Tim Cook múlt hét pénteken vacsorázott együtt az amerikai elnökkel. A világcég irányítója igyekezett észérvekkel megtámogatni mondandóját, miszerint a kínai vámok nem Amerikának, hanem például Dél-Koreának hoznak hasznot.

Az Egyesült Államok elnöke és az Apple vezérigazgatójának világképe valószínűleg nem is állhatna távolabb egymástól, ám a gazdaságpolitika témája miatt mindketten érdekeltek a párbeszédben. Utóbbit jól mutatja, hogy a múlt hét végén nyélbe ütött megbeszélés volt az ötödik találkozójuk az elmúlt egy évben. (A nyitóképet is adó márciusi találkozón sikerült például az elnöknek Tim Cookot Tim Apple-nek hívni.)

Elgondolkodik rajta

A pénteki vacsorával kapcsolatban eddig csak Donald Trump nyilatkozott, aki szokásához híven először Twitteren osztotta meg információit. A rövid beszámolóban csak annyit közölt, hogy az Apple vezére egy hegynyi pénz elköltését ígérte amerikai földön, aminek természetesen nagyon örül. (Ezt egyébként valószínűleg csak a múlt héten kiadott Apple sajtóközleményre alapozva mondta, amelyben a vállalat tételesen felsorolta, mennyi pénzt mozgat meg és hány munkahelyet teremt hazai földön.)  

Később azonban újságírók is megkérdezték Trumpot, aki szerint Tim Cook remek érveket sorakoztatott fel annak illusztrálására, hogy a Kínával folytatott vámháború milyen káros következményekkel járhat cégére és áttételesen az amerikai gazdaságra. Az Apple első számú embere azt próbálta megértetni az elnökkel, hogy ha nekik súlyos vámtarifák mellett kell boldogulni, miközben egyes riválisok teljesen szabadon üzletelhetnek, akkor az rontja a versenyképességüket, és így az eredményességüke is.

Cook egészen konkrétan a Samsungra célzott. A dél-koreai vállalat ugyanis jellemzően nem Kínában, hanem például Vietnámban és más ázsiai országokban építette ki beszállítói körét, így a Samsung-termékeknél nem kell számolni extra kiadással, ha az USA-ban akarják értékesíteni azokat.

A nemzetközi kereskedelem és a protekcionalizmus problémaköréről tartott, meglehetősen alapfokúnak nevezhető gyorstalpalót az Egyesült Államok elnöke lehengerlő érvelésnek titulálta, amin ígérete szerint elgondolkodik majd. Hogy ez a szellemi torna végül milyen eredményre vezet, azt nehezen lehetne megtippelni a kiszámíthatatlan húzásairól megismert Trump esetében.

Megéri kilincselni

Az viszont biztos, hogy ha nem is sikerült Cooknak az elmúlt időszak nagyhatalmi szkanderezését megállítani, saját cégének azért kijárt némi kedvezményt. A mosolydiplomácia egyik legfrissebb hozadéka az lett, hogy a nemrégiben belengetett, újabb 300 milliárd dollár értékű vámcsomagból kivettek egy sor, Apple számára fontos kategóriát. Szeptember helyett így előreláthatólag csak decemberben kell számolni a 10 százalékos extra teherrel például az iPhone, az iPad és a MacBook esetében. Az órák, fülesek és egyéb otthoni eszközök viszont maradtak a vámmal sújtott kalapban.

Az elnöki találkozók mellett egyébként az Apple igyekszik más módokat is találni a helyzet kezelésére. Szerencsés egybeesés, hogy az elmúlt években megindult a forgalmi arányok átrendeződése cégen belül. A telefonok ugyan még mindig óriási bevételt hoznak, ám a különböző szolgáltatások bevétele meredeken emelkedik, így egyre hangsúlyosabb részét képezik a negyedéves jelentéseknek. Ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött a különböző gyártási folyamatok, beszerzési láncok átalakítása. Ennek lényege, hogy a cég egyre kisebb mértékben függjön a kínai partnerektől.

Nagyjából egy évvel ezelőtt egyébként Cook még meglehetősen optimistán nyilatkozott a vámháború kérdésköréről, mivel szerinte ez nem egy zéró összegű játék. A nemzetközi kereskedelemmel mindkét fél jobban jár, így ennek az alapvető gazdasági gondolatnak előbb-utóbb felül kell kerekednie a politikai megfontolásokon. Az elmúlt egy évben azonban nem ennek lehettünk tanúi.

Piaci hírek

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.