Az új iPhone jelentette veszély miatt sokkal korábban jöhet a dél-koreaiak csúcskészüléke, mint azt megszokhattuk.

Megijedt a Samsung? Ha igaznak bizonyulnak az értesülések, akkor a dél-koreai elektronikai óriás nem is annyira az északiak atomcsapásától tart, hanem az Apple tizedik generációs okostelefonjától. Nem kizárt ugyanis, hogy a jövő héten útjára induló készülék miatt a Samsung Galaxy S9 nem a szokásos tavasz közepi időpontjában érkezik, hanem már januárban megjelenhet.

Élesedik a harc a két fő rivális között

A koreai The Investor újságban megjelent információ alapján a Samsung váratlan, szokatlan manőverezésbe kezdhet, hogy kifogja a szelet legnagyobb riválisa vitorlájából. A beszámoló tudni véli, hogy a dél-koreaiak még idén novemberben megkezdik az OLED panelek leszállítását, amitől számítva mindössze két hónapra van szükség a nyilvános bemutatóhoz. Ez a dél-koreaiak szerint a januári CES keretei között vagy utána nem sokkal meg is történhet.

Az S8 esetében még januárban kezdték meg a kijelzők szállítását, ami márciusi bemutatót és április közepi bolti megjelenést tett lehetővé. Ezt a tempót figyelembe véve írta meg a The Investor, hogy akár már 2018 elején megjelenhet az S9.

Feltételezések szerint a Samsung komoly ellenfélre számít az iPhone 8 személyében. A pár nap múlva bemutatásra kerülő okostelefon a következő hónap elején kerül boltokba, és bizonyára óriási érdeklődést vált majd ki az Apple rajongókból. Ezzel a Note 8 (mely még mindig szenved a Note 7 akkubotránya miatti presztízsveszteségtől) valószínűleg nem tud akkora felhasználói táborra szert tenni, mint amekkorát a Samsung szeretne.

Ebből a szemszögből nézve pedig logikus lépésnek tűnik az S9 debütálásának előre hozása. Feltéve, ha a dél-koreaiak tarsolyában lapul valami olyasmi technológia, fejlesztés, amitől nem csak a 2017-es modelljeikhez képest tudnak érezhetően többet kínálni, de a tizedik generációs iPhone iránt érdeklődők egy részét is el tudják csábítani.

Még csak találgatunk

Természetesen a Samsung semmilyen információt nem erősített meg, így egyelőre puszta találgatásról van szó. Aminek hihetőségét azonban tovább növeli az a tény, hogy az új generáció fejlesztése szintén korábban kezdődött a szokásosnál. Mégpedig áprilisban, Star kódnév alatt.

Jelenlegi – szintén találgatásokra alapuló – információk szerint egyébként az új készülék már Android 8.0-t (Oreo) fog futtatni, és régiótól függően egy Snapdragon 845-re vagy a Samsung saját Exynos lapkájára fog alapulni. 64 GB belső memóriával bír, ami mellett természetesen SD-kártyákat is tud majd fogadni. Akár 400 GB-osakat is, így közel fél terabyte tárhely is kerülhet egyetlen okostelefonba. A nagy kérdés azonban az, hogy bővül-e a telepített RAM mennyisége – a 4GB egy csúcstelefon esetében kevésnek mondható.

Az XDA beszámolója egyébként rávilágított, hogy a Samsung már lekötötte a Snapdragon 845 első gyártási sorozatát saját céljaira, vagyis riválisaihoz képest akár hónapokkal korábban piacra léphet majd a legerősebb mobilprocesszorok egyikével. Reméljük, hogy ha igaznak is bizonyul a sietség, az nem megy a minőség rovására, és nem okoz olyan gyártási problémákat, mint ami a Note 7-tel több milliárd dolláros veszteséget okozott a dél-koreai vállalatnak.

Mobilitás

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.