Az informatikai iparág szereplői, köztük az adatközpont-üzemeltetők mást mondanak, és mást tesznek.

Az IT-iparban is jelentős a szakadék a fenntarthatósággal kapcsolatos szándékok és a tényleges cselekvés között. Ezt három, a Schneider Electric támogatásával készült kutatás is kimutatta. A 451 Research, a Forrester és a Canalys által végzett kutatás is azt vizsgálta, hogy hol tartanak a vállalkozások és az adatközpont-üzemeltetők a fenntarthatósági célok megvalósításában. A három tanulmányhoz összesen világszerte közel 3000 vállalkozástól, köztük a legnagyobb kolokációs és felhőszolgáltatóktól, IT-megoldásszállítóktól gyűjtöttek információkat.

A 451 Research kutatása szerint (itt tölthető le PDF-ben) a vállalatoknak közel fele (48 százalék) fejlettebbnek értékeli fenntarthatósági programjait, mint amilyen szinten az valójában van. A cégek (amúgy érthetően) a fenntarthatóságban is az üzleti értéket keresik, így a legtöbben az energiafelhasználás mérésével indulnak, és csak később néznek más fenntarthatósági paramétereket, majd vezetnek be azokkal kapcsolatos eszközöket. Momentán valóban (és más szempontból is) az energiafelhasználás optimalizálása a legnagyobb kihívás. A vállalatoknak ezen a területen a megfelelő mutatószámok kialakítása, az adatok begyűjtése is problémát okoz nem kis részben a szakképzett munkaerő hiánya miatt.

A Forrester tanulmánya (PDF) még látványosabban mutatta a célok és a valós cselekvés közti távolságot. A tanulmányhoz megkérdezett döntéshozók 73 százaléka a fenntarthatóságot üzleti prioritásként jelölte meg. Ám mindössze harmaduk szervezetének (kereken 33 százalék) van fenntarthatósági stratégiája.

A Forrester kutatói szerint a fenntarthatósági törekvések sikerének egyik kulcseleme lesz, hogy találnak-e a szervezetek a megvalósításhoz maguknak támogató partnert. A válaszokból ugyanis az a kép rajzolódott ki, hogy azok a szervezetek, amelyek fenntarthatósági tanácsadó céget vonnak be, nagyobb valószínűséggel jutottak magasabb fejlettségi szintre ezen a területen, mint azok, melyek önerőből probálkoznak.

A Canalys az IT-megoldásszállítókat szondázta (PDF). Úgy tűnik, ez a kör jutott a legfejlettebb szintre a fenntarthatóságban: a megkérdezettek 60 százaléka rendelkezik dedikált ESG (Environmental, Social and Governance – környezet, társadalom, irányítás) erőforrásokkal, 40 százalékuk pedig bevételt is vár a fenntarthatósági megoldásoktól.

Nem lesz megkerülhető a fenntarthatóság

Mint a Forrester tanulmányából kiderül, a kérdés nem lesz megkerülhető: a digitalizáció ugyanis meglehetősen energiaigényes terület. Már jelenleg is közelít a 2 százalékhoz az adatközpontok globális energiaigénye, és akkor még az edge computinghoz kapcsolódó helyi megoldásokkal nem is számoltunk. 2021-ben utóbbi terület (mikro-adatközpontok, szerverszobák, 100 kW-nál kisebb teljesítményű adatközpontok) globális energiafogyasztása megközelítőleg 140 terawattóra volt.

Összességében azonban a fenntarthatóság az iparág egészében inkább a szavak szintjén marad annak ellenére, hogy például a a Forrester kutatási mintájában részt vevők háromnegyede mondta, hogy esett el üzlettől az alacsony szintű fenntarthatósági fejlettsége miatt. A Schneider Electric szerint a szervezetek többségénél az akarat nem párosul átfogó cselekvési tervvel és mérhető célok megfogalmazásával. Az első lépés tehát ennek a keretnek a kialakítása lenne.

Cloud & big data

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.