A darabszámot tekintve másfél éve folyamatosan tart az értékesítések visszaesése, és a legutóbbi negyedévben is éppen a nagy haszonkulcsot hordozó csúcstelefonok iránt csökkent a legjobban az érdeklődés.

A Gartner kedden kiadott elemzéséből kiderül, hogy a globális okostelefon-piac a hatodik egymást követő negyedévben is csökkenést mutatott. 2019 második negyedéve az előző év megfelelő időszakához viszonyítva 1,7 százalékos visszaesést hozott, a tavaly április és június között eladott 374,3 millió darab eszközhöz képest most 367,9 millió új okostelefon került a végfelhasználókhoz. A piackutató azúttal is kiemeli a felső kategóriás készülékek iránti kereslet átlagosnál gyorsabb zuhanását, különös tekintettel arra, hogy a gyártók a vásárlások ösztönzése céljából a középkategóriát is elkezdték megpakolni a csúcsmodellekre jellemző funkciókkal.

Az öt legnagyobb piaci szereplő közül a Huawei és a Samsung rendre 16,5 és 3,8 százalékos éves növekedést produkált a szállítások darabszámát tekintve, ennek köszönhetően pedig mindketten növelni tudták világpiaci részesedésüket is. A két gyártó együttesen a teljes forgalom több mint harmad részét jegyezte: a kínai cég 15,8 százalékon, a dél-koreaiak pedig 20,4 százalékon álltak június végén. A Huawei fejlődését a látszat ellenére jelentősen megakasztotta az amerikai-kínai kereskedelmi háború, amelynek során a megfelelő amerikai büntető szankciók életbe léptetésenek ismételt elhalasztása is csak kis mértékű enyhülést jelentett.

A vállalat globális értékesítésének visszaesését a hazai rekord eredmények fordították pozitívba: a saját otthoni piacán félelmetesen erős és jól pozicionált márkának számító Huawei 31 százalékos növekedést ért el a szélesebb értelemben vett kínai régióban, vagyis a a Kínai Népköztársaságon kívül Tajvant, Hongkongot vagy Makaót is magában foglaló területeken. A gyártó teljes okostelefon-piaci részesedése ezzel a tavalyi második negyedév 13,3 százalékáról 15,8 százalékosra ugrott, miután több mint 58 millió darab eszközt sikerült értékesítenie.

Egyre markánsabb az Apple irányváltása

A Samsung ezúttal 75,1 millió darab telefont adott el, ami részesedésének 1,1 százalékpontnyi növekedését hozta. Ez legelsősorban a Galaxy A sorozat jó teljesíményének, illetve általában a belépő és középkategóriás eszközök áthangszerelésének volt köszönhető – a Gartner szerint azonban a zászlóshajónak nevezett Galaxy S10 sorozat iránti kereslet már a második negyedévben is mérhetően olvadozni kezdett, ami több mint kétségessé teszi, hogy 2019 egészére nézve a cégnek sikerül-e növelnie a szállításait.

Az iPhone-ok a már megszokott módon a piac egyre kisebb szeletére szorultak, bár az első negyedévinél kisebb arányban veszítettek teret. Az Apple tavalyi 11,9 százalékos részesedéséből a második negyedév végére 10,5 százalék lett, de a 38,5 millió eladott okostelefonnal még mindig az amerikai gyártó számít a harmadik legnagyobb piaci szereplőnek. A Gartner ezzel kapcsolatban ismét megállapítja, hogy a vállalat üzleti modelljének átalakulása lassan mérföldkőhöz érkezik, mivel egyre kevesebb minden szól az iPhone-ok gyakori cseréje mellett, viszont a szolgáltatások már az első negyedév végén is meghaladták a cég összes bevételének 21 százalékát.

Az Apple-t a kínai Xiaomi és Oppo követi 9, illetve 7,6 százalékkal, míg az összes többi többi gyártó a piac 36,7 százalékán versenyez, szemben a tavalyi 39 százalékkal. A legtöbb, 101 millió darab okostelefont ebben a negyedévben is Kínában vásárolták, ami egyébként fél százalékos növekedést jelent, nem utolsósorban az 5G-képes modellek bevezetése miatt. A nagy piacok között Brazília újra növekedni tudott, ahol ezúttal már majdnem 11 millió készüléket vásároltak, a listán 35,7 milliós volumennel szereplő India viszont ezúttal is némileg visszaesett, ahogy a fogyasztók kevésbé lelkesen cserélgették okostelefonra a középkategóriásnak vagy butatelefonnak is nevezett feature phone-okat.

Piaci hírek

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.