Felhőszolgáltatót vásárolt a storage-gyártó amerikai vállalat, nagyratörő tervei szerint a Dropbox és a Google Drive méltó vetélytársává válna.

Nem csupán a Toshibával közös memóriagyártó biznisze miatt kerül be a hírekbe a WD, ezúttal egy akvizíció miatt írunk az amerikai cégről. A minap jelentették be ugyanis, hogy felvásárolták az UpThere nevű, cloud szolgáltatásokat nyújtó vállalatot. A 2011-ben alapított társaság eddig egyetlen, 77 millió dolláros befektetési kört jegyzett tavaly nyáron, amelyben a Western Digital Capital, a WD befektetési üzletága is részt vett, így most egy résztulajdonosként már jól ismert vállalkozást szereztekmeg.

A storage-gyártónak logikus továbblépés a termékeire alapuló, tárhelyszolgáltatást nyújtó cégek akvizíciója. Így nem csupán a „nyersanyagot” tudja értékesíteni, hanem hozzáadott értékként magasabb szintű (értsd: többért eladható) szolgáltatást is tud kínálni ügyfeleinek. És azoknak is, akik nem álltak kapcsolatban korábban a WD-vel, viszont egyre inkább felhőben gondolkodnak.

Cél a konzumer piac

Utóbbiakra kiemelten számít az amerikai vállalat. Nagyratörő terveik szerint ugyanis a Google Drive és a Dropbox konkurensévé akarnak válni. Azokat az ügyfeleket szeretnék megszerezni, akik egyetlen helyen, könnyen kezelhetően szeretnék tárolni fényképeiket, zenéiket és más hasonló, személyes adataikat. Mindezt pedig platformoktól függetlenül: a szolgáltatás jelenleg Windows-ra, iOS-re, Mac OS-re és Androidra is elérhető, sőt, egy webes kezelőfelületen keresztül gyakorlatilag minden olyan eszközről használható, amely rendelkezik valamilyen modern szabványokat használó böngészővel.

A felvásárlás során nem csak a know how-t szerezte meg a Western Digital, hanem számítanak a 2011-ben alapított UpThere vezérigazgatójának további munkájára is. Chris Bourdon stratégiai vezetőként tevékenykedik tovább a cloudszolgáltatás élén, voltaképpen ugyanazt a munkát végezve, amit az akvizíció előtt is csinált.

Bourdon minden bizonnyal örömmel veszi a WD támogatását, hiszen az üzlet azért nem pörgött őrült tempóban. Miután 2015-ben piacra léptek a könnyű adatmentés és állományszinkronizáció ígéretével, olyan nagyot nem robbantottak. A felvásárlás pénzügyi részletei nem ismertek.

Pénzügyi befektetőből szakmai befektetővé válik a WD

Az UpThere nem a a Western Digital első próbálkozása a felhő irányában. Ügyfelei számára jó ideje kínálja már saját, MyCloud és MyBook World lehetőségeit, hozzáférést nyújtva a WD MyCloud és az Arkeia backup szolgáltatásokhoz. Tulajdonképpen a vállalatnál már elég régóta tartanak abba az irányba, hogy az ügyfeleket rábírják a saját, hálózati csatlakozású storage vásárlására, fenntartására. Az UpThere felhő alapú megoldásának integrációja ezt a hangsúlyt tolja el egy kicsit, egyensúlyt teremtve a helyszínen történő (on-premise) és a távoli adatmentés között.

Emellett azért nem feledkeztek meg a hagyományos üzletágáról sem. Szintén a napokbanjelentették be a flash tárolórendszerek egyik specialistájának számító Tegile felvásárlását is. Akárcsak az UpThere esetében, a Tegile-nél is viszonylag könnyű volt a WD dolga, hiszen egy ideje már pénzügyi befektetőként részt vett a cég életében. A Tegile egyébként 2009 alapítása óta összesen 175 milliós befektetői tőkét gyűjtött.

A fenti akvizícióhoz hasonlóan ennek az ügyletnek sem ismertek a pénzügyi részletei.

Mozgolódik a piac

Az Apple, a Google, a Microsoft és a Dropbox által dominált piac felpezsdülni látszik az utóbbi hónapokban. A nagyok jelenléte kikényszeríti a piaci konszolidációt, azok a szolgáltatók, amelyek nem találták meg stabil felhasználói bázisukat, egyes szolgáltatásaik leállítására, függetlenségük vagy működésük feladására kényszerülnek.

A CrashPlan például a múlt héten jelentette be konzumer piacra szánt felhő-storage szolgáltatásának lezárását annak érdekében, hogy a nagyobb profitszinttel kecsegtető vállalati ügyfeleire koncentrálhasson. A felhasználók ugyan még további, maximum 12 hónapig használhatják a lehetőséget, de új ügyfeleket már nem fogad be a CrashPlan.

Kemény munka tehát megmaradni az elképesztő K+F lehetőségekkel bíró nagyok árnyékában. A fent említett kvartett annyira leegyszerűsítette, kényelmessé (és főként integrálttá) tette ezt a szolgáltatást, hogy azzal mind ár, mind szolgáltatatás tekintetében nagyon nehéz versenyezni.

Cloud & big data

Nálunk még mindig nagyon megy a Firefox

Megnéztük, honnan kellene felkapaszkodnia a Mozilla böngészőjének a legújabb és leggyorsabb verzióval. Elég mélyről.
 
Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.