Az amerikaiak újabb 90 nappal toldották meg a kínai vállalat elleni embargó felfüggesztését, miközben a Huawei vezérigazgatója már háborús üzemmódról és hódításról beszél.

Az Egyesült Államok hétfőn újabb 90 nappal hosszabbította meg azt a 90 napos felfüggesztést, amelynek értelmében a Huawei haladékot kapott az amerikai technológiák és alkatrészek vásárlását tiltó intézkedéseket illetően. Egy elnöki rendelet még májusban tette lehetővé, hogy az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltsa a hazai cégneknek bizonyos külföldi cikkek vásárlását, illetve utóbb őket magukat is arra kötelezze, hogy ne adhassanak el nemzetbiztonsági szempontból minősített termékeket a tiltólistára került partnereknek.

Az úgynevezett Entity Listre egyébként a Huawei mellett a cég több tucat leányvállalata is felkerült, a mostani halasztással 40 új, a Huaweihez kötődő szervezet jelent meg rajta. A lavina viszont a felfüggesztések ellenére is megindult, részben vagy egészben a fél Szilícium-völgy felfüggesztette üzleti kapcsolatát a kínaiakkal. Bár az amerikai szállítók lobbiznak és nagyban trükköznek is annak érdekében, hogy kereskedhessenek a Huawei-jel, mivel a szankciók hatásai nem csak a kínai vállalatokat, hanem a velük üzletelő amerikai társaságokat is súlyosan érintik, legyen szó a bevételkiesésről vagy a piacvesztés kockázatairól.

Nem látszik, hogy pontosan mire megy ki az adok-kapok

Nyár elején a korábban optimista Huawei már idei bevételnövekedésének teljes lenullázódását prognosztizálta, de a társaság amerikai üzletfeleinek is van veszítenivalójuk. A Huawei tavaly például 70 milliárd dollár értékű rendelést adott nemzetközi partnereinek, amiből 11 milliárd folyt be közvetlenül az amerikai vállalatokhoz. Ahogy mi is beszámoltunk róla, Tim Cook, az Apple vezérigazgatója éppen pénteken találkozott az amerikai elnökkel, ahol azt igyekezett elmagyarázni, hogy a kínai vámok nem annyira Amerikának, mint mondjuk Dél-Koreának hoznak hasznot.

A Huawei a maga részéről újabb közleményben fejezte ki tiltakozását a felfüggesztés (Temporary General License) meghosszabbításának kapcsán: eszerint a felfüggesztés újabb 90 nappal való megtoldása semmit sem változtat a vállalatot érintő intézkedések igazságtalanságán, az egyedüli elfogadható lépésnek pedig a Huawei és leányvállalatainak levételét tartanák a kereskedelmi feketelistáról. A Portfolio közben az amerikai kereskedelmi minisztert idézi, aki szerint az újabb haladékra a Huawei-től függő mezőgazdasági cégekre való tekintettel került sor – ehhez képest Donald Trump a hétvégén még azt mondta, hogy semmilyen üzletet nem akar a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő Huawei-jel.

A kaotikus kereskedelmi birkózással kapcsolatos legfrissebb hír egy belső feljegyzés, amelyben a Zsen Cseng-fej, a társaság alapító-vezérigazgatója katonai metaforákba merülve hirdet hadigazdálkodást. A levél szerint az amerikai kereskedelmi korlátozások nyomán a cégnek háborús üzemmódba (battle mode) kell állnia. A cég éppen élet-halál harcot vív, és aki ebben nem akar részt venni, annak "félre kell állnia a tank elől", míg aki úgy dönt, hogy csatába indul, annak "kötelet kell vetnie a tankra, és úgy kell húznia előre".

5G plusz saját lábán álló vállalat egyenlő világuralom

Zsen Cseng-fej a múlt héten, a Sky News jóval kevésbé képzavaros interjújában történelmi példával is illusztrálta a Huawei helyzetét. A vezérigazgató szerint erre az évre nem kevesebb mint 60 ezer 5G bázisállomás leszállítását tervezik, jövőre pedig már 1,5 millió darabot adnának el azokból az új termékekből, amelyek nem csak 30 százalékkal hatékonyabban működnek az előző szériánál, de már nincs is szükség amerikai technológiára és komponensekre a gyártásukhoz.

A feljegyzés nem csak magas fokú elkötelezettséget kér a társaság alkalmazottaitól, de felszólítja őket a kintlevőségek szigorú behajtására is a stabil cash flow érdekében. Eközben a tiltások előtti szinten határozza meg az értékesítés célszámait, amelyek a kereskedelmi háború kirobbanása előtt még kézzelfogható közelségbe hozták, hogy mára a Huawei legyen a világ legnagyobb okostelefon-gyártója. A vállalat első embere szerint a Huawei 3-5 éven belül teljesen meg fog újulni, és megerősödve kerül ki a mostani válsághelyzetből – ennek eredményeként pedig "létrejön egy világuralomra törő új hadsereg".

A Huawei az idei első félévben stabil eredményeket produkált, a szankciók ellenére is 23 százalékos bevételnövekedést tudott elérni. A fejlődés üteme ráadásul 8 százalékponttal meg is haladta a tavalyi első félévet, ami annál is pozitívabb fejlemény volt, hogy a vállalat elnöke nem sokkal korábban még 2021-re valószínűsítette a növekedés újbóli beindulását. A mostani levélből azonban kiderül, hogy a jó teljesítményben nagy szerepe volt egyes hazai céges partnerek határidő előtti fizetéseinek is.

Piaci hírek

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.