Miközben a kampányban tapintható volt a kölcsönös ellenségeskedés, a megválasztott amerikai elnök tegnap rózsaszín masszában úszó megbeszélést tartott a legnagyobb techcégek képviselőivel.

Most szerdán tartották azt a találkozót, amelyet a frissen megválasztott amerikai elnök kezdeményezett a tengerentúl legbefolyásosabb tengerentúli vállalataival. Az, hogy Donald Trump és a szektor nagyjai végül találkoztak, önmagában egy eredménynek számít, hiszen elhangzottak olyan vélemények is, hogy bojkottálnia kellene a cégvezetőknek az ülést, mivel annyira távol van a két fél álláspontja egymástól. A bojkottból aztán olyannyira nem lett semmi, hogy valóságos szeretetparti kerekedett a megbeszélésből.

Egy csomó csodálatos ember

A hivatalosan jövőre szolgálatba álló Trump a találkozó első, sajtónyilvános perceiben nem győzte agyba-főbe dícsérni a jelenlévőket. Többek között "igazán lenyűgöző embereknek" titulálta a cégvezéreket, akikhez "nincs fogható hasonló a világon". Többször és hosszasan emlegette, mennyire fontos számára a szektor boldogulása, és hogy az adminisztráció mindenben a segítségükre lesz, sőt akár őt magát is hívhatják közvetlenül, ha bármi gond akadna.

A szobányi csodálatos ember között ott volt például Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (Tesla), Tim Cook (Apple), Sheryl Sandberg (Facebook), Larry Page és Eric Schmidt (Alphabet), Safra Catz (Oracle), illetve Satya Nadella (Microsoft) is. És bár ők sem a Trump Tower liftje felé menet, sem onnan távozva nem nyilatkoztak a megbeszélés nagy részéről kitessékelt sajtónak, a későbbi nyilatkozatok alapján a társaság nem tűnt elégedetlennek. Bezos például nagyon produktívnak minősítette a másfél óráig tartó találkozót, ahol ő személy szerint igyekezett az innováció fontosságát hangsúlyozni az adminisztráció képviselőinek.

Sok egyéb konkrétum nem nagyon tudható a megbeszéléssel kapcsolatban, de egy névtelenségbe burkolózó hivatalnok szerint a felvetett témák között volt a szakképzés erősítése, a Kínával folytatott kereskedelemben rejlő lehetőségek és veszélyek, illetve természetesen a kampányban is nagy hangsúlyt kapó bevándorlási kérdéskör. Utóbbival Trumpnak amúgy láthatóan semmi gondja, ha az "okos és tehetséges emberekre" korlátozódik.

Szó volt még arról is, hogy kisebb csoportokban negyedéves rendszerességgel leülnének egymással beszélgetni a felek. A kormányzati oldalt ezeken a megbeszéléseken Trump tanácsadója, Jared Kusher képviselné, aki nem mellesleg történetesen a veje.

Madarat tolláról...

A nagy találkozót mégsem lehet teljesen pozitívnak értékelni. Egyesek például azon értetlenkedtek, hogy a Trump által a kampányban és mostanában is előszeretettel használt Twitter képviselőjét miért nem sikerült meghívni. Való igaz, ugyan a mikroblog-szolgáltatónak mostanában már nem megy annyira jól a szekere, de különösen az Egyesült Államokban még most is az egyik legfontosabb közösségi csatornának számít.

A kormányzati magyarázat szerint szűkös volt a hely, és hát rengeteg potenciális meghívottról kellett ezért lemondani. Az amúgy rendkívül pragmatikusnak hangzó szöveget némileg árnyalja, és Trump különutas magatartását jól mutatja, hogy tudtak azért széket találni a megválasztott elnök három gyerekének is. A már említett vő mellett az ifjabb Donald, Eric és Ivanka Trump szintén képviselte a családot.

Piaci hírek

A gombok a műszerfalon gyorsabbak és biztonságosabbak az érintőképernyőnél

Legalábbis ezt hozta ki egy svéd autós lap tesztje, amelynek során a hagyományos megoldások egyértelműen hatékonyabbnak bizonyultak a járművekbe erőltetett touchscreen használatánál.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.