A szövetség versenyelőnye gyorsan elolvad, ha lassú és nehézkes marad a beszerzés, ezen keresztül pedig a kisebb cégek diszruptív fejlesztéseinek alkalmazása.
Hirdetés
 

Október végétől jét héten át tartott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének Trident Juncture 18 néven indított hadgyakorlata, amely évtizedekre visszamenőleg a szervezet legnagyobb szabású művelete volt 50 ezer katona és 10 ezer jármű bevonásával. A Norvégiában zajló akció egy tagállam elleni elképzelt, de valószerű támadásra (ebben az esetben kizárásos alapon az orosz fenyegetésre) adott gyors reakció próbája volt, és a NATO saját leírása szerint egyszerre zajlott földön, vízen, levegőben és a kibertérben is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a NATO már a kibertámadásokat is a kollektív védelem hatálya alá eső cselekmények közé sorolja, és elvileg a hibrid fenyegetésekre is felkészül, a digitális biztonsági incidensektől kezdve a politikai vagy gazdasági beavatkozásokon át a dezinformációs kampányokig. A GPS rendszer megzavarása, amire állítólag a mostani hadgyakorlat idején is sor került, éppen arra példa, hogy a háborúkat már nem csak a hagyományos fegyverekkel vívják.

Nagyon fontos a technológiához való sima hozzáférés

A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságát (ACT) vezető André Lanata vezérezredes a hét elején egy berlini konferencián beszélt róla, hogy a Trident Juncture egyéb céljai mellett két tucatnyi új, diszruptív technológiai projekt demonstrációjt is szolgálta. Az esemény apropója az volt, hogy az ACT már harmadszor szervezett innovációs versenyt, amelynek témája ezúttal a földön vagy levegőben megjelenő pilóta nélküli rendszerek (drónrajok) hatékony legyűrése volt.

A versenyen 10 startup és kisebb cég vett részt, különböző ötleteket mutatva be a kijelölt probléma megoldásra. A győztes a belga ALX Systems lett, amely civil felhasználású megfigyelő drónok építésére szakosodott. A cég vezetője szerint a NATO innovációs kezdeményezései felgyorsíthatják azokat a döntési folyamatokat, amelyek a katonai célú beszerzések esetében sokszor nehézkesek, és rengeteg erőforrását felemésztik az ALX-hez hasonló kisebb vállalkozásoknak.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (korábbi norvég miniszterelnök) is úgy látja, hogy a tagállamok vonatkozó költéseinek növelése választ ad ugyan a kihívások egy részére, de a Reuters tudósítása alapján az európai duplikációk és a kontinensre jellemző fragmentáció felszámolását is ugyanilyen fontos feladatnak tartja.

Lanata vezérezredes szerint a NATO az olyan területeken zajló fejlesztésekre koncentrál, mint amiylen a mesterséges intelligencia, a kvantum számítástechnika, a big data vagy a hipersebesség. Ezzel párhuzamosan azonban más cégektől is tanulni akar, a DHL-től például a fejlett logisztikai eljárásokat a fegyverek és a csapatok gyors mozgatására. A szervezet maga is fejleszt olyan hi-tech eljárásokat, mint amilyen a fegyveralkatrészek 3D-s nyomtatása és drónok segítségével történő kiosztása, hogy megőrizze előnyét Kínával, az oroszokkal vagy bármilyen lehetséges ellenféllel szemben.

A hagyományos fegyveripari cégek mellett a NATO szempontjából is egyre fontosabbak a startupok és a startupoknál zajló fejlesztések, mivel a vetélytársak az ilyen technológiákhoz való gyors és egyszerű hozzáféréssel egyre csökkentik lemaradásukat a katonai szövetséggel szemben.

Piaci hírek

Közel 2 milliárd euróból erősítik az uniós csipgyártást

Négy ország adja össze össze pénzt, hogy az internetre kapcsolt eszközökben használható csipek fejlesztését támogassák.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.