóival szigorúan vizsgálja majd a Test Center hatékonyságát a kurzusaikra jelentkező, nem angol anyanyelvű tanulók esetében.

Iparági oldalról az alkalmazás első partnere az oDesk.com munkaerő-közvetítő oldal. Az University of Pittsburgh független tanulmánya megállapította, hogy a Duolingo English Proficiency Exam értékelési rendszere stabil, megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

Az egyértelműség kedvéért: a Duolingo nyelvvizsgája idehaza nem rendelkezik állami akkreditációval, így semmit sem ér a felsőoktatási diplomák megszerzésénél vagy például a nyelvismerethez kötött (köz)alkalmazotti bérpótlék számításánál. Ugyanakkor a munkaadók általában a valós nyelvismeretre kíváncsiak, amelynek megítéléséhez még idehaza sem minden esetben támaszkodnak a magyar állam által elismert minősítésekre.

A Test Center alkalmazás az induláskor egyelőre csak Android platformra, illetve a weben lesz elérhető, az iOS verzió későbbre várható.

Konzumer tech

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.