A Kaspersky frissen közzétett felméréséből kiderül, hogy a felhasználók többsége aggasztónak tartja az online biztonsági fenyegetéseket, de csak a kisebb részük hajlandó érdemi lépseket tenni a kockázatok mérséklésére.

Tízből hét felhasználó, az összes internetező 69 százaléka tartja nyugtalanítónak az adatbiztonsági incidensekről megjelenő híreket. A világjárvány során az emberek 57 százaléka a korábbinál nagyobb mértékben vette igénybe a különféle online szolgáltatásokat, és majdnem ugyanekkora részüz, 56 százalékuk úgy érzi, hogy ez önmagában is stresszforrást jelent a számára – derül ki a Kaspersky észak-amerikai felmérésének néhány nappal ezelőtt közzétett eredményeiből.

A társaság 2018 májusa és 2019 áprilisa között már többször is megszondázta a felhasználókat a kiberbiztonsággal kapcsolatos félelmeikről, a mostani anyag pedig jó összehasonlítást nyújt abban a tekintetben, hogy a pandémia és az erőltetett ütemű digitalizáció hogyan változtatta meg a netezők véleményét. A Kaspersky ezúttal 2500 válaszadó bevonásával igyekezett megfoghatóbbá tenni a "kiberstressz" fogalmát, figylembe véve a fokozódó internethasználat hatásait is.

Az újabb, Dealing with a new normal in our digital reality című kutatásból kiderül, hogy ebben a felhasználók több mint negyed része, 27 százaléka tapasztal jelentős növekedést, ami különösen igaz a millenniumi generációra, és a járványhelyzetben csak 7 százalék nyilatkozott az online aktivitás csökkenéséről. Érdekes, hogy azok aránya nem változott érdemben a legutóbbi vizsgálat óta, akiket frusztrálnak a biztonsági incidenseket: ez azzal függ össze, hogy a netes tevékenységek fellendülésével növekedett a felhasználók önbizalma is.

Nem jó, de nem is rossz, de nem is jó

Most éppen az emberek 36 százaléka gondolja, hogy a korábbinál felkészültebb az esetleges kibertámadások elhárításában, míg 23 százalékuk érzi magát bizonytalanabbnak ezen a területen. Ehhez képest a teljes mezőnyben mindössze tízből hárman vesznek igénybe kiberbiztonsági szolgáltatásokat eszközeik és személyes adataik védelmére, de 46 százalékban naprakésznek tartják az ismereteiket ezekben a kérdésekben, sőt 17 százalék egyenesen a téma szakértőjének vallja magát.

A kutatás eredméynei jól érzékeltetik azt a furcsa helyzetet, hogy amíg a többség aggasztónak látja a biztonsági fenyegetéseket, addig csak a kisebbség hajlandó érdemi lépseket tenni a kockázatok mérséklésére. A ZDNet által idézett statisztikából például kiderül, hogy a felhasználók 66 százaléka nyomasztóbbnak értékeli a banki profilja feltörését, mint a munkahelyének az elvesztését, 44 százalékuk azonban még arra sem veszi a fáradságot, hogy PIN kódokkal védje mobil eszközeit az illetéktelenektől.

A digitalizációnak és az online tevékenységek felé való elmozdulásnak egyébként pozitív hatásai is voltak/vannak a járvány időszakában, az ilyen jellegű aktivitás ugyanis sokaknak éppen hogy segített oldani a megváltozott körülmények okozta stresszt. Bár nemrég mi is idéztük azt a szintén a Kasperskytől származó statisztikát, amely a közösségi alkalmazások gyakran teljesen értelmetlen böngészését és a pandémia mindezt megerősítő szerepét mutatta be, sokan tévéműsorokat néztek, edzettek vagy akár meditáltak is az internetes csatornák segítségével.

Biztonság

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.