A szövetség versenyelőnye gyorsan elolvad, ha lassú és nehézkes marad a beszerzés, ezen keresztül pedig a kisebb cégek diszruptív fejlesztéseinek alkalmazása.

Október végétől jét héten át tartott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének Trident Juncture 18 néven indított hadgyakorlata, amely évtizedekre visszamenőleg a szervezet legnagyobb szabású művelete volt 50 ezer katona és 10 ezer jármű bevonásával. A Norvégiában zajló akció egy tagállam elleni elképzelt, de valószerű támadásra (ebben az esetben kizárásos alapon az orosz fenyegetésre) adott gyors reakció próbája volt, és a NATO saját leírása szerint egyszerre zajlott földön, vízen, levegőben és a kibertérben is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a NATO már a kibertámadásokat is a kollektív védelem hatálya alá eső cselekmények közé sorolja, és elvileg a hibrid fenyegetésekre is felkészül, a digitális biztonsági incidensektől kezdve a politikai vagy gazdasági beavatkozásokon át a dezinformációs kampányokig. A GPS rendszer megzavarása, amire állítólag a mostani hadgyakorlat idején is sor került, éppen arra példa, hogy a háborúkat már nem csak a hagyományos fegyverekkel vívják.

Nagyon fontos a technológiához való sima hozzáférés

A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokságát (ACT) vezető André Lanata vezérezredes a hét elején egy berlini konferencián beszélt róla, hogy a Trident Juncture egyéb céljai mellett két tucatnyi új, diszruptív technológiai projekt demonstrációjt is szolgálta. Az esemény apropója az volt, hogy az ACT már harmadszor szervezett innovációs versenyt, amelynek témája ezúttal a földön vagy levegőben megjelenő pilóta nélküli rendszerek (drónrajok) hatékony legyűrése volt.

A versenyen 10 startup és kisebb cég vett részt, különböző ötleteket mutatva be a kijelölt probléma megoldásra. A győztes a belga ALX Systems lett, amely civil felhasználású megfigyelő drónok építésére szakosodott. A cég vezetője szerint a NATO innovációs kezdeményezései felgyorsíthatják azokat a döntési folyamatokat, amelyek a katonai célú beszerzések esetében sokszor nehézkesek, és rengeteg erőforrását felemésztik az ALX-hez hasonló kisebb vállalkozásoknak.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (korábbi norvég miniszterelnök) is úgy látja, hogy a tagállamok vonatkozó költéseinek növelése választ ad ugyan a kihívások egy részére, de a Reuters tudósítása alapján az európai duplikációk és a kontinensre jellemző fragmentáció felszámolását is ugyanilyen fontos feladatnak tartja.

Lanata vezérezredes szerint a NATO az olyan területeken zajló fejlesztésekre koncentrál, mint amiylen a mesterséges intelligencia, a kvantum számítástechnika, a big data vagy a hipersebesség. Ezzel párhuzamosan azonban más cégektől is tanulni akar, a DHL-től például a fejlett logisztikai eljárásokat a fegyverek és a csapatok gyors mozgatására. A szervezet maga is fejleszt olyan hi-tech eljárásokat, mint amilyen a fegyveralkatrészek 3D-s nyomtatása és drónok segítségével történő kiosztása, hogy megőrizze előnyét Kínával, az oroszokkal vagy bármilyen lehetséges ellenféllel szemben.

A hagyományos fegyveripari cégek mellett a NATO szempontjából is egyre fontosabbak a startupok és a startupoknál zajló fejlesztések, mivel a vetélytársak az ilyen technológiákhoz való gyors és egyszerű hozzáféréssel egyre csökkentik lemaradásukat a katonai szövetséggel szemben.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.