Felvásárolja a Synergon-csoporthoz tartozó Infinity a szintén cseh IT Systems a.s.-t, és további csehországi cégek is a célkeresztjében vannak. Itthon egyre inkább a közigazgatási szférán kívül keresi boldogulását az új vezetővel és szervezettel felálló rendszerintegrátor.
A tavalyi esztendőt, mint ahogy az év eddig eltelt időszakát is, az egész hazai informatikai piacot - és különösen a köszféra költéseit - a szűkülés jellemezte. A Synergon tulajdonosai ugyan bíznak abban, hogy az Új Széchenyi Terv kapcsán hamarosan napvilágot láthatnak az új kiíírások, azonban már nem akarják erre alapozni a cég jövőjét. Emiatt döntöttek a közelmúltban a szerkezeti átalakítások és az eddigi menedzsment menesztése mellett, a változtatásokkal a magyarországi operációt rugalmasabbá akarják tenni - hangsúlyozta Jeszenszky Zoltán, a Synergon Informatika Nyrt. igazgatótanácsának elnöke a cég keddi tájékoztatóján.

Bár az első negyedévben már érezhető volt valamilyen javulás, a cég 2010-es üzleti éve nem alakult fényesen, így a korábbi műszaki kihívásokhoz igazított működés helyett a jövőben gyorsan reagáló, projekt- és kereskedelmi alapú működést akarnak kialakítani. A cégvezetés is átalakul: a holding vezérigazgatói feladatok többségét az igazgatótanács veszi át, míg a stratégiai átállást, az operatív vezetést május elejétől Pap Dávid vette át, aki korábban vezetői tanácsadóként dolgozott, legutóbb pedig a Cashline Értékpapír Zrt. bezárását vezényelte le operatív igazgatóként.

Erősíteni akarnak Pap Dávid - aki a Synergon Informatika Nyrt. operatív riányítása mellett a Synergon Rendszerintegrátor Kft. ügyvezető igazgatói posztját is átvette - a Bitport kérdésére elmondta: a korábban kijelölt stratégiai irányokon nem akarnak változtatni, éppen ellenkezőleg, azok további kiterjesztését tervezik, így például a közlekedésinformatika területén, ahol a régióban is kevés cég rendelkezik hasonló mennyiségű tudással.

Hozzátette: a nagy projektek mellett rengeteg olyan kisebb fejlesztés zajlik a versenyszférában, amelyekre nekik is "lőniük kellene".  Hozzátette: a rendszerintegrátori, hardverszállítói szerep felől egyre inkább az üzleti megoldások szállítására szeretnének fókuszálni, és erősíteni akarják a tanácsadási tevékenységet. A változó piaci igényeknek megfelelő céges struktúra kialakítása, a folyamatok optimalizálása már megkezdődött, emelett pedig céljuk a munkatársak folyamatos oktatása és a kereskedelmi tevékenység markáns megerősítése; bízik benne, hogy az év vége felé már pozitív jelei lesznek a változtatásoknak.

Pap Dávid kérdésre hozzátette: a Fővárosi Tűzoltóparancsnoksággal a megjelent nyilatkozatokkal szemben továbbra is tárgyalnak az általuk fejlesztett riasztási rendszer átadásáról, és reményeik szerint a projekt végül sikeresen zárulhat.

Synergon: távozó vezetők
Megégette magát a Synergon a tűzoltóknál


Sok célpont Amíg a hazai piacon inkább a helyét keresi, Csehországban egyértelműen az expanzióra törekszik a Synergon-csoport: a 2001-ben kezdődött felvásárlásnak köszönhetően immár több éve 99 százalékos részesedéssel rendelkezik a cég az Infinityben, amely a korábbi évek bukdácsolását követő menedzsmentváltás után tavaly immár nyereséges volt. Az Infinity 2010-ben 2,8 milliárd forint árbevételt és 195 millió forint EBITDA (adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredményt ért el, és 11 millió cseh korona (1 korona=11 forint) osztalékot is fizetett az anyacégnek. Az üzemi eredménye 2011 első három hónapjában 44 millió forint volt, ami a tavalyi érték több mint kétszerese.

Amint azt Major Csaba, a Synergon Informatika Nyrt. igazgatósági tagja elmondta: az elmúlt időszakban a cseh informatikai piacon áttekintették a növekedési lehetőségeket, és úgy találták, hogy akár akvizíciók útján is értelme lenne tovább terjeszkedniük. Végül az akvizíciós irány mellett működtek: felmérték a cseh piacot, ahol körülbelül 25, az Infinityhez hasonló nagyságú, a lehetséges felvárlás feltételeinek megfelelő vállalatot találtak.

Nem (csak) a sör miatt megy Ceske Budejovicébe a Synergon-csoport

A felmérést követő tárgyalások alapján az Infinity 15 millió cseh korona értékben megvásárolja az IT Systems nevű Ceske Budejovice-i központú cseh céget, amely elsősorban a Microsoft Dynamics vállalatirányítási rendszerének bevezetésével és támogatásával, továbbá Oracle fejlesztésekkel foglalkozik - jelentette be kedden a Synergon. Az IT Systems legnagyobb vevője az O2 Telefonica mobiltávközlési szolgáltató. A 60 főt foglalkoztató társaság 2010-ben 60 millió cseh korona árbevételt ért el.

Az akvizícióval - amely várhatóan gyorsan megtérül - a társaság az eredményének jelentős növelésére számít az új kapacitások és piacok révén. A Synergon-csoport további bővülési lehetőségeket lát a cseh piacon, és mivel a lehetséges akvizíciós célpontok listája már rendelkezésükre áll, nem elképzelhetetlen, hogy további felvásárlásokról is hírt adhatnak a következő hónapokban.

Teljes szellemmódot ígér McAfee újabb vállalkozása

Az informatika botrányoktól övezett örökifjú fenegyereke ezúttal egy lekövethetetlen mobilnetes szolgáltatással igyekszik megváltani a világot.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.