Miközben a nyugati cégek sorban fekszenek le a moszkvai szabályozóknak, az amerikai katonaságnál orosz-para van.
Hirdetés
 

Hamarosan az amerikai szenátusnak kell döntenie arról a törvénytervezetről, amely a Kaspersky Lab biztonsági termékeinek a hadseregben való használatára vonatkozó tiltást léptetne életbe, írta meg a Reuters. És, hogy mi bajuk van a katonáknak a Kaspersky szoftvereivel? Az, hogy fejlesztőjük egy orosz cég. Egészen pontosan Moszkvában található a vállalat központja, és ennél nagyobb vörös posztó talán nem is lehetne az amerikaiak szemében.

Tovább hűl az orosz-amerikai viszony

A hidegháború végével, az 1990-es években úgy tűnhetett, hogy a két nagyhatalom megbékél egymással, és sok tekintetben közeledtek is az álláspontok. Vlagyimír Putyin hatalomra kerülésével aztán fokozatosan megváltozott a viszony, aminek a Krím-félsziget bekebelezése és Kelet-Ukrajna destabilizálása sem tett jót. Valamint az a törekvés sem, amelynek során orosz hackerek külföldi célpontokat támadnak (most például a Petya révén), illetve dezinformációs tevékenységet folytatnak és szélsőséges pártokat támogatnak európai országokban.

Ennek akarják elejét venni az amerikaiak, arra hivatkozva, hogy a Kaspersky Lab termékeivel sebezhetővé válhatnának az orosz kormány befolyásolási kísérleteivel szemben. A Donald Trump elnökké választását övező botrányok, az elektronikus szavazórendszerek meghackelésének vádja nyilván nem váltak az orosz fejlesztésű szoftverek amerikai alkalmazásának előnyére.

A javaslat azután került terítékre, hogy az FBI számos, a Kaspersky Lab alkalmazásában álló munkavállaló otthonát meglátogatta – házkutatási parancs nélkül. Az anyavállalat nem reagált mindenre kiterjedően, csupán annyit ismert el egy rövid közleményben, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda emberei valóban kapcsolatba léptek amerikai alkalmazottjaik egy részével.

A Kaspersky ugyanakkor már nyilatkozott korábban is a témával kapcsolatban, és akkori állítása szerint teljes mértékben kész együttműködni az amerikai kormányzati szervekkel, hogy bebizonyíthassa: ártatlanul vádolják az orosz vezetésnek való kémkedéssel.

Moszkvában persze más a helyzet

Orosz földön persze egészen más a szituáció, fordított helyzetben: az amerikai cégek a profitért cserébe hajlamosak lefeküdni a szláv medvének. Nemrég például a Google kénytelen volt lehetővé tenni, hogy az Androidra külső fejlesztésű keresők és appok is előre telepítetten felkerülhessenek. Az orosz, webes kereséssel foglalkozó Yandex könnyebben kézben, ellenőrzés alatt tartható, a rajta átáramló információval együtt, mint az amerikaiak szolgáltatása. Nem véletlen tehát, hogy a versenyhivatalnak beadott panasza kormányzati szintű támogatást kapott.

Az orosz hatóságok ráadásul elővették a kínai receptet: a külföldi szállítókat arra kötelezik, hogy adjanak hozzáférést a biztonsági termékeik forrásához, hogy abban felderíthessék az esetleges backdoorokat. Az amerikai biztonsági szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a forráskód ellenőrzése során nemcsak a backdoor-mentességről bizonyosodhatnak meg, hanem olyan biztonsági réseket is felfedezhetnek, amelyekkel később visszaélhetnek.

Az amerikai hatóságok figyelmeztették az érintett cégeket annak kockázatára, hogy ez a gyakorlat alkalmas lehet arra is, hogy az oroszok kibertámadásokat intézzenek amerikai célpontok ellen. Ugyanakkor nem tudják megakadályozni a cégeket az ilyen alkuk megkötésében, csak akkor, ha az ellenőrzés olyan termékre vagy technológiákra vonatkozik, amit például amerikai katonai rendszerekben is használnak, vagy sértik az Oroszország elleni szankciókat.

Biztonság

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.