Pontosabban annak mobil platformját: az amerikaiak kénytelenek lehetővé tenni, hogy az Androidra külső fejlesztéső keresők és appok is előre telepítetten felkerülhessenek.
Hirdetés
 

Két éves jogi hercehurcát zárt le az oroszok „monopolellenes” szervezete és a Google. Utóbbi beleegyezett abba, hogy a szláv medve hazájában megnyissa Android platformját a külső fejlesztésű keresők és alkalmazások előre telepítése előtt.

Orosz embernek orosz keresőt!

Az Orosz Szövetségi Versenyhivatal hétfőn jelentette be, hogy a Google felhagy eddigi gyakorlatával. A vállalat korábbi, telefongyártókkal kötött megállapodása szerint exkluzivitást és elsőbbséget kapnak az amerikai keresővállalat saját mobilalkalmazásai az Oroszországban forgalomba hozott androidos okostelefonokon. Ez most megszűnik, és a jövőben a keresőmotorok tekintetében is nagyobb szabadságot kapnak a telefongyártók.

Vajon ennyire szívén viselné az orosz autoriter vezetés az okostelefon-használók választási szabadságát, merül fel a kérdés. Nos, Moszkva nagy ívben tesz az egyéni érdekekre, a probléma gyökerét az orosz illetőségű, webes kereséssel foglalkozó Yandex háza táján kell keresni. Mivel a vállalat hazai, nyilván könnyebben kézben, ellenőrzés alatt tartható a rajta átáramló információ, mint az amerikaiak szolgáltatása esetében. Nem véletlen tehát, hogy a versenyhivatalnak beadott panasz kormányzati szintű támogatást kapott.

A Google egyébként már tett egy gesztust az orosz szabályozók irányába: pár hónapja elérhetővé tett egy új Chrome minialkalmazást az országban forgalomba hozott új okostelefonokon, melyek lecserélik a kezdőlapon megjelenő Google keresőwidgetet. A felhasználók így maguk dönthetnek arról, hogy melyik keresőmotort akarják használni alapértelmezettként; igaz, ezzel nem csak a Google vagy a Yandex közül választhatnak, hanem akár egyéb szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

Hivatalos reakciók

A Google szóvivője útján kifejezte örömét, amiért sikerült kereskedelmi egyezséget kötnie a Yandexszel és megállapodni az orosz versenyszabályozási hivatallal.

Ennél sokkal látványosabb volt a Yandex öröme. Az amerikai riválisánál jóval kisebb méretű vállalat részvényei szabályosan kilőttek; a tegnapi nap folyamán 7 százalékot erősödtek a papírok.

Arkagyij Volozs, az orosz cég ügyvezető igazgatója jelentős lépésnek titulálta a történteket, kiemelve, hogy a megállapodásnak köszönhetően sok millió mobilozó számára vált elérhetővé a keresőmotorok közötti választás lehetősége.

Szabad piac? Ugyan már...

Nem ez az első (és vélhetően utolsó) próbálkozása a 143 milliós Oroszország autoriter vezetésének arra, hogy saját igényeinek megfelelőre szabja a nemzetközi vállalatok helyi tevékenységét. Noha egy másfél milliárdos lakosságszámmal bíró Kínához nyilván nem ér fel érdekérvényesítő ereje, azért Moszkvának is sokan igyekeznek a kedvében járni, a mögötte álló, kellően nagy piac meghódítása érdekében.

2012-ben számoltunk be például arról, hogy saját biztonsági elvárásainak megfelelő táblagépet kíván Oroszország adni fontos beosztásokban dolgozó kormányzati tisztségviselőinek. 2014-ben aztán az orosz alsó ház elfogadott egy törvénytervezetet, amely minden webes szolgáltatót kötelezne arra, hogy az országon belül tárolja az orosz állampolgárok személyes adatait. Végül tavaly Putyin kiadta az ukázt, állami levelezés jön Moszkvában: saját fejlesztésre cseréli az Exchange-et és az Outlookot Oroszország.

Mobilitás

Megjöttek Androidra az első telepítés nélkül futtatható appok

A Google már tavaly beígérte, mostanra megvalósította. Elindult az Instant App, de egyelőre csak néhány alkalmazást lehet telepítés nélkül kipróbálni.
 
Hirdetés

Exportoffenzíva a karosszékből

A korszerű internetes technológia és persze egy Magyarországon már népszerű termék segítségével távolról hódította meg a horvát piacot egy magyar vállalkozás. A már bevált módszerre alapozva most más országokban jelennének meg termékeikkel.

Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.