A Tellart két fejlesztője megtalálta a módot, hogy csak akkor és csak azt hallja az Amazon Echo vagy a Google Home, amit és amikor akarjuk.
Hirdetés
 

Szeretne okoshangszórót otthonra, de fél, hogy a Google vagy az Amazon kihallgatják a legféltettebb titkait? A Tellart dizájncég két fejlesztője talált megoldást erre a problémára. Egy Raspberry Pi-re épített kis eszközt készítettek a Google Home-hoz és az Amazon Echóhoz, hogy a berendezések csak azt hallhassák, ami rájuk tartozik.

Tekintve, hogy az Amazoné és a Google-é az EMEA (Európa, Közel-kelet, Afrika) régió okoshangszóró-piacának közel 90 százaléka, valószínűleg lesz kereslet erre a kis védelmi kiegészítőre is. Bár ha valaki fél, hogy otthoni beszélgetései illetéktelen kezekbe kerülnek, talán egyszerűbb lenne, ha nem telepítene lakása kellős közepébe olyan eszközt, ami lehetőséget ad a lehallgatásra.

A Project Alias

Két dán dizájner, Bjørn Karmann és Tore Knudsen egy mikrofonból, egy hangszóróból és egy Raspberry Pi-ből rakott össze egy olyan kütyüt, amit rá kell helyezni az Echóra vagy a Google Home-ra, és máris nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Biztosak lehetünk például abban, hogy ha nem akarjuk használni az okoshangszórót, akkor az valóban nem tudja kihallgatni, mi zajlik a lakásban. Az egész rendszert egy nyílt forráskódú szoftver vezérli.

A dolog elve roppant egyszerű: az Aliast rá kell helyezni az okoshangszóróra. A kis kiegészítő, ami leginkább egy gomba kalapjára hasonlít (mint alább látni fogjuk, nem véletlenül), olyan statikus fehérzajszerű zajmintát bocsát ki az okoshangszórónak, hogy az ne tudjon rögzíteni semmiféle egyéb hangot (lásd az ábrát).

Az Alias működési elve és felépítése


Utána már egy teljesen egyedi parancs kiadásával, lényegében az Alias közvetítésével lehet csak kommunikációra késztetni az Echót vagy a Home-ot. Erre természetesen az Aliast gépi tanulási algoritmusát fel kell készíteni, azaz először meg kell neki tanítani egy egyedi parancsot, amelytől leáll a zavaró jel sugárzása, és bekapcsolja az okoshangszórót. Ekkor csupán annyi történik, hogy az egyedi utasításra az Alias elsuttogja az okoshangszórónak a sztenderd ébresztős utasítást (Hey Google/Alexa). Onnantól kezdve normál módon kommunikálhatunk az Echóval vagy a Home-mal. A kikapcsolás ugyanígy történik. De akár arra is használható, hogy minden parancsot csakis rajta keresztül kapjon meg az intelligens asszisztens.

Ennyi? Igen, ennyi

Ugye ez nem tűnik túl szofisztikált megoldásnak? Valóban nem az, de mégis nagyon jó védelmet nyújt. A természetes nyelvi feldolgozás tökéletesítéséhez ugyanis mind a Google, mind az Amazon rengeteg beszélgetést tárol el, és ezeket nem feltétlenül csak akkor gyűjti be, amikor mi akarjuk vagy engedélyezzük.

Az okoshangszórók – működési elvükből adódóan, tudniillik hogy a bekapcsolástól a kikapcsolásig hanggal vezérelhetők – mindig hallgatóznak. Ha nem tennék, hogyan ismernék fel, hallanák meg a Hey Google/Alexa! parancsot?

És bármennyire is megbízunk a nagyvállalatok adatvédelmi előírásaiban, pontosabban abban, hogy ezek az óriáscégek betartják a vállalásaikat, eddig számtalanszor bebizonyosodott, hogy a biztonsági rendszerük nem mindig áll a helyzet magaslatán. Másfelől pedig jó, ha tudjuk: ha egy olyan óriásvállalat, mint a Google lehetőséget kap arra, hogy valamit kihallgasson, akkor amire kíváncsi, azt ki is fogja hallgatni.

A gomba története

Karmann és Knudsen a gombákhoz hasonlítja a berendezését. Mint Karmann írja a weboldalán, az Alias lényegében mint egy gomba, azaz egy "parazita". Ha az őserdőkben túlságosan dominánssá válik egy faj, akkor sokkal nagyobb esélye van arra, hogy például egy gombától megfertőződjön. Ez biztosítja azt, hogy egyensúlyban maradjon a fajok sokfélesége. A két fejlesztő ilyen parazitának tekinti saját eszközét is, amely segít a felhasználónak ellenőrizni az intelligens asszisztensét, hogy az ne uralja el az életét, és ne szolgáltassa ki teljesen a magánéletét a lényegében ellenőrizhetetlen óriásvállalatoknak.

Konzumer tech

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.