Az informatika irányítóinak a vállalatok boardjában a helye, mert csak így növelhető a rugalmasság, és csökkenthető az üzleti kockázat, állítja egy szakértő.

Minden vállalatnak be kell emelnie a boardjába a CIO-t és a CISO-t, ha hosszú távon sikeres szeretne lenni, állítja a Security Weekben közölt véleménycikkében Galina Antova. A San Franciscó-i székhelyű biztonsági tanácsadó startup, a Claroty egyik alapítója és üzletfejlesztési igazgatója, aki korábban a Siemens ipari biztonsági szolgáltatásainak globális vezetője volt, ezt a koronavírus-járvány okozta változásokból vezeti le.

A vírus áthelyezte a hangsúlyokat

Ha korábban voltak is kételyek, a globális koronavírus-járvány megmutatta a digitalizáció értékeit. Világossá vált például annak a kijelentésnek a tartalma, hogy ma már minden vállalat "technológiai vállalat". Nyilvánvalóvá vált például a digitális átalakulásban rejlő üzleti érték. A működési hatékonyságot, az adott vállalat teljesítményét, a szolgáltatások minőségét mélyen meghatározza a vállalati IT-infrastruktúra fejlettsége. Ez teszi lehetővé például, hogy adatokat lehet gyűjteni a gépekből és folyamatokból, amiket utána a felhőben lehet tárolni és elemezni.

Mindössze fél-háromnegyed év alatt vált közhellyé: a járvány nyomán bekövetkező válság felgyorsította a digitális átalakulást, és szinte mindent átalakított: a kommunikáció és a kollaboráció módjától kezdve az IT-infrastruktúra felépítéséig, és erőteljesen hatott az üzleti és működési modellekre is. A megoldásszállítók is ezt tapasztalták. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója például már áprilisban, a vállalati erős negyedéves eredményei kapcsán arról beszélt, hogy két hónap alatt olyan előrehaladás volt a digitalizáció terén, amire korábban sokszor két év is kevés volt. (A felmérések rendre azt mutatták, hogy hiába hozott válságot a világjárvány, a vállalatok nem álltak le, sőt gyorsítottak az IT-beruházásaikon.)

A válságkezelésben kulcsszerepet kapott az erős technológiai vezetés, amelynek segítségével a vállalatok képesek voltak egyik napról a másikra kezelni a drámai változásokat. Ez azonban hosszabb távon csak akkor lehet hatékony, ha a CIO-k és a CISO-k részei lesznek a legfelső vezetésnek, azaz a technológiai szakértelem a vállalatok igazgatósági szintjén is reprezentatívan jelenik meg. Kutatások szerint az IT-irányítás mind a mai napig alulreprezentált a vállalatok vezető testületében. Ott elsősorban a stratégiai (CEO), operatív (COO) és a pénzügyi (CFO) tapasztalat egyesül. Ezt azonban Antova szerint nagyon újra kellene gondolni.

A vállalatok a járványhelyzet kezelésében attól függően szembesültek a digitális transzformáció előnyeivel vagy fájdalmas voltával, hogy meddig jutottak a digitális transzformáció útján. De akár magas, akár alacsony digitalizációs szinten érte őket a válsághelyzet, át kell gondolniuk a jövőbeni tetendőiket, hogy biztonságos módon folytathassák a digitális transzformációt.

Ennek során nagy hangsúlyt kell helyezni a "biztonságosságra", azaz a kockázatok azonosítására. Ez azonban rendkívül összetett folyamat, és nagyon sok eleme szorosan összefügg a komplex technológiai tudással. Ez a legfőbb ok, hogy az informatikai és információbiztonsági vezetőknek helyet kell biztosítani az vállalatok legfelső vezető testületében. Ők azok, akik átlátják, hogy az IT-infrastruktúra átalakítása hogyan segíthet a növekedés fenntartásában, illetve hogyan csökkenti a transzformáció kockázatait. A példa adott, hiszen a járványhelyzet már megmutatta, hogy a CISO-k és a CIO-k nézőpontja nélkülözhetetlen az optimális reakció megtalálásához.

Senki sem tudja, mi lesz a "normális"

Sok vállalat vezetése hátradőlt, hogy milyen remekül és rugalmasan oldotta meg a kora tavasszal kialakult helyzetet. De ha nem sikerült továbblépni, akkor hamarosan ismét nehéz helyzetbe kerülhetnek. Azt ugyanis egyelőre senki sem tudja pontosan – azon a közhelyen túl, hogy a diszruptivitás és ezzel összefüggésben az agilitás egyre fontosabbá válik –, hogy mi lesz az új normális állapot.

Ezért különösen fontos a technológiai szempontok felemelése a legfelső döntéshozatali szintre. Ez bizonyos ágazatokban az üzembiztonság fenntartása miatt is fontos. Például a kritikus infrastruktúráknál olyan eszközök kapcsolódtak a szolgáltatás fenntartása érdekében az internetre, melyeket alapvetően elszigetelt környezetekhez terveztek, ami komoly kiberbiztonsági kockázatokat is jelent.

Az pedig szektortól függetlenül igaz: ha az igazgatótanácsokban régtől jelen lenne a technológiai tudás (stratégiai és biztonsági szinten egyaránt), akkor a digitális transzformáció lényegesen hamarabb, és nem kényszerhelyzetben, kapott volna prioritást. A válság azonban tisztán megmutatta: ha a technológia képviselői nem kapnak szerepet a legfőbb vezetői testületekben, az fölöslegesen növeli az üzleti kockázatot.

Piaci hírek

Megtalálták a legolcsóbb és leghatékonyabb COVID-előszűrőt

Elég lesz hozzá egy mobil is, hogy egy speciális MI-algoritmus kimutassa a betegséget a tünetmentes fertőzötteknél.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.