Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.

Az MI-k és a robotok már számos olyan területen képesek meghaladni az emberi teljesítményt, ahol valamilyen jól behatárolható feladatra kell koncentrálniuk. A sportok java része is éppen ilyen tevékenység, ebben a tekintetben tehát nem meglepő, hogy a gépek sorban döntögetik a tabukat. A mesterséges intelligencia a sakk, a gó, a póker és egy marék digitális játék után most újabb érdekes skalpot szerzett magának: dél-koreai kutatók olyan rendszert építettek, amelyik a válogatott játékosok szintjén képes curlingezni.

A jegyzőkönyv kedvéért emlékezzünk meg róla, hogy a curling a téli olimpia programjában is szereplő csapatjáték, amelynek során a jégen köveket próbálnak egy kör alakú mezőbe csúsztatni, minél közelebb a kör középpontjához. Ennek során lehetőség van az ellenfél köveinek blokkolására vagy kiütésére, és a saját kövek kedvezőbb pozícióba koccintására is. A játékszer csúszását a csapattagok a jég söprésével igyekeznek befolyásolni, anélkül, hogy magához a kőhöz hozzáérnének.

A való világban más dolog játszani

Minderre képes a szöuli Korea Egyetem kutatóinak a Berlini Műszaki Egyetemmel együttműködésben fejlesztett, Curly nevű robotja, ami tulajdonképpen egy érdekes kísérlet a mesterséges intelligencia és egy való életből vett, magas bizonytalanságú helyzet interakciójának vizsgálatára. Más szóval, a robotnak nem csak értelmeznie kell tudni a fizikai környezet eseményeit, hanem azoknak megfelelően cselekednie is kell, méghozzá valamilyen precíz stratégiai szemlélethez igazodva.
 


A Curly robotok nem önmagukban, hanem párban játszanak, ahol azonban mindkettő képes elvégezni a két szükséges feladat valamelyikét. Az egyik egység a pálya végénél állva folyamatosan vizsgálja a korábban odacsúsztatott kövek helyzetét az ott elhelyezkedő gyűrűkben, míg a másik Curly a pálya másik végénél a kövek dobását végzi. A páros ráadsául nem is használ söprűt, de így is olyan magas szinten képes irányítani a köveket, hogy a kísérletek során legyőzte például az egyik legmagasabban jegyzett koreai női csapatot.

A Science Robotics hasábjain a múlt héten megjelentetett publikációjukban a Curly fejlesztői nem csak azért nevezik jelentős eredménynek a robot teljesítményét, mert a gépek újabb sportágban veszik fel sikeresen a versenyt az emberekkel, hanem mert ez a bizonyos sportág valós időben, a valódi világban igényel dinamikus érzékelést és döntéshozatalt. Vagyis az adott helyzetek nem oldhatók meg úgy, hogy újra és újra egyre hatékonyabban tanítják be a rendszert, mivel ezek a felállások szinte megismételhetetlenek.

Söprű nélkül már ugyanolyan jók

A Curly esetében is a mély megerősítő tanulás (deep reinforcement learning, DRL) megközelítést alkalmazták, ami kifejezetten adat- és számításigényes módszer, de lehetővé teszi az MI emberi beavatkozás nélküli öntanulását – korábban ez tette lehetővé azt is, hogy a gépek a gójátékban vagy a Starcraftban és a Dota 2 játékokban is legyőzzék az emberi bajnokokat. Ahogy a kutatók a most közzétett anyagban is kifejtik, a Curly olyan adaptív akciókat hajt végre, amelyek a környezet gyors változásaira reagálnak, ez utóbbiak ugyanis látványos hatással lennének a renszer teljesítményére, ha a kompenzásió nem lenne folyamatos és megfelelő mértékű.
 


A Curly tervezésekor a környezeti tényezők (hőmérséklet, páratartalom, súrlódás) mellett olyan belső faktorokat is figyelembe vettek, mint hogy a robot mennyire pontosan tudja végrehajtani az egyes parancsokat, ezen felül természetesen számításba kell venni a játéktér pozicióinak alakulását. A rendszer része egy olyan MI modell, ami kidolgozza a megfelelő sratégiát (vagyis azt, hogy hová kellene célozni a kövekke), egy másik, adaptációs DLR modell pedig a körülmények változásához igazítja a megadott stratégiát.

A robotok dobásainak távolságokra vetített pontossága nagyjából megfelel annak, ahogy a 2018-as téli paralimpián résztvevő kerekesszékes nemzeti csapatok teljesítettek (lásd a második videón). Ez a szint elmarad az abszolút csúcsteljesítményektől, azonban érdemes figyelembe venni, hogy azokhoz söprést is használnak, szemben a Curly robotokkal és a kerekesszékes olimpikonokkal.

Azt a kutatók is elismerik, hogy egyelőre az embereknek kellene valamivel jobb teljesítményt nyújtaniuk, és hogy mégsem teszik, abban valószínűleg benne van az idegesség vagy éppen hogy a robot ellenfelek félvállról vétele. Ezzel együtt a stratégiai MI-modul összességében hatékonyabbnak tűnik az emberi tervezésnél, egész egyszerűen azért, mert mindig több tényezőt vesz egyszerre figyelembe. A Curly megalkotói mindenesetre azt remélik, hogy kutatásaikkal hozzájárulnak a valós idejű visszacsatolásokat alkalmazó egyéb rendszerek fejlesztéséhez is.

 

Cloud & big data

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.