Sajnos a sztori nem hozzánk, hanem a szomszédos Romániához köthető. Az UiPath alapító-vezetője a nyilvános részvénykibocsátással az ország leggazdagabb embere lett, amit kizárólag saját tehetségének köszönhet.

Igazi amerikai álom vált valóra a héten azzal, hogy az UiPath sikeresen mutatkozott be a New York-i tőzsdén. A vállalkozás ősét DeskOver névvel még 2005-ben alapító Daniel Dines (képünkön) tényleg a semmiből hozott létre egy olyan fajsúlyos szoftvercéget, aminek köszönhetően mára pénztelen programozóból Románia leggazdagabb embere lett. 

Feltekerték a fordulatot

A munkafolyamatok automatizálására specializálódott UiPath az utóbbi években robbanásszerű bevételnövekedést ért el, 2018-ban pedig egy befektetési körrel bekerült az unikornisok, azaz a minimum 1 milliárd dollárra értékelt startupok elit klubjába. Ez egyébként a régióból másodikként sikerült a romániai cégnek (az első a cseh Avast Software volt).

A tegnapi tőzsdei belépő ennek a sikeres időszaknak a kvázi megkoronázásaként is értékelhető, ami nem mellesleg komoly tőkét is hoz a cégbe, hogy ennek segítségével tovább tudja nyújtani csápjait az aprónak már így sem nevezhető vállalat. Az első napi kereskedés végén az UiPath részvények árfolyama 23 százalékos erősödést követően 69 dolláron zárt. Ezt ráadásul úgy érték el, hogy a tulajdonosok által első körben 56 dollárért értékesített papírok árszintje alapból magasabb volt, mint ahogy korábban tervezték.

A parkettre lépés több mint 1,3 milliárd dollárt mozgatott meg a piacon, a vállalat értéke pedig a 36-38 milliárd dolláros sávba kúszott a nap végére. Igaz, ez önmagában már nem akkora dolog, hiszen a legutóbbi, 2021 februárjában lebonyolított és 750 millió friss pénzt hozó tőkebevonás 35 milliárd dollárra lőtte be a cég értékét. Az azóta eltelt időszakban azonban a hasonló területen mozgó szoftvergyártók részvényei sokat estek a tőzsdén, ezért is voltak óvatosabbak az UiPath IPO-jánál - állították nevük elhallgatását kérő, de a sajtónak azért lelkesen nyilatkozó informátorok.

A tegnapi teljesítménnyel a romániai vállalat az amerikai tőzsde egyik legsikeresebb belépőjét produkálta a szoftvergyártó szegmensben. Az UiPath IPO-ja egyfajta lakmuszpapírként is szolgált a tőzsdére lépést fontolgató, rokonterületeken érdekelt cégeknek. A szerdán történtek fényében az év második felében értelemszerűen megnőhet a parkettre lépési kedv.

10 ember, 10 év, nulla fejődés

Visszatérve az UiPath gyökereihez: a vállalkozás az első évtizedében gyakorlatilag csak vegetált. A 10 főt foglalkoztató szoftvercég leginkább bedolgozott különböző projektekbe, mivel az eredeti ötlet (egy internetes szótár) nem jött be. Az áttörést az hozta, hogy egy ilyen munka során rájöttek arra, mennyivel egyszerűbbé lehetne tenni a munkát, ha bizonyos folyamatokat automatizálnának. A többi már történelem.

A jelenleg 3000 főt foglalkoztató UiPath központja már New Yorkban van. A cég ügyfele a Fortune 500 listán szereplő nagyvállalatok kétharmada. Az idén január 31-ével zárult üzleti évben pedig 608 millió dolláros bevétel mellett 92 milliós mínuszt mutatott az egyenleg. Utóbbi azonban egy jó ideig nem szokta zavarni a nagy növekedési potenciál bűvöletében élő befektetőket. Márpedig dinamika akad, hiszen az egy évvel korábbi forgalom még csak 336 millió volt.

Akit pedig az immár többszörös multimilliárdos alapító története részletesebben érdekel, mindenképpen olvassa el a témában megjelent tavaly decemberi G7 cikket.

Cloud & big data

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.