Pontosabban annak mobil platformját: az amerikaiak kénytelenek lehetővé tenni, hogy az Androidra külső fejlesztéső keresők és appok is előre telepítetten felkerülhessenek.

Két éves jogi hercehurcát zárt le az oroszok „monopolellenes” szervezete és a Google. Utóbbi beleegyezett abba, hogy a szláv medve hazájában megnyissa Android platformját a külső fejlesztésű keresők és alkalmazások előre telepítése előtt.

Orosz embernek orosz keresőt!

Az Orosz Szövetségi Versenyhivatal hétfőn jelentette be, hogy a Google felhagy eddigi gyakorlatával. A vállalat korábbi, telefongyártókkal kötött megállapodása szerint exkluzivitást és elsőbbséget kapnak az amerikai keresővállalat saját mobilalkalmazásai az Oroszországban forgalomba hozott androidos okostelefonokon. Ez most megszűnik, és a jövőben a keresőmotorok tekintetében is nagyobb szabadságot kapnak a telefongyártók.

Vajon ennyire szívén viselné az orosz autoriter vezetés az okostelefon-használók választási szabadságát, merül fel a kérdés. Nos, Moszkva nagy ívben tesz az egyéni érdekekre, a probléma gyökerét az orosz illetőségű, webes kereséssel foglalkozó Yandex háza táján kell keresni. Mivel a vállalat hazai, nyilván könnyebben kézben, ellenőrzés alatt tartható a rajta átáramló információ, mint az amerikaiak szolgáltatása esetében. Nem véletlen tehát, hogy a versenyhivatalnak beadott panasz kormányzati szintű támogatást kapott.

A Google egyébként már tett egy gesztust az orosz szabályozók irányába: pár hónapja elérhetővé tett egy új Chrome minialkalmazást az országban forgalomba hozott új okostelefonokon, melyek lecserélik a kezdőlapon megjelenő Google keresőwidgetet. A felhasználók így maguk dönthetnek arról, hogy melyik keresőmotort akarják használni alapértelmezettként; igaz, ezzel nem csak a Google vagy a Yandex közül választhatnak, hanem akár egyéb szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

Hivatalos reakciók

A Google szóvivője útján kifejezte örömét, amiért sikerült kereskedelmi egyezséget kötnie a Yandexszel és megállapodni az orosz versenyszabályozási hivatallal.

Ennél sokkal látványosabb volt a Yandex öröme. Az amerikai riválisánál jóval kisebb méretű vállalat részvényei szabályosan kilőttek; a tegnapi nap folyamán 7 százalékot erősödtek a papírok.

Arkagyij Volozs, az orosz cég ügyvezető igazgatója jelentős lépésnek titulálta a történteket, kiemelve, hogy a megállapodásnak köszönhetően sok millió mobilozó számára vált elérhetővé a keresőmotorok közötti választás lehetősége.

Szabad piac? Ugyan már...

Nem ez az első (és vélhetően utolsó) próbálkozása a 143 milliós Oroszország autoriter vezetésének arra, hogy saját igényeinek megfelelőre szabja a nemzetközi vállalatok helyi tevékenységét. Noha egy másfél milliárdos lakosságszámmal bíró Kínához nyilván nem ér fel érdekérvényesítő ereje, azért Moszkvának is sokan igyekeznek a kedvében járni, a mögötte álló, kellően nagy piac meghódítása érdekében.

2012-ben számoltunk be például arról, hogy saját biztonsági elvárásainak megfelelő táblagépet kíván Oroszország adni fontos beosztásokban dolgozó kormányzati tisztségviselőinek. 2014-ben aztán az orosz alsó ház elfogadott egy törvénytervezetet, amely minden webes szolgáltatót kötelezne arra, hogy az országon belül tárolja az orosz állampolgárok személyes adatait. Végül tavaly Putyin kiadta az ukázt, állami levelezés jön Moszkvában: saját fejlesztésre cseréli az Exchange-et és az Outlookot Oroszország.

Mobilitás

Félmilliárd álláskereső a LinkedInen

Persze a Facebooktól még mindig messze van, de más is a célcsoport.
 
Hirdetés

Népszerű rockzenész és sikeres, huszonegyedik századi vállalkozó

Azt gondolnánk, ilyen csak álmainkban fordul elő, pedig a huszonhat éves Jankai Valentinre mindkét megállapítás igaz. A Blind Myself dobosának sikere a modern felhőtechnológiákon is múlik.

Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.