És 13 százalékos, izmos növekedés a harmadik negyedévben. A tendenciában nincs változás: egyre több jön a felhőből és egyre kevesebb a licencértékesítésből.

Jó pillanatot választott Bill McDermott SAP-vezér a távozásra. Az előző, felemás negyedév után, az SAP izmos három hónapot zárt, a menedzsment pedig csúcsévet vár minden világgazdasági bizonytalanság ellenére. A vállalat bevétele a szeptember 30-án lezárt negyedévben 6,8 milliárd euró volt, 13 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A működési eredmény viszont 36 százalékkal, 1,7 milliárd euróra ugrott. Ez utóbbit a menedzsment a fegyelmezett munkaerő-gazdálkodásnak és a hatékonyság gyors javításának tulajdonítja.

A felhő miatt mennek jól a dolgok

A bevételek növekedése leginkább a felhőnek köszönhető. A felhőszolgáltatások összesen 1,8 milliárd euró bevételt termeltek, 37 százalékkal többet, mint egy éve. A szoftverlicenc-értékesítés ugyanakkor csak 1 százalékkal csökkent, összesen 932 millió eurót hozott, de a szoftvertámogatás miatt továbbra is a bevétel jelentős részét adja. A supporttal együtt a licencekből származó bevétel is 4 százalékkal tudott nőni, így több mint 3,8 milliárd eurót hozott a konyhára.

A felhő és a licencüzlet együttes bevétele egyébként 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit (5,6 milliárd euró).

Jól látszik, hogy a felhős üzlet hangsúlyossá válásával tervezhetőbbé váltak a bevételek. Míg a licencértékesítés zöme jellemzően a negyedik negyedévre összpontosul (tavaly például az ebből származó 4,6 milliárd euró 45 százaléka az év utolsó három hónapjában realizálódott), a felhős bevételek nem csak éves összevetésben, hanem negyedévről negyedévre is viszonylag egyenletesen nőnek, és a szezonális ingadozás sokkal kisebb.

A felhőn belül az alkalmazások és technológiai szolgáltatások 800 millió eurót, az intelligens szolgáltatások 700 milliót, míg az ügyfél- és élménymenedzsment – ide tartozik például a tavaly ősszel 8 milliárdért megszerzett Qualtrics – 300 millió eurót termelt. A két utóbbi szegmens már egyértelműen a felhőre épít: az intelligens megoldások bevételeinek 84 százaléka, az ügyfél- és élménymenedzsmentnek pedig a 79 százaléka ott termelődik.

Működik a HANA-stratégia

Úgy tűnik, hogy az SAP-nak bejött, hogy igyekszik ügyfeleit az S/4HANA felé terelni. A harmadik negyedévben 500 új ügyfelet sikerült szerezni, így már világszerte 12 ezer vállalat használja az SAP legfontosabb technológiáját. Ebben fontos partnerre is talált a német vállalat. A harmadik negyedéves eredmények közzétételével egy időben jelentette be a Microsofttal közös Embrace projektet, amelynek elsődleges célja az SAP-ügyfelek felhőbe költöztetésének gyorsítása.

A két vállalat közös támogatást nyújt az ügyfél vállalatoknak, hogy on-premise SAP ERP-jükről felhős S/4HANA-ra migráljanak. Ennek során a két vállalat kombinált támogatást nyújt az Azure-hoz és az SAP Cloud Platformhoz. A partnerség az SAP számára komoly előny, mivel a megállapodás szerint a Microsoft rendszerintegrátor partnerei összehangolt, multicloud környezetet tudnak kínálni a felhős migrációhoz.

 
SAP pénzügyi eredmények, 2019 Q3
Infogram


Az Embrace projekt némileg hasonlít ahhoz a megállapodáshoz, amit a Microsoft nyáron kötött az Oracle-lel, bár ott az együttműködés szorosabb: közvetlen adatkapcsolatot építettek ki az Oracle és a Microsoft adatközpontjai között úgy, hogy az ügyfelek átjárást is kapjanak a felhőszolgáltatások között.

A Microsoft-partnerség egyébként már most érezteti a hatását, a harmadik negyedévben a felhőfoglalások 39 százalékkal nőttek (IaaS nélkül 51 százalékkal). Az SAP beszámolója szerint a partnerség 18 százalékponttal járul hozzá ehhez. A három évre szóló partnerséget azért jelentették be most, mert a bevételeit a negyedik negyedévtől számolják el.

Cloud & big data

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.