A dél-koreai vállalat bemutatta a kisebb tabletként is felfogható Galaxy Note sorozat legújabb generációját.

A tegnap az Egyesült Államokban megtartott Galaxy Unpacked esemény nevéhez hűen fellebbentette a fátylat több új Samsung-termékről is. Közülük a legnagyobb érdeklődésre a Note széria friss generációja számíthatott, amely ráadásul idén először két változatban érkezik. A korábban sem apró okostelefonok kijelzőmérete mostanra megközelítette a kisebb táblagépek szintjét.

6,8 hüvelyk lett. Maradhat?

A Samsung elnök-vezérigazgatója felvezetőjében utalt rá, hogy a jövő nem csak a vasakról, hanem az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokról és az egész ökoszisztémáról szól. Ennek ellenére az első beszámolók leginkább a gépek specifikációjára koncentráltak. Ez nem is meglepő, mivel a Note 10, illetve nagyobbik testvére a 10+ néhány impresszív adattal igyekszik vonzóvá tenni magát.

A kijelző mérete a szerényebb változatban "csak" 6,3 colos, ám a 10+ a maga 6,8 hüvelykjével a Samsung eddigi legnagyobb képernyőjű telefonja lett. Ez ráadásul a készülékek fizikai méretén szinte nem is érzékelhető, hiszen a korábbi, több tizedcollal kisebb kijelzőjű modelleknél nem, vagy csak alig termetesebb mobilokról beszélhetünk. A Note 10 full HD+ képernyője 2280x1080 képpontot tud megjeleníteni, míg a 10+ ettől némileg combosabb, 3040×1440-es felbontásra is képes.

A méret mellett más paraméterekben is látszik a változatok közötti különbség. A kisebb modell 8 giga RAM-mal és 256 GB tárolókapacitással érkezik, míg a 10+ esetében 12 gigabájtnyi memória az alap, a háttértár pedig 256 vagy 512 gigabájtnyi is lehet. 

Az egyetlen előlapi kamera a kijelző tetejére, középre került, és ez az apró köröcske gyakorlatilag az egyetlen dolog, ami felületet vesz el a megjelenítőtől. Hátul már egy sor (3 és 4) lencsét, illetve szenzort találunk, amelyek a tavasszal debütáló S10 sorozathoz képest nem vízszintesen, hanem függőlegesen helyeztek el.

Van, amiben szerényebb lett az új generáció. Ilyenre példa a jackdugó száműzése, ami miatt vagy USB-C-s füllhalgatót leszünk kénytelenek használni, vagy be kell szerezni egy átalakítót.

Nem írom pennával? Dehogynem!

A Note esetében az óriási kijelzőméret miatt különösen fontos kiegészítőnek számít a Samsung saját digitális tolla. Ez amellett, hogy alternatív, rajzolást, tervezést kifejezetten támogató beviteli eszközként funkcionál már tavaly is egy sor különleges képességgel bírt, de a lehetőségek jócskán kibővülni látszanak. 

A toll gombját lenyomva tartva ugyanis a levegőben "hadonászva" egy sor utasítást rendelhetünk az eszközhöz. A varázspálcás megoldás első nekifutásra csak a szállító egyik-másik gyári alkalmazásánál működik, ám a Samsung természetesen nem áll az útjába annak, hogy külső fejlesztők kiaknázzák a fícsörben rejlő potenciált.

Még a tollnál maradva érdemes megjegyezni, hogy a jegyzetkészítés sokkal könnyebbé válhat, mivel a cég alkalmazása digitalizálja a kézzel készített feljegyzéseket, sőt egyből Microsoft Word dokumentummá is konvertálhatjuk az írást. Az sem utolsó szempont, hogy mindezt akkor is meg lehet tenni, ha egy másik alkalmazás is fut.

Mennyi az annyi?

Az augusztus végén kapható készülékekre a Samsung már elkezdte az előrendelések felvételét. Az USA-ban a Note 10-et 949 dollárért kínálják, a 256 gigabájtnyi tárhellyel szerelt 10+-ért pedig egy híjján 1100 dollárt kell adni, míg a dupla kapacításért egy további százassal hízik a számla.

Szokás szerint, nálunk ennél egy kicsit borsosabb cédulára kell számítani. A Note 10 ajánlott fogyasztói ára 330 ezer forint, a 256 GB-s 10+ 380 ezerbe, míg az 512-es változat 415 ezer forintba kerül. A később érkező, 5G-képes modellek áráról a Samsung egyelőre nem nyilatkozott.

Konzumer tech

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.