A dél-koreai elektronikai óriásnál egyszerre sikerült biztatóra és aggasztóra a harmadik negyedéves üzleti jelentés.

Sajátos hullamvasúton utazik a Samsung Electronics. Frissen közzétett negyedéves számaik alapján a mobilos részleg egész szépen teljesített, miközben a csipgyártó divíziónál tovább tart a profit drámai visszaesése. Ehhez képest az év utolsó periódusára és a jövő évre már inkább fordított eredményeket várnak.

Köhög a motor

A szeptember végén zárt három hónapos időszakban összességében 62 ezer milliárd won forgalom realizálódott. Ez a tavaly ilyenkori teljesítménynél 5 százalékkal kevesebb. A Samsung tavaly év vége óta folyamatosan bevételei csökkenéséről kénytelen beszámolni, aminek hátterében elsősorban a memóriárak zuhanása és az okostelefonok iránt mutatkozó lanyha kereslet áll. 

Ennél is nagyobb probléma viszont a profit drámai zsugorodása, ami egyébként az egész idei évet jellemezte. A most elért 6300 milliárd wonos tiszta nyereség kevesebb mint a fele az előző év hasonló időszakával összehasonlítva. Némi vigaszt jelent viszont, hogy a 7800 milliárdra rúgó üzemi eredmény valamicskét felülmúlja a korábban októberben kiadott előzetes várakozásokat.
 

 

Samsung Electronics pénzügyi eredmény, 2019/Q3
Infogram


Ami az egyes részlegeket illeti, ezúttal egyértelműen a mobilos szekció lehet büszkébb magára. Az okostelefonos bevételekre úgy tűnik, jótékony hatással voltak a Galaxy Note család augusztusban debütált új modelljei, de segíthetett az is, hogy az egyik legfőbb konkurens Huawei a Kína és USA között zajló kereskedelmi háború közepén találta magát. A most zárt negyedévben 78,2 millió Samsung mobil kelt el, ami impresszív, 8 százalékos éves bővülésnek felel meg.

Ugyanakkor a nyereség oroszlánrészét hagyományosan szállító félvezetőrészleg továbbra sem tud magára találni. Ezen belül is a memóriacsipekért felelős szekció szenvedett különösen. Utóbbi a tavalyi 21 ezer milliárdos forgalom után most 13,3 ezer wonnál is kevesebbet tudott csak számlázni. Az üzemi eredmény pedig ennél is durvábban, szűk 13,7 ezer milliárdról alig több mint 3 ezer milliárdra csökkent.

Mi lesz itt még?

A rövid távú várakozásokat illetően a cégnek a most zajló ünnepi periódusban sincs túl sok oka a bizakodásra. A marketingköltségek szükségszerű emelkedését várhatóan nem követi le a kereslet. A mobilpiacon a Samsung számára különösen aggasztó, hogy miközben az új modelljei iránti kezdeti lelkesedés már kifulladóban van, addig az Apple-nél éppen most tettek közzé egy nagyon pozitív nyilatkozatot az év végi várakozásaikkal kapcsolatban. Az ősszel debütált iPhone-ok iránti felfokozott érdeklődés kifoghatja a szelet a konkurencia vitorlájából.

Valamivel jobb a helyzet a cég számára pénzügyileg jóval fontosabb félvezetőknél. Elemzők szerint a szegmens kezdi elérni a mélypontot a tavaly óta tartó negatív trendben, és jövőre már mindenképpen élénküléssel lehet számolni. A Samsung számára mind az 5G-képes telefonok elterjedése, mind az adatközponti költéseknél várt felfutás fontos tényező lehet.

Hirdetés
Piaci hírek

Hatott a felháborodás: nem mér egyéni teljesítményeket a Productivity Score

A Microsoft bejelentette, hogy visszavesz a funkcióból: mostantól csak szervezeti szinten ad összesített adatokat a produktivitásról.
 
Hirdetés
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.