A mesterséges intelligencia a platformon használatos mind a 16 nyelvet képes élőben fordítani a felhasználóknak, beleértve természetesen a speciális Roblox-szlenget.
Hirdetés
 

Komoly támogatást kap "nemzetközi kapcsolatok" tekintetében a Roblox. A naponta jelenleg nagyjából 70 millió felhasználót kiszolgáló, játékok fejlesztésére és kipróbálására alkalmas platformba ugyanis automatikus, élőben generált gépi tolmácsolási funkciót építenek.

A Daniel Sturman technológiai igazgató által jegyzett vállalati blogbejegyzése azzal az immár valóban lehetséges példával indít, miszerint a felhasználók úgy tudnak egymással zökkenőmentesen csevegni, hogy közben ki sem derül, hogy egyikük mondjuk koreai nyelven ír, míg a másik ezt élőben angol szövegként kapja meg.

A nyelvi akadályok lebontását a háttérben dolgozó, saját fejlesztésű nagy nyelvi modell teszi lehetővé. Minderre többek között azért volt szükség, mert a vállalat mindenképpen bele akarta venni a Roblox virtuális homokozójában, vagy divatosabb szóhasználattal élve, metaverzumában használatos sajátos kifejezéseket, rövidítéseket is.  

Az algoritmus működését valahogy így kell elképzelni:
 

 

Sturman állítása szerint házon belül fejlesztett modelljük a platformon megjelenő tartalmak tekintetében minőségben felülmúlja a nyilvánosan elérhető, kereskedelmi forgalomban kapható fordítási API-kat. A folyamatos javítás ettől függetlenül kiemelt cél, ennek érdekében pedig a tervek szerint a felhasználóknak lehetőségük lesz értékelni is a kapott fordításokat (az eredetileg begépelt szöveg egy kattintással bármikor megjeleníthető).

Fordítás minden szinten

A távolabbi tervek közé tartozik a képeken, textúrákon és 3D-s modelleken lévő szövegek felismerése és automatikus fordítása. És mivel a platformon lehetőség van a szóbeli kommunikációra is, így adja magát a következő lépcső: a beszélgetések automatikus, szinte valós idejű tolmácsolása. Utóbbi egyáltalán nem lenne példa nélküli, hiszen a közelmúltban debütált Galaxy S24 telefoncsaládban már elérhető egy ilyen MI-funkció.


(Illusztráció: Roblox)

Konzumer tech

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.