A Western Digital állítása szerint nem csak a kapacitása nagy, hanem az adatátviteli sebessége is.
Hirdetés
 

Áttörésről beszél a Western Digital legújabb terméke kapcsán, pedig „csupán” annyi történt, hogy megduplázta korábbi – egyébként szintén rekorder – memóriakártyájának kapacitását. A két évvel ezelőtt kiadott, 200 GB-os SanDisk Ultra microSDXC UHS-I kártya nagyobb testvére a fizikai méretét tekintve ugyanakkora, de már kétszer nagyobb, 400 GB-nyi tárhellyel várja a 4K-ban videózó tömegeket.

A WD állítása szerint a világ legnagyobb kapacitású memóriakártyája persze nem csak a telefonok, fényképezőgépek fotóinak és videóinak tárigényét szolgálhatja ki. Laptopokban, tabletekben, drónokban és még számos egyéb eszközben lehet rá szükség,  puszta adattárolási feladatokon túlmenően is. Az IDC becslése szerint a mobil elektronikus készülékek felhasználói világszerte mintegy 150 milliárd alkalmazást telepítenek az idén, ami rengeteg tárhelyet igényel.

Ezzel már a határokat feszegetik

Visszatérve az amerikai gyártó által elért eredményre: a kapacitássűrűségben összehozott új rekordot a vállalat saját memóriatechnológiájának továbbfejlesztése tette lehetővé. Ennek köszönhetően egységnyi felületen több (dupla annyi) bit információ tárolása vált elérhetővé.

Ez azt jelenti, hogy akár 40 órányi full HD tartalom is elfér a körömnyi eszközön, de 4K-s felbontású videóból is sok órányit lehet rajta félretenni a netszegény időkre. Ezzel a képességével egyébként a memória már nem is marad el sokkal a gyártó My Passport SSD-itől, melyek jelenleg maximum 1 TB-nyi tárhelyet nyújtanak.

Nem csak a tárterület nőtt meg, hanem az adatátviteli sebesség is. A WD állítása szerint 100 MB/s az elméleti felső határ, ami kicsikarható egy kártyából. Ezzel a tempóval percenként nagyjából 1200 átlagos méretű fénykép másolható át egy legalább ekkora tempót támogató eszközre. Emellett a termék eleget tesz az A1 App Performance Class specifikációnak, vagyis a rajta levő alkalmazásokat az ezzel nem bíró kártyákhoz képest gyorsabban tudja betölteni.

Közel aranyárban

Szoftveres téren is történt változás: a WD frissítette a SanDisk Memory Zone alkalmazást, így a felhasználók szabadabb kezet kapnak adataik ellenőrzésében. A Google Play áruházából ingyenesen letölthető mobil app kompatibilis a legtöbb Android eszközzel, és olyan dolgokat tesz lehetővé, mint az adatok szervezése, másolása és biztonsági mentése. Érdekessége, hogy támogatja a Facebookon és Instagramon címkézett (tagged) tartalmak kezelését is.

Ugyanakkor egyáltalán nem olcsó a beszerzése, de ekkora kapacitás esetében érthető is az a felár, amit elkér érte a gyártó. A 400 GB-os SanDisk Ultra microSDXC UHS-I kártya tíz év (korlátozott) kapacitással lesz megvásárolható a sandisk.com site-on keresztül, illetve kezdetben csak az amerikai kereskedőknél, ha leszurkol érte 250 dollárt (átszámítva nagyjából 60-65 ezer forintot).

Mozgalmas két hét volt ez a WD-nek

A Western Digital és a Toshiba közötti tulajdonosi csatározás a két vállalat közös memóriagyártó üzletága miatt már hosszú hónapok óta köti gúzsba a japán gyártót. Közel egy hete azonban egy olyan konzorcium adott 17 milliárd dolláros ajánlatot a Toshibának, aminek a Western Digital is a része.

Ez ugyan egymilliárd dollárral kevesebb, mint a korábbi, szintén japán kormányzati támogatású csoport licitje, ugyanakkor több kecsegtető jellemzővel is bír a konzorcium bejelentkezése. Egyrészt magában foglalja a Western Digitalt, amely így biztosan nem fog újabb akadályt gördíteni az eladás elé. Másrészt a japán állami garancia a Toshiba szellemi tulajdonjogai miatti aggodalmakat is lehűtheti.

De nem csupán a Toshibával közös memóriagyártó biznisze miatt kerül be a hírekbe a WD, a héten egy akvizíció miatt is írtunk az amerikai cégről. A minap jelentették be ugyanis, hogy felvásárolták az UpThere nevű, cloud szolgáltatásokat nyújtó vállalatot. A 2011-ben alapított társaság eddig egyetlen, 77 millió dolláros befektetési kört jegyzett tavaly nyáron, amelyben a Western Digital Capital, a WD befektetési üzletága is részt vett, így most egy résztulajdonosként már jól ismert vállalkozást szereztek meg.

Konzumer tech

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.