Ha a Duolingo tesztjei beválnak, alapjaiban változhat meg a nyelvvizsga szerzés folyamata.

A Duolingo nevű nyelvoktató alkalmazás tavaly, a magyar kiadás megjelenésével vált ismertebbé a hazai felhasználók körében. A játék alapú, ingyenes oktatóprogram a magyarok között is népszerűnek viszonyult, mivel a cég információi szerint a 30 milliós táborhoz 620 ezer hazai nyelvtanuló csatlakozott, akik a közeljövőben akár nyelvvizsgát is tehetnek az app segítségével.

Nyelvvizsga gyorsan, hatékonyan, olcsón

A Duolingo Test Center célja az, hogy aki külföldön szeretne munkát vállalna, vagy csak egyszerűen boldogulni, akkor számukra különösebb anyagi megterhelés nélkül, egy praktikusan, mobil eszközökkel elvégezhető nyelvvizsgát biztosítson. A béta teszt jelenleg is fut, ami teljesen ingyenes, utána az alkalmazás segítségével a vizsgázók egy átlagos nyelvvizsga árának töredékéért, mindössze 20 dollár (kevesebb, mint kb. 5000 Ft) ellenében, mobiljukról, akár otthonról is számot adhatnak angoltudásukról.

A módszer felveti azt a kérdést, hogy miként lehet így valós, a tanuló tudását tükröző tesztet írni. Erről a Duolingo fejlesztői által megalkotott English Proficiency Exam gondoskodik, amit úgy alakítottak ki, hogy megbízható eredményt adjon. A számítógépes adaptív teszt a vizsgázó teljesítményéhez igazodik, a kitöltése – szemben a hagyományos tesztekhez szükséges 2 órával – csupán körülbelül 20 percet igényel, a kérdések pedig ritkán ismétlődnek. Egy vizsgáztató videókapcsolaton keresztül kíséri figyelemmel a folyamatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vizsgázó nem használ tiltott segítséget.

Máris akadnak támogatók

Egy nyelvvizsga módszer akkor ér valamit, ha minél több intézmény elismeri, illetve megfelelő minősítés áll mögötte. A Duolingo vizsgája nem  több amerikai egyetemmel folytat előrehaladott tárgyalásokat. A Carnegie Mellon University (CMU), mint első egyetemi partner, a tanulástudomány és az adatelemzés terén világviszonylatban is vezető kutatóival szigorúan vizsgálja majd a Test Center hatékonyságát a kurzusaikra jelentkező, nem angol anyanyelvű tanulók esetében.

Iparági oldalról az alkalmazás első partnere az oDesk.com munkaerő-közvetítő oldal. Az University of Pittsburgh független tanulmánya megállapította, hogy a Duolingo English Proficiency Exam értékelési rendszere stabil, megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

Az egyértelműség kedvéért: a Duolingo nyelvvizsgája idehaza nem rendelkezik állami akkreditációval, így semmit sem ér a felsőoktatási diplomák megszerzésénél vagy például a nyelvismerethez kötött (köz)alkalmazotti bérpótlék számításánál. Ugyanakkor a munkaadók általában a valós nyelvismeretre kíváncsiak, amelynek megítéléséhez még idehaza sem minden esetben támaszkodnak a magyar állam által elismert minősítésekre.

A Test Center alkalmazás az induláskor egyelőre csak Android platformra, illetve a weben lesz elérhető, az iOS verzió későbbre várható.

Konzumer tech

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.